6 korakov do odlične finančne kondicije

Pa smo ga dočakale … Novo leto, novo obdobje, čas novih priložnosti, novih ciljev, novih izzivov, novih sanj … Ko govorimo o ciljih, letos nikar ne smemo pozabiti na naslednjega: »Želim priti do dobre finančne kondicije in jo tudi ohraniti!« Je to eden izmed ciljev, ki bi ga želele doseči? Verjamem, da bi si ga.

No, morda ste si ga celo že večkrat zastavile, ga celo poskusile doseči, a vas je potem vedno nekaj oddaljilo od njega. Navadno je glavni razlog v tem, da nismo imele dovolj dobrega načrta. Saj veste, kako je, če nimamo načrta … Gremo tja, kamor navadno niti ne želimo iti, in nehote se oddaljimo od svojega cilja. Začeti znova pa je potem veliko težje.

A naj vas potolažim. Obstajajo koraki, ki vam bodo pomagali do dobre finančne kondicije. In ni jih prav veliko. Pravzaprav samo 6! To boste pa zmogle, kajne? No, pa začnimo …

Začne se pri finančni kondiciji …

Uh, kondicija. Vem, marsikatera ob tem takoj pomisli: »Joj, kondicije pa ni enostavno ohranjati. Za to se moram pa truditi, odrekati, vaditi, iti kdaj tudi prek sebe itn. Jaz nimam časa in energije za to. Sem že poskusila in res ne želim iti več skozi to trpljenje.« 

No, jaz mislim, da bi si morale vzeti čas in najti energijo, ker sodi finančna kondicija med pomembnejše, tako kot to velja za telesno kondicijo. Če želimo ostati vitalne, moramo nekaj spremeniti. Se strinjate?

Pri finančni kondiciji ne gre za posebno znanost. Že besede nam povedo, da gre za ohranjanje kondicije svojih financ. In če želimo biti v najboljši formi in se za vedno posloviti od finančnega stresa, je pomembno, da se tudi na področju osebnih financ nenehno izobražujemo, iščemo nove informacije, se obkrožimo z ljudmi, ki nam lahko pri tem pomagajo, nas spodbujajo in nam pokažejo, kako ostati ‘finančno fit’. 

Če želimo biti v najboljši formi in se za vedno posloviti od finančnega stresa, je pomembno, da se tudi na področju osebnih financ nenehno izobražujemo.

In kako začnemo ‘trenirati’? 

Če bi želele izgubiti odvečne kilograme, bi stopile na tehtnico, pred finančnim treningom pa si postavimo naslednja vprašanja, s katerimi ugotovimo, kakšno je naše stanje:

 • Ali živim od plače do plače? Mi občasno zmanjka denarja, še preden dobim plačo?
 • Ali večino stroškov plačujem s kreditnimi karticami, posojili bližnjih itn.?
 • Ali je želja po daljšem dopustu, zamenjavi avtomobila, dodatnem šolanju nekaj, kar se nam ta trenutek zdi neuresničljivo, nedosegljivo?
 • Ali si vedno govorim – ‘varčevala bom, ko bom imela več denarja’?
 • Ali imam dobre prihodke, a privarčevanega nimam kaj dosti?
 • Sem finančno precej odvisna od partnerja, kar me zelo skrbi?
 • Se mi zdi, da samo delam in delam, privoščim pa si zelo malo?

Če ste na katero izmed vprašanj odgovorile z da, je to očiten znak, da je res skrajni čas, da začnete delati na finančni kondiciji.

Pa si poglejmo, kateri so prvi koraki k napredku:

 1. Razumeti moramo, zakaj si želimo izboljšati finančno kondicijo. Kaj je tisto, kar nas trenutno moti, bremeni itn. In vsaka izmed nas ima svojo največjo finančno bolečino. No, ko imamo preveč kilogramov, vemo, kaj je naša bolečina – da ne moremo obleči najljubših kavbojk ali zapeti obleke … Pri financah navadno tudi zelo hitro vemo, kaj nas najbolj moti. Ključno pa je, da najdemo razlog za spremembo pri sebi, ne pri drugih, saj nas to vodi v dolgoročne spremembe.
 1. Treba je vzpostaviti rutino. Tako kot jo moramo pri telesni kondiciji. Marsikatera od nas je gotovo že poskusila s telovadbo, tekom, a ugotovila, da če ni del naše rutine, nam za to hitro zmanjka časa. Pri financah je rutina zapisovanje svojih izdatkov, redno spremljanje proračuna, ‘budget meeting’ …. To je tisto, kar nam mora priti v kri in nas ne sme obremenjevati, četudi ne bomo vedno najbolj razpoložene za to. Saj tudi za telovadbo navadno nismo. Je pa res, da se finančni napredek običajno ne pozna navzven, telesni pa se. Me pa imamo zelo rade, da nas nekdo pohvali, kajne? Nič, pohvalite se same, ko se boste npr. znebile kreditne kartice ali limita. 
 1. Poiščimo nekoga, ki nam bo pri tem pomagal. Nekoga, ki je že v dobri finančni kondiciji in nas bo znal usmeriti ter nam stal ob strani. Lahko je to bližnji v družini, prijatelj, sodelavec ali nekdo, ki je strokovno usposobljen in kateremu morda lažje zaupamo. Zanimivo je, kako si ga za telesno kondicijo kaj hitro poiščemo pomoč, ko je govora o financah, pa nam je tako zelo težko. Verjele ali ne, ko bomo začele delati na finančni kondiciji, se bo to poznalo tudi na našem telesu (zadovoljstvo na obrazu, samozavestna drža, boljša krvna slika, tudi kakšen kilogram bomo izgubile …).
 1. Nagradimo se! Zastavimo si manjše cilje, in ko jih dosežemo, se nagradimo. Npr. da je naš cilj zmanjšanje porabe pri hrani za recimo 100 evrov. Če bo cilj dosežen, se nagradimo z nečim, kar nam veliko pomeni (in s čimer ne bomo zapravili vsega prihranka).
 2. Določimo si merljive cilje. Ohranjanje finančne kondicije mora biti nekaj, kar mora postati del našega vsakdanjika – tako kot bi morala biti to tudi telesna vadba. Gre za dolgoročni proces in delo, ki nam ne sme biti le nekajmesečni izziv. Natančno si določimo cilje – kdaj se želimo npr. znebiti limita, kdaj želimo iti na počitnice, ki si jih že tako dolgo želimo, si kupiti nov avto, iti po nakupih brez slabe vesti … Pozor! Pri tem moramo biti realne, sicer bomo izgubile motivacijo.
 1. Ženimo se k napredku. Stopnjujmo trening. Me smo tiste, ki lahko največ pripomoremo k svojemu uspehu. Recimo NE nepotrebni porabi, zamenjajmo kakšno slabo razvado z dobro itn. Ne zadovoljimo se s povprečjem, ampak pojdimo še višje. Kdo pravi, da ne moremo imeti višjih prihodkov? Kdo pravi, da ne moremo stopiti na podjetniško pot?

Ko bomo enkrat dosegle raven, ki si jo želimo, bo sledilo le še njeno ohranjanje. Saj veste, na začetku je najtežje, potem pa za iste rezultate potrebujemo veliko manj časa in truda.

Najprej bo šlo navzgor, potem bo šlo čez čas malce navzdol, nato pa spet počasi, zmerno navzgor, dokler se ne bomo ustalile na točki, ki je nam pisana na kožo in na kateri bo vse, kar moramo še storiti, ohranjanje vseh informacij, navad in skrb za to, da ne bomo stagnirale. 

In morda za konec še misel …

»Vse preveč ljudi zapravlja denar, ki ga niso zaslužili, da bi si kupili stvari, ki jih ne želijo, da bi očarali ljudi, ki jim niso všeč.«

— Will Rogers

Ko boste torej danes zvečer legle v posteljo in zaprle oči, se zamislite in si recite: »Od zdaj najprej bom živela svoje življenje, ne življenja drugih. Ugotovila bom, kakšne so moje trenutne finančne zmožnosti, in si naredila jasen načrt, kako jih bom izboljšala. Zdaj imam novo znanje in pomembno je, da ga le še čim prej uporabim. To, kaj bodo drugi rekli o tem, kar počnem in zakaj, pa ni več pomembno. To so oni, ne jaz. In to je njihovo življenje, ne moje.«

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam