Toplejše obdobje, ki je pred nami, je ravno pravšnje za osvežilne in hkrati hranljive zajtrke. Domača hrustljava granola je odlična rešitev za t.i. hitri zdravi zajtrk, saj jo lahko pripravimo v večji količini, primerno shranimo ter nato večkrat uporabimo za jutranji obrok.
Tako nam v začetku dneva ostane več prostega časa, ki ga lahko aktivno preživimo, saj nam da granola moč in energijo za ves dan. In ni boljšega kot je kakovostna, doma pripravljena granola, ki jo lahko pripravimo s kvalitetnimi sestavinami ter povsem po svojem okusu. Pri tem pa tudi otroci spoznavajo pomen zdrave, kakovostne hrane ter se jo naučijo ločiti od slabe in nezdrave! Moja družina doma pripravljeno granolo naravnost obožuje in prav vsak od nas ima svojo najljubšo kombinacijo granole in različnih dodatkov. Navajam naš najljubši osnovni recept za pripravo domače hrustljave granole ter kombinacijo, ki si jo moja otroka najpogosteje pripravita.
Hrustljava domača granola je poleg ovsenih kosmičev sestavljena še iz treh vrst oreščkov in sicer mandeljnov, lešnikov ter pistacij, ker imata moja otroka te oreščke pač najraje. Mandeljne ponavadi uporabim kar neoluščene, lešnike pa raje uporabljam brez lupine, saj le-ta za razliko od mandljeve ponavadi malce pogreni. Sicer pa se naše kombinacije dodatkov k granoli spreminjajo glede na sezono in tako ji lahko dodamo tako suho kot sveže sadje, lahko pa si jo privoščimo tudi kot zdravo sladico ter ji dodamo še kakav ali koščke čokolade, arašidovo maslo, kokos, semena, …
Moja otroka si našo domačo hrustljavo granolo najraje pripravita kar sama in sicer v kombinaciji z grškim jogurtom, ki mu dodata banano, maline za nekaj svežine, žličko arašidovega masla za dodatno hranilno vrednost ter kokos za prijetno aromo in da je skleda še slajša, jo obogatita še z malce medu.
Sestavine za granolo (en pekač)
- 4 skodelice bio ovsenih kosmičev
- 2 skodelici mešanih oreščkov (lešniki, mandeljni, pistacije)
- 1 žlica cimeta
- 1 žlička kakava
- 1 žlička tekoče vanilje
- 120 g stopljenega masla
- 180 g (10 žlic) medu
Najljubša kombinacija za zdrav zajtrk
- 1 grški jogurt
- 1 banana
- Nekaj malin
- 1 do 2 žlički arašidovega masla
- Med
- Kokosova moka ali ostružki
Priprava:
- Pečico segrejemo na 150 stopinj.
- V večjo posodo najprej stresemo ovsene kosmiče, nato pa mešane oreščke, cimet, vaniljo ter kakav in dobro premešamo.
- Dodamo stopljeno maslo in med ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo in preložimo na pekač obložen s papirjem za peko.
- Granolo pečemo približno 40 minut ter jo med pečenjem večkrat (na 10 do 15 minut) premešamo.
- Pečeno granolo ohladimo in shranimo v kozarcu za shranjevanje.
- Obrok z granolo sestavimo tako, da skledo napolnimo z jogurtom, dodamo nekaj žlic granole, na sredino naložimo narezano banano, dodamo nekaj malin in malinov sok (nekaj malin pretlačimo z vilico), nato pa vse skupaj malce pokapamo z medom ter posujemo s kokosom.
Več receptov lahko najdete na yaska.si