Imajo naši otroci res “prepolne riti” vsega?

Vedno bolj sem prepričana, da to drži in letos sem se odločila, da bom zato naredila prav poseben adventni koledar, ki bo mojima dekletoma POnudil nekaj več. 

Toliko o tem, kako zelo NUJNO naši otroci potrebujejo draga darila: Danes sva se s Šajano peljali iz šole, ko mi je povedala, kaj bo pisala Božičku. Zaželela si je, da bi ji nazaj prinesel zob, ki ji ga je vzela zobna miška. Dete je škrbasto in si želi svoj zob nazaj, za spomin. Mi je dalo misliti … Tudi vam?

Tudi vi v tem predpazničnem času ugotavljate, da imajo naši otroci res vsega preveč in, da ob darilih, ki jih dobivajo, sploh niso več nekaj posebej vzhičeni? Ko smo bili mi majhni, so bila darila rezervirana za praznike – za rojstni dan in za novo leto, ko smo dobili lego kocke pa kakšno Barbie. Kadar kdaj poslušam gospo Anito Ogulin iz Zveze prijateljev mladine o tem, kako nekateri otroci dejansko ne bodo dobili nobenega darila, saj si njihovi starši tega ne morejo privoščiti, me zaboli srce. In včasih me res prime, da bi v tem decembrskem času doma pobrala čisto vse igrače in jih odnesla tistim, ki si tega ne morejo privoščiti. To slednje sicer počnem tudi čez leto in razdelim res veliko igrač, sodulejujem v različnih dobrodelnih organizacijah,  zato me zaradi tega, da imata moji hčerki kdaj kako stvar več, res ne peče vest. Vseeno je pa zelo pomembno, da se zavedamo, da nekateri nimajo nič. Zase mislim, da sem dobra oseba, spodobna empatije, ki je v teh časih ljudem zelo manjka in imam se za dobrega človeka. To je tisto, kar se mi zdi najbolj pomembno in svoji hčerki vzgajam v dobri in pošteni punci. Takšni, ki bosta znali spoštovati sočloveka, ki bosta znali prisluhniti in pomagati drugim.  

Tudi zato sem se letos odločila, da naredim poseben in čudovit adventni koledar!

 Adventni koledar doma naredim vsako leto in letos bo prvič svojega dobila tudi Sija. V 24 žepkov ponavadi vtaknem čokoladice in bonbončke in Šajana je zjutraj vstala, vzela bonbonček ali čokoladico in bila vsa srečna in zadovoljna. Letos, pa bo dobila še nekaj več! Tisto, kar zares potrebuje! 

Pred časom sem se pogovarjala s prijateljico, ki je lani svojim otrokom poleg bonbončkov k adventnemu koledarju dodala tudi določene zadolžitve. To se mi je zdela tako fenomenalna ideja, da sva staknili glave in naredili en čudovit adventni koledar, ki vam bo zagotovo všeč. Otrok vsako jutro odpre eno vrečkico, žakeljček, v katerem je še vedno lahko čokoladica ali bonbonček, bo pa priložen tudi listek, na katerem bo zapisano, kaj lepega bo danes naredil za sočloveka, velikokrat pa bo tudi on tisti, ki bo določil, kako bo potekal družinski dan.

Zdi se mi, da s takšnim adventnim koledarjem naredimo res nekaj lepega za družino, se odmaknemo od materialnih vrednot in se vrnemo k bistvu in čaru praznikov – da smo skupaj, da smo na toplem, smo srečni, da se imamo radi in, da smo hvaležni za vse lepo v našem življenju.

Verjamem, da se mi kakšen dan, zaradi vsega, kar me še čaka v decembru, ne bo dalo izpolniti tiste zadolžitve, ki bo na adventnem koledarju. Pa jo bom morala! Ker jo bom svojemu otroku prebrala zgodaj zjutraj,   in tako sebe in moža prisilila, da tudi, ko se nama ne bo dalo, da premakneva  svoje riti, da ne bomo cele dneve viseli v pisarnah, za računalnikom, pospravljali doma , se igrali in zgolj ‘preživljali’ dneve…  Odločila sem se, da se bomo imeli fajn in, da si bomo letošnji december še posebej zapomnili!

Tako bosta recimo Šajana in Sija (no, ona bo le sledila Šajani, ker je še malo premajhna, da bi vse razumela) v letošnjem adventnem koledarju našla dan prijateljstva (danes moraš narediti nekaj lepega za kakšnega prijatelja, poleg tega ga lahko povabiš k sebi, gostili ga bomo in se imeli lepo), lahko bo ona določila, kaj bo naša družina tisti dan jedla, izbrala družabno igro po njenem okusu, potem bomo šli recimo izbrati darilo za kakšnega otroka, ki to potrebuje bolj kot ona, ga lepo zavili in nesli na katero od humanitarnih ustanov. En dan bomo nakupili hrano za živali, jo odnesli v zavetišče, tam malo pocrkljali živalice, sprehodili kakšnega kužka in tudi tako naredili nekaj lepega. Kot vidite, bo prav vsak dan nekaj posebnega in res je, da bo imela Šajana tudi zadolžitve, vendar bodo to takšne,  za katere vem, da ji bodo všeč in jo bodo navdušile, po drugi strani pa bo tako osvojila tudi nekatere vrednote o katerih se naši današnji mladini v veliki večini sploh ne sanja.

Ker vem, da ste moje bralke na isti valovni dolžini kot jaz, sva vam z mamico treh otrok, Dolores, pripravili adventni koledar za vseh 24 dni. Natisnete si ga TUKAJ, na tem linku. 

Da pa ne pozabim: prav poseben adventni koledar imam vsako leto tudi na mojih družabnih omrežjih in tudi letos bom že peto leto zapored obdarovala moje sledilce na facebooku in instagramu. Od jutri, 1. decembra naprej, vabljeni, da skupaj vsak dan posebej odkrivamo, kaj sem vam za tisti dan pripravila. To ni nagradna igra, zgolj obdarovanje, da bomo veseli in zadovoljni zakorakali v december.

Drage Nepremagljive, želim vam en čudovit december in preživite ga v družinskem krogu. Ko bo po adventu prišel dan za družinski izlet, se vam javim in sporočim, kam bomo šli mi in lahko se vsi skupaj srečamo in malo poveselimo. To bi bilo res super! Vse Nepremagljive na kupu. Dajmo to narediti! Dajmo! Bom napisala na Facebook kam gremo in potem akcija! 

Bodite lepo in imejte se radi. 

 

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam