Ključ do lepe kože je v učinkoviti preventivi

Kaj vpliva na sijoč in mladosten izgled in kako ga lahko dosežemo? Lahko prihodnje leto izgledamo mlajše? Vsekakor.

S pravo kombinacijo vaše nege doma, individualno načrtovanimi tretmaji v salonu, glede na vaše želje in problematiko, ki vas moti, pomlajevalno prehrano in podporo prehranskih dodatkov se nedvomno lahko pomladite, zasijala pa bo tudi vaša koža. Ne gre samo za to, kako je vaša koža videti. Cilj sta dobro počutje in sijoč videz, saj boste opazili, da bosta šla tudi vaša energija in počutje v času nazaj! Vaša koža bo bolj sijoča in napeta, gubice pa manj opazne. Prihodnost kože je v personalizirani negi, pisani na kožo le vam.

Vpogled v stanje kože nam danes omogočajo dermadiagnostične meritve. Dermadiagnostika je vpogled v očem skrita stanja kože, vpogled v celovitost epidermalne bariere, ki je dolgoročno ključna za zdravje kože. V vlažnost, v stanje vnetnih procesov, ki povzročajo prezgodnje, vidno staranje. Dermadiagnostika je odlična preventiva.

Najbolj zanimiva meritev je vsekakor ultrazvok dermisa, ki nam poda natančno sliko stanja kolagenskih vlaken od katerih je odvisna čvrstost vaše kože. Z ultrazvočno meritvijo pridobimo parameter debeline vaše kože in vpogled v preplet, gostoto in kakovost kolagen, od katerega je odvisna čvrstost vaše kože in globina gub. V primeru razgradenj kolagena lahko vidimo obseg razgradnje in zakaj je nastala in tako določimo najbolj primeren načrt nege za vas. Z meritvami posledic fotopoškodb kontroliramo stanje kože skozi čas. 

Z meritvami je omogočena tudi kontrola stanja kože med tretmaji in kontrola rezultatov.

Dermadiagnostika je sodoben, znanstven pristop, ki odpira povsem nove možnosti za nego obraza. Omogoča povsem individualno oceno stanja kože in s tem močno vpliva na izbor in vrstni red tretmajev v kozmetičnem salonu in na izbiro kozmetičnih preparatov za nego doma. Dermadiagnostika je pri nas osnova za arhitekturo vaše nege in vašega individualnega lepotnega načrta. Ste kdaj pomislili koliko denarja investirate v zimski plašč, bundo, škornje? in koliko v vašo kožo, ki je vaš plašč za celo življenje? Negujte svojo kožo z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto, da se boste v svoji koži odlično počutili. Da bo zdrava, sijoča in mladostnega videza.

Dermadiagnostiko si lahko predstavljate kot  kot zmenek z vašo kožo, kot sama rada rečem, saj jo boste spoznali v povsem drugi luči. Meritve in pregled nam namreč omogočajo vpogled v očem skrita stanja kože, ki jih ne glede na leta izkušenj ne moremo zaznati s prostim očesom.

Meritve fotopoškodbe ( vplivi UV sevanja na kožo), gostote in kvalitete kolagenskih vlaken v različnih plasteh kože, stanje povrhnjice in morebitne poškodb zaščitnega plašča kože ali bariere, stopnja vlažnosti, stanje eritema, elastičnosti in stopnja melanina vam bodo podale smernice za pravilno nego vaše  kože doma in za pravilno izbire terapije oz nege v salonu. 

Negujte svojo kožo z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto, da se boste v svoji koži odlično počutili. Da bo zdrava, sijoča in mladostnega videza.

Pomembna je preventiva

Mnogo stanj kože, ki mnogim posameznikom grenijo vsakdan, bi lahko z dermadiagnostičnimi meritvami odkriti zelo zgodaj in jih z ustrezno preventivo nego ublažili ali pa celo v celoti preprečili. 

Primer: če  vidimo izrazit propad kolagena že pri 25 letih, lahko sklepamo, kako bo ta koža izgledala čez 10-15 let in kasneje. In tu je dermadiagnostika močno orodje. Z iskanjem vzroka ( propad induciran zaradi UV sevanja, prisotnost eritema oz rdečice, pomanjkanje beljakovn oz esencialnih aminokislin ) in s pravilnim načrtom nege  ozaveščamo o stanju in  delovanju kože, o preventivi  in o temu kakšna nega je ustrezna, da preprečimo  poslabšanje stanja v prihodnosti. 

Dermadiagnostika je izredno orodje pri preventivi in kurativi in omogoča vidne rezultate ravno zaradi individualnega pristopa. Preplet problematik je povsem individualen, niti dve obiskovalki nimata povsem enakih parametrov meritev.

Kozmetičnih izdelkov nikakor ne moremo izbirati le glede na tip kože, izrednega pomena je, da upoštevamo pridružena stanja ( rdečica, hiperpigmentacije, prenizka stopnja vlage…), saj so le-ta lahko prisotna pri vsaki starosti in vsakem tipu kože. Primer: rdečica je lahko prisotna pri 20 letih ali pri 50-ih, pri suhi ali pri mastni koži. In če tega ne upoštevamo, bo pri vseh v nadaljevanju povzročila znake vidnega prezgodnjega staranja.

Kaj nam pove dermadiagnostika in zakaj je tako pomembna za našo kožo?

Parametri, ki jih merimo z dermadiagnostiko:

Transepidermalna izguba vode (TEWL)

Parameter transepidermalne izgube vode nam pove v kakšnem stanju je vaša bariera, vaš zaščitni kislo mastni plašč kože.

Poškodbe bariere so zelo pogoste in v zadnjih dveh letih po mojem mnenju izredno naraščajo. V tem trenutki lahko rečem da ima poškodbo bariere kar 80-85 % obiskovalk, ki pridejo k nam prvič. Kar je zelo veliko. Poškodbe bariere je potrebno sanirati, saj se z nepravilno nego poslabšujejo. Z neprimerno nego lahko poškodbo zaščitnega plašča vaše kože celo sami ciklično vzdržujete. Dolgo trajajoče poškodbe bariere imajo lahko neprijetne posledice. Pogosto so to preobčutljiva koža ( hiperreaktivna koža), neprijeten občutek zatezanja, srbečice in pogosto, kot sami poveste, neprijeten odziv kože na kozmetične izdelke. Skratka nobena krema vam ne ustreza, koža vse vpije, občutek pa je še kar naprej nekomforten. Pri zdravi koži in pravilnem izboru negovalnih preparatov se to ne sme dogajati. 

Osnovna funkcija kože je, da je pravzaprav da predstavlja bariero med nami in okolico, da nas ščiti. Loči notranjo vsebino od naše okolice. Če je bariera poškodovana, koža ne more optimalno opravljati svojih funkcij. Voda uhaja,  izhlapeva iz kože. Iz okolice pa v kožo prehajajo snovi globje, kot bi smele. To bi bilo onemogočeno, če bi bila koža zdrava in bi optimalno opravljala svoje funkcije. Posledica dlje časa trajajoče poškodbe bariere je prenizka stopnje vlage v koži, kar pa v nadaljevanju že lahko vpliva na stanje kolagena oz extracelularnega matrixa. In vodi celo v prezgodnje vidno staranje kože. 

In tu ne govorimo o staranju kože, ki je povsem normalen fiziološki proces. Tu govorimo o prezgodnjem vidnem staranju kože.

Na intrinzično staranje, ki je gensko pogojeno ne moremo vplivati. Povsem druga zgodba pa je ekstrinzično staranje, ki je posledica našega življenjskega sloga in na katerega lahko izredno veliko vplivamo sami. S pravilno nego, upoštevanjem smernic pomlajevalne oziroma protivnetne prehrane, z gibanjem, meditacijo, prehranskimi dodatki.

Zato vedno poudarjam, da je za učinkovito pomlajevanje potrebno upoštevati vse štiri stebre, po katerih delam tudi sama.

Štirje stebri za učinkovito pomlajevanje:

  • Ustrezna nega doma, kreirana točno za vašo kožo, za vaš tip kože in pridružena stanja,
  • Ustrezna izbira terapije v salonu
  • Pomlajevalna, oziroma protivnetne prehrane prehrane
  • Prehranski dodatki. 

Veliko ljudi ima pomisleke pri uporabi prehranskih dodatkov. Vendar so ti vašemu telesu v pomoč, seveda pa morajo biti kakovostni. Prehranski dodatki so vaš podporni steber, so vaša 24-urna varnostno mreža, vaša zasebna vojska  v boju proti staranju. 

Kot posledica dalj časa trajajoče poškodbe bariere se lahko začne izražati rdečica (eritem), ki jo moramo vsekakor resno jemati. Rdečica v nadaljevanju zaradi vpliva na kolagen povzroča  prezgodnje staranje kože in tako leta kasneje dobimo povsem drugo, bolj obširno problematiko. Na predelih, kjer je prisotna rdečica je v bistvu prisotnost vnetja. Spremenjena je temperatura kože, kar vpliva na povečano razgradnjo kolagenskih vlaken in tako spet pridemo do prezgodnjega vidnega staranja kože, ki pa bi ga lahko preprečili.

In kaj je vzrok za tako pogoste poškodbe bariere?

Največkrat nepravilno ali preveč agresivno površinsko čiščenje obraza obraza ( po domače, kožo enostavno preveč temeljito čistimo), uporaba mil, prepogosta uporaba kislinskih čistil in ščetkanje kože.

To je zelo pogost problem pri mladostnikih in na splošno posameznikih z nečisto, problematično kožo. Sklepanje, da bomo z močnejšim čiščenjem kože dosegli bolj čisto kožo, je napačno. Z porušenjem PH-kože in poškodbo  kislo mastnega plašča se težave še povečajo, saj je koža še bolj dovzetna za vnetja in bakterije. 

Na stanje naše kože vpliva tudi izpostavljanje sončnim žarkom.

Meritev vlažnosti

Nam pove kakšna je stopnja vlage v koži. Ker je pogosto prisotna poškodba bariere, je v teh primerih posledica le-te izguba vlage in s tem povezana prenizka stopnja vlažnosti. Tudi kadar je vlažnost prenizka, procesi v koži ne potekajo optimalno. 

Meritev eritema

Tudi rdečica spada med zelo pogosta pridružena stanja oz problematike. Rdečico je potrebno jemati resno, saj v nadaljevanju vpliva na povečano razgradnjo kolagena v dermisu.

Za razliko od razgradnje kolagena, povzročene zaradi vpliva UVA sevanja, ki je opredeljena na povrhnje sloje dermisa, pa rdečica ali eritem povzroča enakomerno razgradnjo kolagena v vseh plasteh dermisa. Posledica je upad volumna kože in sčasoma gravitacija, saj kolagen predstavlja kar 70% volumna naše kože. Z razgradnjo tega najbolj pomembnega strukturnega proteina se volumen kože zmanjša, posledica pa je upad čvrstosti kože. Seveda pa se to ne zgodi čez noč. Nasprotno, tak proces traja lahko leta in leta in  zelo počasi, a zanesljivo napreduje.

Z dermadiagnostiko opredelimo kako izrazit je eritem, kar je še bolj pomembno pa je to, da ga lahko zaznamo že zelo zgodaj. Ko rdečica še ni izražena. Tako lahko delujemo preventivno in preprečimo, da stanje z leti napreduje.

Prisotnost rdečice vsekakor bistveno vpliva tudi na izbiro terapije, sploh pri pomlajevalnih postopkih.

Ultrazvočna slika kolagenskih vlaken

Je vsekakor meritev, ki jo obiskovalke najbolj nestrpno čakajo in brez katere se arhitekture nege sploh več ne predstavljam.  Meritev nam omogoča izmero debeline vaše kože, pokaže stanje fotopoškodbe, ter razporeditev in gostoto kolagenskih vlaken v papilarni in retikularni plasti dermisa. Tu se pokažejo posledice sončenja, neuporabe zaščitnega faktorja in nasplošno našega življenjskega stila.

Razgradnja kolagena zaradi vpliva UVA sevanja na primer zgleda popolnoma drugače od razgradnje, ki jo povzroči prisotnost vnetnega procesa na določenem predelu obraza.

Z ultrazvokom lahko lepo kontroliramo spremembe v dermisu pri izvajanju microneedlinga, pri kislinskih pilingih in pa spremljamo stanje fotopoškodb, ki pri pravilni negi in zaščiti izzvenijo.

Cilj dermadiagnostike

Ko natančno opredelimo celostno stanje kože ni več dvoma, kaj vaša koža potrebuje. Prioriteta je najprej zdrava koža, ki optimalno opravlja svoje funkcije in šele nato lepotni del. Z vpogledom v stanje kože, kot nam ga omogoča dermadiagnostika, lahko sestavimo učinkovit individualen načrt nege, pisan na kožo le vam. Načrt, ki omogoča rezultate. Vidne, merljive rezultate. Kontrolo stanja. Odlično preventivo v izogib nepotrebnim težavam. In učinkovito kurativo.

Od dermadiagnostike je odvisno, za katere terapije se odločamo v nadaljevanju. Katere preparate in kdaj uporabljati doma.

Naša koža je naš dragoceni zaščitni plašč za vse življenje. Le eno imamo. Negujmo jo z ljubeznijo, spoštovanjem, znanjem in kvaliteto. Da bo zdrava, sijoča in mladostnega videza. Da se boste odlično počutili v svoji koži!

Drage Nepremagljive, naj se vam predstavim!

Nataša Godler

NatashaSPAce Mediesthetic letos praznuje 20 let delovanja, sama pa imam na področju nege obraza in telesa 27 let izkušenj. Ekipo Natashaspace ssestavljamo spec. mediesthetic in tri diplomirane kozmetičarke. Najsodobnejše aparature na področju kozmetične terapije in dermakorekturna kozmetika zagotavljata vidne in merljive rezultate

Moje srčno delo so vidne izboljšanje izgleda kože in problematik. Pomlajevanje, hiperpigmentacije, suha koža, aknasta koža…
Raziskovanje pomlajevalnega življenjskega sloga, pravilna nega kože doma, ustrezno izbrani tretmaji v salonu, agewell prehrana, prehranski dodatki in skrb za psihofizično telo so osnova za mojih Pet stebrov pomlajevanja, ki vodijo v graciozno staranje, dobro počutje in sijoč izgled.

V zadnjih šestih letih sem se posvetila dermadiagnostiki in individualnim načrtom nege obraza. Dermadiagnostika je znanstven pristop k negi obraza, ki nam omogoča vpogled v očem skrita stanja in je odlično orodje z izboljšanje mnogih problematik. V NatashaSPAce Mediesthetic smo usmerjeni v vidne spremembe in izboljšanje problematik. Dermadiagnostika je osnova za arhitekturo individualnega načrta nege, ki je pisan na kožo le vam.

Negujte se z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto, in obrestovalo se vam bo! Sijoč pozdrav!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam