Ste že izbrale tematiko letošnje okrasitve doma? Tu je nekaj super idej!

Pred nami so decembrski prazniki, ki v nas vzbudijo prav posebne občutke. Veselje, nostalgija, mir in toplina, ki jih tkemo z najdražjimi, s praznično dekoracijo pa je to tudi čas za domišljijo in čarobnost …

Vaš dom naj postane pravljica, ki ste jo kot otroci najraje poslušali, ali izložba, ki vam še danes jemlje dih. Ne glede na leta je namreč to čas, ko si lahko dovolimo sanjariti. In v katere barve in motive so odete vaše sanje?

Redke so priložnosti, ko lahko v dom vnesemo toliko čarobnosti kot v času božičnih in novoletnih praznikov. Na tem mestu se združijo roke vseh družinskih članov, ki lahko pomagajo pri okrasitvi doma, srca se odprejo za dobro voljo in nasmehe, v glavi pa se rojevajo nove ustvarjalne ideje. A kaj izbrati, da bo prostor zaživel v najlepši podobi in ne bo na koncu nastal le velik barviti cirkus? Najbolje je, da se že takoj na začetku odločimo za tematiko, ki je lahko povezana z motivi ali barvami. Vemo namreč, da za božične praznike navadno prevladujejo barve, kot so bela, rdeča in zelena. Seveda niso izključeni niti drugi odtenki. Paleto lahko vsak izbira po lastnih željah in navdihu. Za vas sem izbrala sedem tematskih sklopov, ki vas bodo navdušili in vaš dom odeli v novo preobleko.

Rdeča in zelena – božična klasika

Mnogi se boste strinjali, da ko razmišljate o božiču, najprej pomislite na rdečo in zeleno kombinacijo. Ti dve barvi smo v preteklosti vsaj enkrat zagotovo že vsi uporabili. Verjetno pa se niste nikoli vprašali, kako sta ti dve barvi postali znanilki božiča. Zahvala gre Haddonu Sundblomu, ki je narisal znamenit oglas za kokakolo, v katerem se pojavi Božiček. Sundblom se je odločil, da bo ta dobri in veseli mož nosil rdeča oblačila, in prav ta kreativni dizajn je spremenil naše dojemanja božiča. Naraščalo je število oglasov, v katerih se je pojavljal ta bradati gospod, hkrati pa se je v našo domišljijo zasidrala predstava o Božičku v rdečih oblačilih ob zelenem božičnem drevesu. Božična klasika, ki torej ne bo šla nikoli iz mode, bo v prostor vselej prinesla veselje, nepozabno vzdušje in vonj po pravem božiču. Namig: vrnili so se tudi hrastači in rdeči hrošči.

Bela – zimska idila

Zdi se, da je vsak naš božič malo manj ‘snežno’ bel. Morda iz tega izhaja vse večji trend beline, ki se je tako z zunanjih hribov preselila v naš dom, natančneje tudi na našo smrečico. V mislih imamo letos še posebno modne zasnežene jelke. Te pričarajo prav posebno zimsko vzdušje za pravo zimsko idilo in dajejo videz, kot da so obložene s snegom. V tem primeru ne mešajte več barv hkrati, da bo čaroben snežni videz res prišel do izraza. Zraven sodijo snežno beli okraski in druga ledena dekoracija, ki jo obogatimo s steklenimi dodatki in malimi liki balerin.

Rožnato pudrasta – čarobna pravljica

Vsi ljubitelji nežnih tonov se bodo razveselili trenda, ki strokovnjake spominja na oaze miru in svetišča. Pri okraševanju tako prevladujejo nežno rožnata barva in nude odtenki, na smrečici pa naj se znajdejo tudi okraski v obliki glav Bude. Družbo naj jim delajo motivi ptic, metuljev in lovilcev sanj. Lahko pa se podate v svet mišk, palčic, punčk, samorogov, balerin, dežničkov … Vse to deluje izredno nežno in pomirjajoče ter nas popelje v otroštvo. Uporabite večje bele ter manjše srebrne in roza ali celo rose gold bučke. Okraske lahko zamenjajo tudi rože nežnih pastelnih tonov, ki lahko tudi po koncu praznikov najdejo mesto v vaši vazi.

Karo – podeželski motiv

Karo vzorci in pentlje vsepovsod, lesena dekoracija in naravni materiali, cvetje iz blaga, bogato okrašen vhod, pri čemer je obvezen zvonček ali venček na vratih. Pa pletene nogavice nad kaminom ali kje drugje, če kamnina nimamo. Če vam je to všeč, je vaša izbira t. i. podeželski stil. Ta v dom vnese toplino in domačnost, njegova prednost pa je, da lahko zanj uporabimo tudi veliko stvari iz omare ali stanovanja naših babic, ki z malo domišljije na novo zaživijo. Tudi kariraste retro blazine na sedežni garnituri in leseni zaboji bodo dodali toplo podeželsko noto.

Modra – ledeno jezero

Modra je barva, v katero bodo tudi letos ovita številna drevesca. Ob upoštevanju tradicionalnih božičnih tonov, vse od zelene, rdeče do zlate, trendi za letošnji božič napovedujejo vrnitev modrine, in sicer predvsem globokih barvnih tonov, ki v dom vnesejo kanček glamurja, sploh v kombinaciji z zlatimi odtenki. Na modrem pohodu naj se vam pridružijo snežaki, rokavice, škratje, jelenčki, sani, snežinke in zaledeneli storžki.

Zlata in srebrna – svetlikajoče se razkošje

Naj se lesketa in blešči! In kako je to lažje doseči kot z izbiro zlate in srebrne barve! Zlata barva simbolizira sonce in optimizem, srebrna pa je barva uravnoteženosti, skladnosti in čutnosti. Ti dve barvi v prostor vneseta eleganco in prestiž, a ju med sabo ne smemo mešati, ne na smrečici ne pri ostali dekoraciji. Še najbolje je, da izberemo tisto, ki se ujema s preostalimi dodatki doma. Prav tako bodite pozorni na barvo lučk, ki se morajo z izbrano barvo ujemati v toplem ali hladnem odtenku. In še ena dobra stran svetlikajočega se razkošja: obe barvi se odlično kombinirata z večino preostalih barv in sta zelo hvaležni za okraševanje. Zlati in srebrni praznični dodatki so zato naložba, ki nas bo lahko spremljala več let v različnih barvnih kombinacijah in tematskih sklopih.

Rjavi odtenki – zemeljska toplina

Nazaj k naravi je slogan, ki se ga gre držati na različnih področjih življenja, tudi pri decembrskem okraševanju, poleg tega pa se nam bo to dodobra poznalo tudi v denarnici, saj bomo privarčevali marsikateri evro. Trend, na katerega opozarjajo strokovnjaki, se sklada z vse bolj zeleno usmerjenostjo planeta. Pri okraševanju smrečice se lahko zatečemo v naravo. Na njej naj zavladajo zemeljski toni, okraske poiščemo v gozdu, med drugim lahko uporabimo najrazličnejše storže, vejice drevesc, ki jih okrasimo sami. Če vsemu skupaj dodamo še dobršno mero intimnih lučk in svečk, je kombinacija popolna.

Za konec ne pozabite: dekoracija naj ne bo tekmovanje s sosedi ali prijatelji in lov na nagrado. Namesto pretiranega blišča in tekmovanja izberite temo in s tem barvo, ki nekaj pomeni vam in vaši družini.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam