Z avtodomom je potovanje z več otroki najmanj stresno

Navdušenje in izrazita praktičnost potovanja z avtodomom se je pri naju z rastjo števila otrok samo še stopnjevala.

Če je potovanje v dvoje z avtodomom en sam užitek, naj povem, da je na tistem z otroki, na katerem potrebuješ veliko ‘krame’ in te doletijo hitre in nenadne spremembe (zaradi utrujenosti, lakote, previjanja, slabega vremena in potrebe po WC-ju), največje razkošje. Seveda, če ga primerjamo z drugimi oblikami potovanja z otroki (letalo, avto, avtobus).

Vedno vse pri roki, ni prenašanja prtljage in iskanja kotička za dojenje in previjanje

S potujočo hišo na kolesih imaš namreč vso svobodo, da imaš vedno pri roki vse, kar otroci potrebujejo. Od hrane, pijače in igrač, dodatnih oblek in obutve, mini prevoznih sredstev (voziček, skiro, kolo), hkrati pa se lahko zelo hitro prilagodiš, če se vreme poslabša, če si kraj ogledaš prej, kot si načrtoval, ali ti enostavno ni toliko všeč, da bi v njem ostal še eno noč. 

Nama je potovanje z otroki z avtodomom zagotovo najbolj enostavna in elegantna oblika potovanja. Ker je otrok več, se med vožnjo, ko sedijo drug nasproti drugega, zabavajo z družabnimi igrami, lahko rišejo in barvajo, gledajo risanko na tablici, zaspijo … Vnaprej pripravim sadne in druge prigrizke, da jim jih samo podam in se nam zaradi lakote ni treba ustavljati. Hkrati je to potovanje, na katerem si res družina. V majhnem prostoru se veliko bolj povežeš, stisneš, zbližaš, sodeluješ in midva s tem bogativa svoje srce in ustvarjava neprecenljive trenutke. Otroci pa zagotovo tudi. 

Hkrati je to potovanje, na katerem si res družina.

Avtodom smo preizkusili že večkrat prej, ko sva bila še sama, tudi ko sva imela samo enega otroka, dva itd. Danes, ko naša sestavljena družina šteje sedem članov, smo se situaciji s korono prilagodili ravno s kratkimi potepi z avtodomom, saj so potovanja dlje skoraj onemogočena. 

Jesenski skok v toplo Toskano

Pozno jeseni, novembra 2020, smo se precej spontano odločili, da jo za teden dni popihamo v Toskano in se malo pogrejemo, razgibamo v njihovi čudoviti naravi in otroke opolnomočimo s kakšnim zanimivim zgodovinskim presežkom. Čeprav razdalja do Toskane ni velika, smo daljše premike načrtovali v opoldanskem času, ko najmlajši trije še spijo, seveda v avtosedežih. 

Prvi in zadnji dan smo naredili najdaljši del poti, vmesne dneve pa samo kratke premike po Toskani z veliko gibanja in ogledi. Za pot smo izbrali tip avtodoma, ki smo ga že večkrat preizkusili in nam je zelo blizu, to je znamka Sun Living, model A70DK. Ta namreč poleg zadostnega števila ležišč (sedem) vozniku zagotavlja odlično preglednost in prijazno konfiguracijo, saj ima avtomatski menjalnik in tempomat. 

Avtodom morete spoznati, preden se odpeljete

Po prevzemu avtodoma v Novem mestu pri Adrii Mobil smo prvi dan namenili predvsem pakiranju in spoznavanju avtodoma. Največja začetniška napaka je namreč, da se na pot z avtodomom odpravimo nepripravljeni in šele na vmes ugotavljamo, kako dotočiti vodo, izprazniti kemično stranišče, kako razviti senčilo, ali imamo dovolj stolov oz. kaj storiti, če ostanemo brez plina, podaljškov, cevi za vodo in podobnega. Pot smo tako začeli ob 17. uri in z enim postankom ob 23. uri isti večer prispeli v San Marino.

Za nestresno potovanje z avtodomom je ključna do zadnje podrobnosti načrtovana pot

Dobro je, če si pot dobro zastavimo prej, da ne tavamo in izgubljamo časa, predvsem pa je priporočljivo, da vnaprej določimo koordinate prenočišč/kampov. Posameznik se odloči za način spanja, točke PZA ali avtokampe, ki so brezplačne ali zelo poceni in primerne za hitre postanke (pogosto nimajo vode, elektrike in stranišča, so pa bližje znamenitostim). Evropski kampi pa večinoma ponujajo visoko udobje (trgovino, moderne kopalnice, stanišča, igrala, sprehajalne poti, vse informacije, bazene, ležijo pa na obrobjih mest). 

San Marino

Gre za najmanjšo državico na svetu, ki ima čudovito staro mestno jedro in nudi nepozabne razglede z vrha. Veliko je zgodovine in sprehajalnih poti, polno trgovinic in lokalčkov. Prednost korone je seveda, da ni bilo nobene gneče in smo se lahko enostavno in hitro premikali. Po ogledu San Marina smo pot nadaljevali do našega prvega mesta v Toskani, Arezza. Pot prek Apeninov ni najprimernejša za tiste z občutljivimi želodčki, zato si pripravite vrečke. Obstaja tudi možnost, da se iz San Marina po avtocesti vrnete do Bologne, po avtocesti nadaljujete do Firenc in se tako izognete ovinkom.

Pot smo nadaljevali proti prvemu biseru Toskane – Sienni. Ker smo po dolgi vožnji želeli malo ‘zdivjati’ otroke in skuhati zdravo večerjo, smo se odločili za spanje v kampu Camping Siena Colleverde (56 EUR), ki je odlično opremljen. Poleti ponuja tudi bazen in igrala. Od Sienne je oddaljen 2 km in tako dobro izhodišče za ogled mesta. Zvečer smo pograbili samo toaletne torbice, medtem ko je oči skuhal večerjo, se umili in oblekli v pižame ter uživali večerjo pod zvezdami ob svečkah. 

San Geminiano, prelepo srednjeveško mesto na vrhu hriba

Mesto je bilo precej polno ljudi, restavracij s picami in testeninami na tisoč načinov, znano pa je tudi po svojih 71 stolpih, ki so zgodovinski razlog za Unescovo zaščito. Ogledali smo si muzej mučilnih naprav, ki je otroke zelo zanimal. Parkirišče za avtodome PZA je od mesta precej oddaljeno (2 km), koordinate GPS: N 43.451699°/E 11.055753°. Po San Geminianu smo na poti do obale Sredozemskega morja obiskali še staro etruščansko mesto Volterra, kjer je pod starim delom plačljivi PZA, od katerega vodijo do središča stopnice. Ogledovanja starih mest je bilo otrokom počasi zadosti, zato smo pohiteli do kampa Camping Tripesce (36 EUR), ki je poleg plaže Rosigniano v kraju Rosignano Solvay. 

Poševni stolp v Pisi in Firence

Dobro smo raziskali Piso in znamenitosti Firenc, otroci pa so navezovali stike z drugimi otroki v kampih. Za ogled starega mestnega jedra Firenc smo parkirali na plačljivem PZA-ju, koordinate N 43.752405° /E 11.244995°, približno 2 km oddaljenem od mosta Ponte Vecchio. Na pot smo vzeli nosilki in otroški voziček ter jim tako olajšali ogled mesta. Firence so nas s svojo arhitekturo in šarmom povsem navdušile in priporočamo, da si za njihov ogled vzamete vsaj šest ur. V Firencah se je z odličnim italijanskim kosilom tudi zaključila naša pot. Pot domov je v celoti potekala po avtocestah. V petih urah smo prispeli do Ljubljane in v avtodomu, v katerem je ves čas mogoče barvati, risati in uživati v prigrizkih, pet ur mimogrede mine.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam