12 najlepših bralnih kotičkov za ljubiteljice knjig

Kdaj ste nazadnje vzele v roke dobro knjigo? Tako kot je pomemben čas zase, je tudi branje, ki je del tega. Pravijo namreč, da je branje za um to, kar je telovadba za telo.

Poleg širjenja naših obzorij je namreč tudi brezplačna vozovnica kamorkoli, saj nam ponuja svojevrstno okno v svet. Ker smo v obdobju, ko večino časa preživljamo doma, in ker nepremagljive redno skrbimo, da vam ne zmanjka idej za odlične zgodbe, je to idealna priložnost za vaše bralno popotovanje. A za popoln pobeg in sprostitev ni dovolj le dobra knjiga, branje nam bo namreč v še večji užitek, če bomo imeli zanj tudi kar se da idealne pogoje. Ste že razmišljale o svojem bralnem kotičku? Ponujamo vam nekaj dobrih in uporabnih nasvetov zanj. V lepem okolju ima namreč tudi branje boljši okus. 

Beremo lahko več ur skupaj, zato mora biti fotelj udoben. Priporočajo bolj trdne, z naslonom za glavo in po možnosti tudi roke, kar pride prav, če imate težave s hrbtenico. Ne pozabite na luč, mizico za odlaganje in dodatke, kot so blazine, sveče …

Dobra odločitev bo nakup fotelja s sprostitveno funkcijo. Tovrstno pohištvo vam omogoča spreminjanje kota naslonjala in naslona za noge, zaradi česar boste lahko brali tako v sedečem kot ležečem položaju. Po branju pa bo prav tako prijetno zadremati ali se preprosto sprostiti z udobno nameščenimi nogami. Uporabimo lahko tudi taburet.

Kaj je bolje kot sprostitev? Sprostitev na kvadrat! Tako ne bo sproščujoče le branje, ampak tudi prostor. Zelene rastline blagodejno vplivajo na nas. Zakaj jih torej ne bi umestili v svoj bralni kotiček?

Poleg dobre luči, in če imate le možnost, ne pozabite na naravno svetlobo, hkrati pa naj ta ne bo premočna, da vas ne bodo pri branju bolele oči zaradi bleščanja. Lepe okrasne zavese so kot nalašč za zastiranje oken pred premočnim soncem. Tudi okenske niše se da z nekaj domišljije dobro izkoristiti. Na ta način bo vaš bralni kotiček zavzel zelo malo prostora, nekoristna ‘luknja’ pa bo kar naenkrat postala več kot dobro izkoriščena. Ta različica bralnega kotička je tudi zelo poceni. Kupite kakovostno desko, ki ustreza vašim dimenzijam, jo obložite z mehko peno, vzglavniki in okrasnimi blazinami. 

Les na tisoč in en način. Od rustikalne lesene stene, bronaste svetilke do lesene klopi po meri, ki ima polico, kamor lahko odložite in pospravite najljubše knjige. Dodajte nekaj plišastih blazin in v dnevni sobi boste ustvarili topel kotiček za branje in še eno možnost za sedenje.

Možnost izkoristiti prostor, kot je na sliki, imajo redki, a če morda ravno prenavljate dom ali ga urejate z željo, da bi pridobili maksimalno veliko prostora za knjige, je ideja več kot odlična, sploh če imate doma pravo mini knjižnico. Preoblikujte lahko tudi svojo omaro s stilskimi blazinami, visečo svetilko in napenjalno palico z zavesami ter si ustvarite skriti bralni kotiček. 

Ne marate klasike in si želite biti ustvarjalni? Odločite se za visečo mrežo, ki jo lahko naredite sami. Izberite najljubšo tkanino z vzorci, barvito blazino in ustvarite razigran in prikupen kotiček, nad katerim boste navdušeni tako vi kot vaši otroci. Kontrastne preproge in rastline prostoru zagotavljajo dodatno pomirjujočo noto. Za tolažbo manj spretnim: mreže lahko tudi kupite.

T. i. jajček ni le priljubljen element zunanjega pohištva, pač pa se z njim lahko poigramo tudi znotraj. Dodatno ga omehčajte z blazinami in odejo. Ne pozabite na kvalitetno luč in odlagalno mizico. Investicija v tovrstni stol se splača tudi zato, ker ga poleti lahko prestavimo na balkon ali vrt in si bralni kotiček uredimo na svežem zraku. 

Poceni in udobno, bi lahko rekli za preprosto, a nadvse simpatično idejo, kako si bralni kotiček ustvarimo z blazinami. Poigramo se lahko z različnimi barvami in materiali, za podlogo pa uporabimo peno, ki jo odrežemo v poljubno obliko ter oblečemo v prijetno rjuho ali zanjo celo sami izdelamo prevleko. Ta ideja bo všeč tako otrokom kot mladim po srcu, če seveda nimate težav z vstajanjem. 

Za branje potrebujemo mir. A ker vsi nimajo možnosti, da bi si kotiček uredili stan od motečih dejavnikov, se ena od rešitev skriva tudi v zavesah. Tako se vsaj malo izoliramo od okolice in si ustvarimo lahkotno optično pregrado. Še ena ideja, ki je primerna tako za najmlajše kot tudi odrasle, ki imajo radi romantični pridih. 

Malo za šalo in malo zares … Kot ležanje na oblaku, bi lahko rekli za to idejo. Precej nenavadna je, a je videti udobna tudi za branje knjig. Če prej ne zaspimo … 

In za konec še nekaj idej za otroški bralni kotiček …

Foto: Pinterest

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam