Vzgoja brez meja ni vzgoja, niti ljubezen!

Najpomembnejša tema v našem življenju so zagotovo odnosi. Najprej odnos do sebe, kar vedno rada poudarim, iz njega pa izhajajo tudi odnosi z drugimi. Vsi odnosi, naj bodo družinski, poslovni ali prijateljski, pa močno vplivajo na naše psihofizično počutje in zdravje.

Kadar smo zadovoljni s seboj, s svojim vsakdanom, delom itd., so tudi naši odnosi podprti z dobro energijo. Naše veselje vpliva na ljudi in se širi. Prav tako velja obratno – ko smo potrti, slabe volje, jezni, to sejemo v okolico.

Kadar imamo občutek, da naši odnosi niso zadovoljivi, se moramo torej zazreti vase in se vprašati, zakaj ter od kdaj opažamo razlike. Tokrat bomo vzeli pod drobnogled odnose z našimi otroki in najstniki.

Kaj vse vpliva na odnos med starši in otrokom?

Zagotovo naša notranja baza in naravnanost. Našo bazo sestavljata značaj in temperament. Poudarila bi osebnostne vzorce, ki so nevidna nit med nami in našo primarno družino. Zagotovo vam je znan stavek: »Jaz ne bom nikoli tak/-a kot moj oče/mama.« Vendar pa veliko prav tega, česar naj ne bi, počnemo, ne da bi se tega zavedali. In če bi povprašali tiste, ki poznajo nas in naše starše, bi našli veliko podobnosti, ki jih počnemo ali izrečemo v vsakdanjem življenju.

Kaj ste oboževali pri svojih starših? Česa niste marali? Kaj vi počnete pri vzgoji drugače, kot so vaši starši? Katere so pozitivne plati vaše vzgoje in katere negativne? Katere so bile pozitivne plati vzgoje vaših staršev in katere negativne? Kaj otroke moti pri vas? Katere besede, dejanja? Naši najbližji so tudi zrcalo nas samih. 

Če imaš svojega otroka rad, je treba razumeti, da nikoli ne sije samo sonce.

Kadar zares dobro poznamo sebe, moramo za dober odnos z otrokom spoznati tudi njega. V isti družini so si otroci lahko popolnoma različni. Kar je nekomu všeč, drugemu ni, kar bi eden počel, drugi ne bi … Potem so tu še razlike v starosti in različni interesi. Prav tako boste lahko za enega otroka čudoviti in dovolj dobri starši, drugi pa bo rekel drugače. Kakšen otrok potrebuje veliko bližine, dotika, drugi tega ne želi. Kadar smo sami kot starši na primer zelo senzibilni, čustveni, nas bo lahko to zelo žalostilo. Lahko bomo obsojali sebe, vendar nismo ‘krivi’, če smo drugačni. Pomembno je, da sprejemamo drug drugega. 

Vzgoja brez meja ni vzgoja, niti ljubezen.

Ko svoje otroke dobro poznamo in nismo obremenjeni s tem, da sami nismo dovolj dobri zanje, ampak sprejmemo, da na primer nekoga zebe, drugemu pa je vroče pri isti temperaturi, da se eden rad objema, drugi pa ne itd., se moramo zazreti v svojo vzgojo. Če so si otroci zelo različni, bodo tudi vzgojni pristopi zelo različni. Vsekakor mora biti zastavljeno pravo ravnovesje med ljubeznijo in mejami. Vzgoja brez meja ni vzgoja, niti ljubezen. Če imaš svojega otroka rad, je treba razumeti, da nikoli ne sije samo sonce.

Nikoli v življenju ne more biti samo užitek, in tega je treba naučiti otroke. Iz malega raste veliko. Če bomo zelo popustljivi, ko je otrok majhen, in bo na koncu dobil ‘da’ na vse naše poskuse, da rečemo ‘ne’, bomo pri odraščanju, v puberteti zelo trpeli. Takrat je popravni izpit pretežek.

Pri današnji vzgoji pogrešamo avtoriteto

Včasih je bilo tako, kot so starši ukazali, nihče se ni upal upirati. Predvsem oče je imel vlogo avtoritete. Danes je s permisivno vzgojo precej težje doseči poslušnost, spoštovanje. 

Ne glede na vse pa smo sami tisti, ki vzgajamo. Samo mi lahko spremenimo odnos z otrokom, kar pomeni, da sami sebe dobro poznamo, vemo, kaj je za nas pomembno, kaj želimo doseči. Če želimo na primer, da se je samo pri mizi, ne smemo dopuščati nobenih izjem. Že samo ton našega glasu, energija, s katero nekaj povemo, oddaja vibracijo resnosti ali neresnosti. Opazujmo se! Po drugi strani pa, če sami nečesa ne počnemo in nam prav tako ni tako zelo velikega pomena, hkrati pa vsak dan o tem stokrat trobimo svojim otrokom, gotovo ne bo padlo na plodna tla – če sami na primer ves čas hodite bosi po hiši in vsake pet minut kričite otrokom, naj si obujejo copate, ničesar pa ne spremenite. To je, kot bi trobil v rog za zabavo. Otroci se navadijo, da to preslišijo.

Dobro je, da damo svoje zahteve na papir. Zapišimo točke. Naša hišna pravila. Otroci imajo radi urnike.

Ko se prične najstniško obdobje, bi mladi ves čas sedeli na telefonih, omrežjih, igricah. Če samo na deset minut rečemo, naj naredijo nalogo, nazaj pa dobimo odgovor: »Ja, takoj, zdaj pa zapri vrata!«, ravno tako ne bo učinka. Najtežje pa je, ko pride otrok do točke, ko mu je že popolnoma vseeno in ne zaleže niti zaplenitev sodobne tehnike. 

Dobro je, da damo svoje zahteve na papir. Zapišimo točke. Naša hišna pravila. Otroci imajo radi urnike. To naredimo skupaj. Lahko se pogovorimo in razložimo, ampak red je red. Če se ne držijo dogovorjenega, povemo, katere so sankcije, o katerih dobro razmislimo in jih sestavimo glede na poznavanje otrok ter starosti primerno. Potem opazujemo svoj ton glasu, ko povemo zahtevano. Spomnimo se, da če za nas ne bo ravno pomembno, je bolje, da se nehamo ponavljati kot lajna. 

Tako bo otrokom hitro jasno, česa se morajo zares držati. Ko dosežemo svoj cilj, jih seveda ne smemo pozabiti pohvaliti. Upoštevati pa moramo tudi primeren čas, v katerem trenutku jim kaj povemo. Bistvenega pomena pri tem je seveda samoopazovanje, saj moramo biti v teh ključnih trenutkih vzgojnega pozicioniranja popolnoma osredotočeni samo na to. Če sta se s partnerjem sprla in kričite na otroke, ker svoje jeze niste usmerili, kamor sodi, in niste razrešili težave, ampak jo še oplemenitili, vaš načrt ne bo deloval. 

Pomembne so meje in ljubezen

Izpostavila sem le nekaj pomembnih elementov, ki jih moramo kot starši prepoznavati na poti vzgajanja. Zagotovo je to ena najtežjih vlog v življenju. Nihče ni popoln, tako tudi starši nismo, pomembno pa je, da smo dovolj dobri in ne prenašamo naprej občutka krivde iz svojega otroštva, »ker jaz tega nisem smel, mogel«. Pomembni so tako najmočnejša sila na svetu – ljubezen – kot meje. Način, kako bomo peljali svojo vlogo, pa je odvisen od poznavanja nas in našega otroka. Ko bodo odrasli, bodo hvaležni za našo trnovo pot in nam vračali ljubezen ter spoštovanje, dobro prakso pa predali naprej svojim otrokom.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam