Vse, kar ste želeli vedeti o zaljubljenosti!

To je zagotovo eno najmočnejših čustev in daje nam občutek, da smo kot par zliti v eno. Vendar pa zaljubljenost sama po sebi ne obljublja trajnega odnosa.

Kaj je zaljubljenost?

Je nezavedni trik narave, kako razrešiti stare bolečine in zapletene odnose primarne družine. Obdobje, ki ga označujemo kot zaljubljenost, običajno traja manj kot pol leta. Označuje samo začetek nečesa iz katerega dva kasneje lahko gradita odnos. Zaljubljenost se največkrat zgodi nepričakovano in jo vsak posameznik doživlja na njemu svojstven način. 

Zakaj se zaljubimo?

Rezultati raziskav kažejo, da je zaljubljenost nezavedni program, ki ga razum in zavest ne moreta usmerjati, še manj pa nadzirati. Sposobnost vzpostavljanja odnosov je človeku biološko vrojena. Oblika in kakovost odnosa pa sta bistveno odvisni od prve izkušnje navezanosti in kvalitete odnosa z drugimi. Prvi materini dotiki (previjanje, sesanje, objemanje,…) otroka organsko zaznamujejo. Ta najbolj zgodna nezavedna občutja se zapišejo v možgane (amigdala), ki shrani tako imenovani implicitni spomin. Ta v odraslosti odločilno vpliva, kako posameznik reagira na čustvene dogodke. Nekako pri treh letih starosti, ko se ljudje začnemo spominjati dogodkov, se razvije hipokampus. Šele z razvojem tega dela možganov posameznik lahko dogodke postavi tudi v čas in prostor. 

V koga se zaljubimo?

Človekovo osnovno hrepenenje je biti ljubljen, želen in hoten. Temu se enostavno nihče ne želi odpovedati. Kdo pa je tisti, ki bo izpolnil globoka hrepenenja po ljubljenosti, zaželenosti in pripadnosti? 

Temeljno merilo pri iskanju partnerja so doživetja zgodnjega otroštva. Posameznik išče nekoga, ki mu bo na nezavedni ravni lahko ponovil vzdušja, ki jih je doživljal v primarni družini. Zaljubi se, ko sreča nekoga, ki ga nezavedno poveže z njegovo preteklostjo. Posameznik ne bo vedel zakaj mu je točno določen človek tako zelo privlačen, ni pomembno ali je nežen in ljubeč, pomembno je samo, da zna in zmore prebuditi občutja zgodnjega otroštva

Norost zaljubljenosti

Kot smo ljudje enkratni je tudi dojemanje in doživljanje zaljubljenosti nekaj enkratnega. Zaljubljenost je eno najmočnejših čustev v repertoarju človeškega doživljanja. Fant in dekle sta v zaljubljenosti povsem prepričana, da zmoreta vse, kar se bo zgodilo ali se v njima prebudilo. V romantični navezanosti zaljubljenosti posameznik išče v drugem lastnosti, ki so podobne lastnostim  staršev in zelo hitro prepoznajo zlati pozitivne. Imata občutek, da sta nepremagljiva, da se v ničemer ne moreta zmotiti

Pri zaljubljencih prevladuje občutje povezanosti in nerazdružljivosti, ki ju je pripeljala skupaj s točno določenim namenom. Počutita se kot, da med njima ni nobenih razmejitev. Imata občutek, da sta enostavno zlita v eno. Oba čutita, da so vse njune čustvene potrebe zadovoljene že v naprej

Valentinovo je dobilo ime po sv. Valentinu, ki je živel v 3. stoletju. Sprva so ta dan praznovali kot dan posta, šele v 14. stoletju pa se je začel uveljavljati kot praznovanje dneva zaljubljencev. Na ta dan so si izmenjavali pisemca in ljubezenska sporočila. Fantje so se poimenovali za Valentine. Za dekleta pa je veljalo, da bo postal njen mož fant, ki ga prvega na ta dan zagleda. 

Zaljubljenost in telo

Zaljubljenost tudi v telesu povzroči spremembe. V možganih se sproži izločanje oksitocina. Hormon, ki ga nekateri imenujejo tudi hormon ljubezni, se v ogromnih količinah sprošča med spolnim odnosom. V manjšem obsegu pa se sprošča v trenutkih intimne povezanosti. Ljudje se počutijo bolj zaupanja vredni in so se bolj pripravljeni povezovati. 

Že samo pogled, nasmeh ali objem povzroči telesni odziv. Vagusni živec, ki povezuje možgane s srcem, omogoča smiselno doživljanje ljubezni. Spodbuja obrazne mišice, da omogočajo očesni stik in uskladitev obraznih izrazov. Prav tako mišice srednjega ušesa omogočajo, da lahko sledimo glasu, ne glede na hrup v ozadju. 

 

Temelj zdravega odnosa

Zaljubljenost sama po sebi ne obljublja trajnega odnosa. Partnerski odnos je v samem jedru prenos bolečih in nerazrešenih čutenj iz zgodnjega otroštva na partnerja, pri čemer drug drugega dojemata kot nekoga iz svoje mladosti. 

Ko najbolj strastna zaljubljenost mine se med partnerjema začnejo odpirati teme, ki so bile v zaljubljenosti prikrite. Če želita zaživeti kvaliteten odnos se morata zavestno odločiti, da ga bosta vsakodnevno gojila in poglabljala. Temelji zdravega odnosa so:

  • Miselna in čustvena distanca – gre za svobodo, ki jo posameznik nakloni sebi in partnerju, da lahko misli, čuti in doživlja po svoje in s tem ne ogroža drugega.
  • Ločenost ali avtonomija – gre za težnjo posameznika, da ni odvisen od partnerjevih občutij in se nanje odziva v skladu s svojim načinom čutenja in razmišljanja.
  • Povezanost ali intimnost – gre za doživljanje povezanosti posameznika s partnerjem, da mu je partner blizu in, da je z njim globoko povezan.

Povezanost

Mnogi se sprašujejo kaj ljubezen sploh je. Ameriška psihologinja in raziskovalka fenomena ljubezni, Barbara Friderickson v knjigi Love 2.0, definira ljubezen kot mikro trenutke povezanosti (micro-moments of connection).

Vprašanja kot so: »Kdo sem jaz in kdo si ti?« ter »Kaj je med nama?« odnos postavi v povsem drugačno realnost. Rodi se ranljivost, ki partnerja razgali. Bolj kot se lahko posameznik razgali, manj mu je potrebno vključevati obrambne mehanizme, ki realnost izkrivljajo. Zmožnost toleriranja napetosti, omogoča začetek razvoja pristnih intimnih odnosov. Partnerja lahko preusmerita svoja prizadevanja od moči in kontrole k pomenu, smislu in razumevanju.

Naj bo letos drugače

Naj bo tvoje Valentinovo letos drugačno. Naredi pocukranega, romantičnega, odštekanega, naredi staromodnega. 

Ponujam dva namiga, da bo lažje 😉

  1. Si želiš svojemu Valentinu podariti pisemce, v katerega si zapisala sporočilo o občutjih, hrepenenjih,  ljubezni, sporočilo o tem kaj ti pomeni prebujanje z njim, s čim te nasmeji, osreči. Povej mu kdo si ob njem, z njim in zaradi njega. Napiši mu kaj govorijo njegove oči, kaj pripoveduje njegov glas. 
  2. Poišči vajino prvo skupno fotografijo. Ob prižgani svečki in kozarcu šampanjca obujajta spomine na ta dogodek. Pripovedujta si kako sta doživela to srečanje, spomnita se kaj je govorilo vajino telo, kje so bili metuljčki, zakaj se ti je tisti trenutek zdel smešen, kdaj in zakaj te je prevzel njegov humor, zakaj se ti je zdel resen in odgovoren. Zgodbo si povejta še enkrat, izkušnje vajinega odnosa jo bodo napisale na novo.

Valentinovo umeri predvsem po svojem srcu, na svoj način in po svojem receptu.

Zaljubljeno Valentinovo vam želim!

Milena

P.S.: Pa ne pozabite na »micro-moments of connection«, občutek je »the best«.

  Drage moje! Ta članek je bil objavljen na mojem blogu še preden je postal spletno mesto, vendar sem ga obdržala, saj vam bodo informacije v njem vedno prišle prav! Hvala, ker nas spremljate, vaša Rebeka!

 

Foto: Tibor Golob

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam