Vsebino omogoča Electrolux

Droživeta focaccia, večna italijanska klasika na moj način!

Kot prigrizek, predjed, kot priloga … Focaccia je klasična italijanska jed in pripravimo jo lahko tudi z drožmi.

Med pripravo slastne focaccie sva z nepremagljivo Andrejo razkrili tudi nekaj skrivnosti priprave testa z drožmi. Se res prenašajo iz generacije v generacijo, kako stare so moje droži, zakaj so moke cela znanost in, zakaj moramo testo za focaccio “pretepsti”?

Sestavine:

  • 500 g moke (400 g bele, 100 g polnovredne)
  • 200 g droži
  • 280 g vode + 30 g vode za dodajanje, če je potrebno
  • 10 g soli
  • vejice rožmarina

Postopek:

  • V posodi zamesim vodo, droži, obe moki in sol.  
  • Testo pustim počivati od 20 minut do pol ure.
  • V naslednjih 2 urah naredim serijo potegov in prepogibov ali udarjanj kot ga prikazujem v videu. Testo naj zopet počiva, da 2x naraste in postane mehurčkasto.
  • Na sobni temperaturi se bo to zgodilo v približno 8 urah ali še manj. Lahko pa kombinirate hladilnik in sobno temperaturo.
  • Testo lahko daste takoj po potegih in prepogibih v naoljen pekač in pustite da vzhaja v pekaču. Ko je testo lepo vzhajalo, z blazinicami prstov obeh rok naredim nežne luknjice, kot je prikazano v videu. Nato pokapljam še z oljem in obložim z rožmarinom ter pečem. 
  • Ne glejte ure, glejte testo, saj je čas samo v oporo. 
  • Jaz pečem 10 do 15 minut pri 240 stopinjah, nato pa temperaturo zmanjšam na 220 stopinj. 
  • Vse skupaj pečem približno 35 minut.

Dober tek in naj vam nariše nasmeh na obraz!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam