Tako preverimo, če smo zasvojene s šopingom

Si ena izmed tistih, ki kar ne morejo oditi iz trgovine, ne da bi nekaj kupile? Ali pa si v zadnjem letu in pol svoje nakupovanje preselila na splet? Si ena izmed tistih, ki na vprašanje partnerja, sodelavke, prijateljice ali imaš novo obleko, odgovoriš: »Ah, kje pa. To je pa tako staro …« oz. po opravljenem nakupu hitiš novo oblačilo skriti v omaro? Hmmmm … Potem je morda čas, da se vprašaš ali nisi z nakupovanjem celo zasvojena. 

Kdaj sploh govorimo o zasvojenosti z nakupovanjem?

Vsaka izmed nas je gotovo že kdaj izkusila, kaj pomeni impulzivni nakup. To je tisto, ko nekaj kupimo in potem, še isti dan ali pa naslednji dan, ta nakup obžalujemo. Tudi sama sem imela nekoč kar nekaj takšnih nakupov, danes pa na srečo že zelo dobro uporabljam svoj razum in znam prodajalki reči tudi ne (ja, včasih tega nisem znala) oz. bolje – uporabljam PDD metodo (metoda »prespi dan ali dva«).

Pa vendar obstaja nekaj znakov, ki nam povedo, kdaj se občasno impulzivno nakupovanje prevesi v zasvojenost. In prvi znak je gotovo ta, da nakupe skrivamo pred svojimi bližnjimi z izgovorom, češ da gre potem vedno za očitek, kaj vse kupujemo, da se ne želimo prepirati, saj ne bo razumel/a zakaj sem to kupila ipd. A ravno prikrivanje takšnega vedenja nam pove, da nekaj očitno ne delamo prav.

Zakaj oz. kako sploh pride do zasvojenosti z nakupovanjem?

Najpogosteje se vse začne zaradi čustvenega razloga. Ko si, bodisi zaradi občutka krivde, napake, slabe samopodobe, slabega dne, odnosa, želimo vsaj za trenutek tisto »dozo«, ki dvigne naše razpoloženje. In ko moramo to »dozo« dobiti zelo pogosto, saj nas spravi skozi negativna čustva in poskrbi, da energetsko ostajamo nad gladino, je to že alarm. Vsi namreč dobro vemo, da gre za zelo kratkotrajen občutek zadovoljstva.

V zadnjem letu in pol, ko se je marsikatero nakupovanje preselilo na splet, je nevarnost zasvojenosti prišla še toliko bolj v ospredje. Skrite za ekranom, ko nihče ne vidi, koliko stvari imamo v rokah ali v košarici, ko nakupe razporedimo po dnevih in nam ni potrebno čakati na odprtje trgovin, ko smo seznanjene z vsemi novostmi – se je še toliko težje zadržati in kontrolirati. 

In vse to nas na koncu ne pripelje ravno daleč, saj nam pošteno izprazni račun, ki pa ga ni tako enostavno napolniti.

Kateri so najbolj očitni znaki »shopping zasvojenke«?

Gotovo je dobro poznati očitne znake »shopping zasvojenke«, saj nam le to pomaga predčasno reagirati in prekiniti pot v finančno brezno. Pa si jih poglejmo … 

Shopping zasvojenka:

Ima občutek, da jo nakupi osrečujejo (pa čeprav traja le kratek čas).

Se boji, da bi partner, družina, sodelavka, prijateljica izvedela, koliko porabi za oblačila, kozmetiko, obutev itn.

Podatek, da ima na kreditni kartici še 500 evrov limita, v njej vzbudi olajšanje.

Je v preteklosti že skušala omejiti nakupe, a je na tej »dieti« zdržala le teden ali dva.

Zelo pomemben ji je zunanji zgled in je zanj pripravljena iti preko svojih finančnih zmožnosti.

Konstantno spremlja akcije in jim pogosto tudi podleže.

Svoje nakupe pogosto opravičuje s tem, da to res nujno potrebuje.

Joj, imam nekaj tipičnih znakov »shopping zasvojenke«! Kaj pa zdaj?

To, da si priznaš, da imaš izzive z nakupovanjem, je ključno, da lahko ukrepaš. Saj veš, česar ne priznamo, ne moremo spremeniti. In v nadaljevanju si lahko prebereš nekaj trikov, ki ti bodo pomagali, da svoje znake omiliš oz. poskrbiš, da bodo čez čas popolnoma izginili:

Napiši seznam stvari, ki so res nujne. Pri tem naj ti pomaga partner, prijateljica, sodelavec, ki navadno niso tako čustveno vpleteni in bodo seznam kaj hitro še oklestili.

V kolikor si do danes vse nakupe opravila s kartico, zdaj uporabljaj gotovino.Navadno nam gre gotovina veliko težje iz rok (še posebej, če imamo bankovec za 20 ali 50 evrov). Ko ga enkrat zamenjamo, hitro zmanjka denarja.

Kreditno kartico daj osebi, ki ji zaupaš. V primeru, da dobiš napad nakupovanja in boš to osebo prosila, da ti jo da nazaj, naj bo njen odgovor NE ali še bolje, naj se ne odzove na tvoje klice. : )

Določi minimalni budget samo zase. Ker je težko kar naenkrat prekiniti z nakupovanjem, še posebej, če si bila do danes vajena zapravljati večkrat tedensko in je to konec meseca znašalo več sto evrov, določi mali budget, ki ga lahko zapraviš. Ta naj bo res mali budget (20 % tega, kar si bila vajena prej).

Ne prikrivaj nakupov.Ja, čas je, da si iskrena tudi do drugih. Nič ni narobe s tem, če jim priznaš, kje imaš izziv in jim poveš, da si se odločila ta izziv premagati. Drugi ti lahko pri tem pomagajo le, če jim boš to zaupala.

V kolikor si se tokrat prepoznala v »shopping zasvojenki«, ti ne želim, da ostaneš Nepremagljiva, temveč da premagaš samo sebe in preideš v tisto zasvojenko, ki se bo odločila delati na sebi (nikakor ne s pomočjo nakupovanja) in na tem, da postane finančno stabilna.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam