Ali obstaja idealno delo zame?

Seveda, takšno, v katerem boš uživala, soustvarjala dodano vrednost in pustila svoj pečat. Ko so me pred časom vprašali, kaj si želim v življenju, sem jim odgovorila: biti srečna in početi, kar me osrečuje. 

Tako preprost, za nekatere že skoraj klišejski stavek, ki ga slišimo mnogokrat. Ampak nisem povsem prepričana, da ga vsi slišimo in razumemo enako. Predvsem pa se ob njem sprašujem: »Ali res vemo, kaj pomeni?«

Kaj komu pomeni sreča? Ali ljubezen ali uspeh ali svoboda ali denar? 

Stremim k temu, da v življenju počnem stvari, ki me vodijo do sreče. Lahko namreč nadziramo svoje notranje občutke, misli in se osredotočamo na dogodke, ki nam prinašajo notranji mir, harmonijo in vsakodnevno ravnovesje, zelo malo pa lahko vplivamo na zunanje dejavnike. 

Zakaj potem to počnemo? Zakaj nas zanima vse, na kar nimamo vpliva? Vlada, zakonodaja …

Izgubljamo energijo za stvari, ki nam ne prinašajo sreče, sploh pa ne notranjega miru. 

Kaj lahko naredimo? Začnimo pri sebi. Spoznajmo vrednote, ki nas opredeljujejo, razporedimo svoje vloge, tako da lahko ustvarimo ravnovesje med osebnim in poslovnim življenjem ter začnemo uživati v vsaki, ki smo jo zavzeli v letih. O katerih vlogah govorim? Jaz kot Tanja. Jaz kot žena, jaz kot mama, jaz kot poslovna ženska in še mnogo drugih je. Takrat se začnemo zavedati, kaj je naša dodana vrednost – in prepričana sem, da ima vsaka vloga drugačno dodano vrednost in našo pozornost. 

Spoznajte dodano vrednost, dovolite si stopiti iz svojih okvirjev in poglejte, kaj vas bo osrečevalo, kaj vam daje iskrice v očeh. 

Prav te iskrice iščem tudi pri svojih sodelavcih, strankah, prijateljih, ker vem, da bodo spoštovali čas, ki ga bodo namenili delu. Prepričana sem, da bo tako delo opravljeno s strastjo, odgovornostjo, ustvarjalnostjo in učinkovitostjo. 

Vedno več je voditeljev, ki si pri delu želijo imeti soustvarjalce, ne izvajalcev. Časi so se spremenili. Vsak od nas je prišel na ta planet uresničit svoje poslanstvo. Kako ga boste ve? 

Zakaj sem se danes dotaknila te teme?

Ker vem, drage dame, da se mnogokrat vprašate: »Kaj je moja dodana vrednost?« Ali še pogosteje: »Ali obstaja idealno delo zame?«

Oooh, kako preprosto je! Naj vas razveselim in povem, da lahko navodila strnem v tri kratke alineje:

  • Najdite svoje vrednote in se poistovetite z vrednotami podjetja.
  • Jasno uskladite pričakovanja – kaj vi pričakujete od delodajalca in kaj on od vas. 
  • Vprašajte se, ali lahko s svojim prispevkom pustite pečat. 

Vrednote so ključne za našo srečo in uspešnost na delovnem mestu.

Bolj jih znamo opredeliti, lažje se poistovetimo z vrednotami podjetja ali najdemo primerno organizacijo zase, s takšnimi sodelavci, kot smo sami. Če zgradimo najprej odnos s sabo, ga lahko gradimo še z drugimi. 

Še bolj neposredna bom: če je moja vrednota POGUM, pomeni, da sem v življenju pogumna in lahko tedensko naštejem vsaj eno svoje pogumno dejanje. V ta tim bom gotovo spadala, ker smo se našli v tej vrednoti. 

Če pa nisem poguma in pridem v organizacijo, v kateri je vrednota pogum, bom iz dneva v dan postavljena pred izziv, kako se bom soočala s spremembami. 

Koliko izmed nas ceni iznajdljivost?

Verjamem, da nas je mnogo takšnih, ki se zavedamo moči informacij, ki jih lahko najdemo v dobri knjigi, na spletu, v reviji in časopisu. 

Zakaj sem postavila to vprašanje? Z drugo alinejo želim povedati, da ko se zavedamo svojih vrednot in vemo, kaj si želimo ustvarjati na poslovni poti, bomo poiskali vse dostopne informacije o izbranem podjetju, delovnem mestu, opisu delovnih nalog, da uskladimo svoja pričakovanja in ugotovimo, ali so razpisani pogoji skladni z našimi vrednotami, znanji in preteklimi izkušnjami. 

Nič hudega, če v pretekli karieri še nimamo vseh potrebnih izkušenj, v nas pa tli plamen, ki pravi, da smo primerne, odprte in iznajdljive. »Dovoli si biti iskrena in pusti svoj edinstveni  pečat.«

Vsak izkušen kadrovik bo prepoznal željo po pridobivanju znanja in učenju.

Sedaj je čas za kakovostne prijave in kakovostna delovna mesta, ki prinašajo dodano vrednost za obe stranki, za naše družine, okolico, njihovo poslanstvo pa temelji na trajnostnem pogledu in skrbi za naš planet. 

Kako bom pustila pečat?

Najprej najpomembnejše vprašanje: »Zakaj rada počnem, kar počnem?« Nato pa še: »Ali bom s svojim delom lahko povečala dodano vrednost, soustvarjala uspešno zgodbo, prihranila sebi in drugim čas ter s katerimi svojimi konkurenčnimi prednostmi jim bom pomagala?« 

Marsikdaj slišim, da si ljudje želijo delati v odličnih, ambicioznih podjetjih, tam, kamor teži 90 odstotkov kandidatov. Koliko časa boste potrebovali, da boste tam naredili preboj? Tri mesece, šest ali eno leto? 

Kaj pa če izberete manjše podjetje, v katerem je izziv pomanjkanje znanja, želijo si spremembo, vi pa jim s svojim znanjem lahko v kratkem času pomagate? Kje boste pustili večji pečat, kje si boste zgradili močnejšo samopodobo in spoštovanje? 

Jaz vem, za vas pa ne vem.

Draga moja, to je to, to je naša dodana vrednost. Male stvari, ki prinašajo velike razlike ter se občutijo na vašem in voditeljevem nasmešku. 

Recept je preprost

Tako lahko je, obljubim vam. V vseh dvaindvajsetih letih, odkar sem zaposlena, voditeljica, solastnica in lastnica podjetja, sem ves čas uživala v svojem delu. Moj recept je preprost, saj vem, da so preproste stvari tiste, ki nas najbolj osrečujejo. Ljubezen, družina, zdravje, zvestoba sebi in dobri odnosi. Nihče ni popoln, a skupaj smo lahko najboljši. 

To so vrednote, ki nikoli ne gredo iz mode. Ali kot pravi Konfucij: »Izberi delo, ki ga imaš rad, in ne bo ti treba delati niti enega dneva v svojem življenju.«

Če pogledamo v svoje srce in ni tam nič narobe, zakaj bi nas torej skrbelo?!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam