Vsi že vemo, da lahko z uživanjem različnih pridelkov in zelenjave optimiziramo vnos hranil v svoje telo. Zelenjava se deli na različne vrste, odvisno, kateri del rastline uživamo.
Obstajajo tudi številne kategorije, kadar so užitni različni deli rastline. Danes bomo govorile o skupini kapusnic, ki so izjemno hranljive. Njihovo ime vam morda ni blizu, a zagotovo jih dobro poznate. Ta zelenjava je del rodu Brassica in je po svetu zelo priljubljena, največ pojemo ravno te vrste zelenjave.
Gre za zelenjavo, ki je del osnovne hrane Poljakov. Mnogi si ne morejo predstavljati kuhanja brez zelja. Poleti in jeseni sta na mizah pogosto cvetača in brokoli, jeseni in pozimi pa zelje. Ljubitelji solate cenijo kitajsko zelje in ohrovt, ki je v zadnjih letih pridobil veliko ljubiteljev. Kapusnice so ena najbolj hranljivih vrst zelenjave, ki jo lahko damo na krožnik. Ta vrsta zelenjave je del družine gorčic in jo lahko uvrstimo tudi med križnice iz družine zelja. Ko boste videle naštete kapusnice, boste takoj vedele, o čem bo tekla beseda.
VRSTE KAPUSNIC so: zelje, repa, rukola, ohrovt, brokoli, koleraba, cvetača, brstični ohrovt, zelena, blitva, hren
Katere so zdravstvene koristi kapusnic?
Ta zelenjava ima impresiven nabor koristi za zdravje. Poleg veliko vlaknin, ki so prijazne do želodca, in fitokemikalij s protivnetnimi lastnostmi, znanih kot glukozinolati, je večina kapusnic bogata z vitaminom K, ki je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti, ter s folati, ki so vitamini skupine B, pomembni za izgradnjo rdečih krvničk in podporo živčnega sistema. Številne vrste kapusnic, kot sta zelje in brokoli, vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki lahko pomaga pri ohranjanju zdravja kože in imunskega sistema.
Kako kuhati s kapusnicami?
Če ne želite pojesti surove glave brokolija, vas razumemo. Zato smo malce prebrskale in poiskale preprost in okusen recept, ki vam bo pomagal pri idejah za kuhanje kapusnic. Ta zelenjava je tako zelo okusna ne glede na to, kako jo pripravite: na žaru, v pečici ali jo kuhate. Sama to zelenjavo najraje pečem z ekstra deviškim oljčnim oljem, grobo morsko soljo, poprom in česnom. Seveda pa lahko številne med njimi jeste tudi surove, na primer ohrovt in rukolo v solati, kar lahko pomaga ohraniti nekatera hranila, ki se lahko izgubijo pri visoki temperaturi.
Namesto trganja velikih kosov ali listov te goste zelenjave le-to zmeljete v solati, jo dušite s česnom in oljčnim oljem ali jo dušite. Kadar ste v dvomih, jo popecite. Praženje poudari nežno sladkobo številnih vrst zelenjave iz rodu Brassica, od brokolija do zelja.
Hitra ideja, ko vam primanjkuje časa
Najprej narežite izbrano zelenjavo na koščke ali cvetove in jo premešajte z avokadovim oljem, soljo in poprom ter začimbami, ki jih imate pri roki. Niste prepričani, kje začeti? Koriander se odlično poda k brokoliju in zelju, pri cvetači pa poskusite z malo kumine ali timijana. Nato cvetačo pražite pri 220 stopinjah Celzija, dokler ne postane karamelizirana, in se pripravite, da vas zasvoji najlažja priloga ali predjed, s katero se vaše brbončice še niso srečale.
Čeprav je težko zgrešiti s skoraj vsako zelenjavo, pa kapusnice izstopajo iz množice pridelkov zaradi svojih blagodejnih lastnosti, med katerimi so izboljšanje zdravja kosti in kože, podpora prebavi in pomoč pri strjevanju krvi. Poleg tega jih lahko jeste po mili volji. Ker pa vemo, da vsi niste ljubitelji brokolija, vam danes zaupamo recept, ki bo marsikoga premamil. Kremasta juha iz brokolija deluje protivnetno in je zraven še izjemno okusna. Dober tek!
Kremasta juha iz brokolija za 4 osebe
Sestavine:
½ čajne žličke gorčičnih semen
½ čajne žličke kurkume
3 do 6 listov karija (po želji)
1 velik ščepec sumaka
1 velik ščepec kajenskega popra (neobvezno)
Sol
Poper
1 por, beli in svetlozeleni del (drobno sesekljan)
1 strok česna, sesekljan
1 velika glava brokolija, cvetovi in stebla grobo sesekljani
5 do 7 tankih rezin redkvice daikon (lahko nadomestite katero koli vrsto redkvice)
majhna pest mikro zelene zelenjave
Sok ½ limete
1 avokado
1 žlica sesekljanih orehov
2 skodelici vode ali jušne osnove
2 žlici avokadovega ali oljčnega olja
Postopek:
V loncu na srednji temperaturi segrejte 1 žlico olja. Dodajte por in ščepec soli ter kuhajte 3 do 5 minut, da se zmehča, vendar ne porumeni. Dodajte česen in ga pražite minuto, da postane dišeč. Dodajte brokoli in vodo ali juho, pokrijte in mešanico zavrite. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte 10 do 15 minut, dokler se brokoli ne zmehča. Mešanico dodajte avokadu in v mešalniku pretlačite do gladkega in dajte nazaj v lonec.
V manjši ponvi na srednji temperaturi segrejte preostalo olje. Dodajte gorčična semena in počakajte, da začnejo pokati, približno 1 minuto. Dodajte kurkumo in poper ter ju pražite 30 sekund. Dodajte liste karija (če se olje razprši, ponev pokrijte) in kuhajte 30 do 60 sekund.
Začimbe in olje prenesite v jušno mešanico in dobro premešajte. Po okusu posolite in vmešajte limetin sok. Juho z zajemalko prelijte v skledo. Dodajte redkvice, mikrozelenje, orehe, sumak in malo kajenskega popra, če želite pekoč okus. Takoj postrezite.
DOBER TEK!