Kako enostavno odstraniti kemične vonjave iz novih oblačil

Danes bomo govorile o neprijetnem vonju, ki ga imajo nova oblačila. Preberite, kako odstraniti kemični vonj iz novih oblačil in spoznajte preproste metode za odstranjevanje vonjav iz oblačil.

Vsi dobro poznamo ta vonj in včasih spremlja nova oblačila tudi, ko so bila že nekajkrat oprana. Preučite torej načine, kako odstraniti kemične vonjave iz oblačil. Predstavljamo načine za oblačila, ki jih lahko perete v pralnem stroju, in načine za oblačila, ki jih je treba nesti v kemično čistilnico.

Proizvajalci oblačil na novih oblačilih običajno uporabljajo ostre kemikalije, kot je formaldehid, da bi preprečili plesnenje in gubanje oblačil. Vendar lahko ta neprijetni vonj ostane na novih oblačilih zelo dolgo. Če se želite znebiti tega vonja na oblačilih, ki jih lahko perete v pralnem stroju, lahko poskusite z boraksom ali sodo bikarbono. Sodo bikarbono že zelo dobro poznamo. Boraks pa je natrijev borat, ki ima ravno tako široko paleto uporabe. Oblačilo, ki ima najpogosteje neprijeten vonj po kemijskih sredstvih, so kavbojke. Uporabite pa lahko tudi kisikovo belilo ali alkoholni kis. Danes torej vse o tem, kako enostavno odstraniti kemične vonjave iz novih oblačil.

Kako odstraniti kemične vonjave na novih oblačilih s sodo bikarbono?

Soda bikarbona je eden od prvih načinov, ki ga uporablja večin, ko se želijo znebiti kemičnega vonja na svojih novih oblačilih. Kako to storiti? Sledite opisanemu postopku. Napolnite vedro ali umivalnik z vodo. Dodajte 2 skodelici sode bikarbone in oblačila namočite čez noč. Oblačila operite kot običajno, v cikel izpiranja pa dodajte ½ skodelice sode bikarbone. 

Kako odstraniti kemične vonjave na novih oblačilih z boraksom?

Drugo domače sredstvo, s katerim se lahko znebite kemičnega vonja na novih pralnih oblačilih, je boraks. Postopek je enostaven. V cikel pranja dodajte ½ skodelice. Perite kot običajno.

Kako se znebiti kemičnega vonja v kavbojkah?

Ko gre za smrdljive nove kavbojke, lahko poskusite tudi z boraksom ali sodo bikarbono. Vendar pa imate na voljo tudi nekaj drugih možnosti. Ročno pranje s kastiljskim milom je eden izmed načinov. Kastiljsko milo je lahko varno za kavbojke in pomaga odstraniti kemične vonjave iz oblačil. V vedro ali umivalnik dodajte ½ skodelice mila. Pustite kavbojke, da se namakajo 15 do 30 minut. Kavbojke nato operite ročno. Izpirajte, dokler ne izginejo vsi madeži.

Kaj pa namakanje v alkoholnem kisu?

Ocetna kislina v belem kisu je lahko dovolj, da razgradi vonjave v kavbojkah in jih izbriše. Kaj storiti? Napolnite umivalnik ali vedro s hladno vodo in dodajte 2 skodelici belega kisa. Kavbojke namakajte približno 60 minut. Izperite in posušite.

Je uporaba kisikovega belila za kemične vonjave na novih oblačilih primerna?

Na novih kavbojkah nikoli ne želite uporabiti klorovega belila, ampak kisikovo belilo, ki je varno za barve in tkanine. Kisikovo belilo se lahko odlično obnese, če želite odstraniti kemikalije, ki so globoko v kavbojkah. Postopek je naslednji. Uporabite priporočeno količino kisikovega belila, ki je navedena na embalaži (običajno merica). Dodajte ga v vodo, da se raztopi. Dodajte kavbojke in jih namočite čez noč. Operite kot običajno.

Odstranjevanje kemičnih vonjav novih oblačil z UV žarki

Drug način za razgradnjo kemičnih vonjav na oblačilih, ki jih lahko čistite le v kemični čistilnici, je, da oblačila prezračite. Oblačila položite na obešalnik. Obesite ga zunaj, da se prezračuje, dokler vonj ne izgine.

Uporaba vodke za odstranjevanje kemičnih vonjav

Vodka je bolj namenjena pitju, če nimate časa za pranje oblačil, da bi odpravili kemične vonjave, pa jo lahko uporabite tudi malce drugače. V stekleničko z razpršilom nalijte poceni vodko z visoko stopnjo alkohola. Razpršite po oblačilu. Pustite, da se posuši.

Vpijanje vonja s kavnimi usedlinami

Kavna usedlina lahko iz novih oblačil odstrani kemične vonjave. Zveni malce čudno, a tako je. Tudi kava ni samo za srkanje. Kavno usedlino dajte v rjavo papirnato vrečko. Oblačila zavijte v svilnati papir in ga skupaj z oblačili položite v vrečko. Vrečko zavijte in jo pustite stati kakšen dan.

Kemični vonj v novih oblačilih je posledica različnih kemikalij, ki jih proizvajalci uporabljajo, da oblačila niso zmečkana in ostanejo odporna na madeže v skladiščih. Vendar pa to ni najbolje za našo kožo in dihalni sistem. Zato lahko poskusite s temi metodami, da se znebite teh neprijetnih vonjav. Vsi načini so dokaj enostavni in varni.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam