Kot prigrizek, predjed, kot priloga … Focaccia je klasična italijanska jed in pripravimo jo lahko tudi z drožmi.
Med pripravo slastne focaccie sva z nepremagljivo Andrejo razkrili tudi nekaj skrivnosti priprave testa z drožmi. Se res prenašajo iz generacije v generacijo, kako stare so moje droži, zakaj so moke cela znanost in, zakaj moramo testo za focaccio “pretepsti”?
Sestavine:
- 500 g moke (400 g bele, 100 g polnovredne)
- 200 g droži
- 280 g vode + 30 g vode za dodajanje, če je potrebno
- 10 g soli
- vejice rožmarina
Postopek:
- V posodi zamesim vodo, droži, obe moki in sol.
- Testo pustim počivati od 20 minut do pol ure.
- V naslednjih 2 urah naredim serijo potegov in prepogibov ali udarjanj kot ga prikazujem v videu. Testo naj zopet počiva, da 2x naraste in postane mehurčkasto.
- Na sobni temperaturi se bo to zgodilo v približno 8 urah ali še manj. Lahko pa kombinirate hladilnik in sobno temperaturo.
- Testo lahko daste takoj po potegih in prepogibih v naoljen pekač in pustite da vzhaja v pekaču. Ko je testo lepo vzhajalo, z blazinicami prstov obeh rok naredim nežne luknjice, kot je prikazano v videu. Nato pokapljam še z oljem in obložim z rožmarinom ter pečem.
- Ne glejte ure, glejte testo, saj je čas samo v oporo.
- Jaz pečem 10 do 15 minut pri 240 stopinjah, nato pa temperaturo zmanjšam na 220 stopinj.
- Vse skupaj pečem približno 35 minut.
Dober tek in naj vam nariše nasmeh na obraz!