Imate dolgove? S to metodo se jih boste predčasno znebile!

Dolgovi … Kako manj stresno bi bilo življenje brez njih. Se strinjate? A kaj, ko se jih je tako težko znebiti. Še posebej tistih dolgoročnih, ki jih imamo ponavadi za nakup nepremičnine in kjer je doba odplačevanja 20 let ali več.

Leta in leta kar ne minejo in v vmesnem obdobju nas vedno znova kaj preseneti. In tako z začetnim enim dolgom skozi leta preidemo do dveh, treh in celo več. Kjer se kreditu pridružijo še limit, kreditne kartice in druga obročna odplačevanja. Takšen način življenja kaj hitro sprejmemo, se na nek način predamo in niti ne razmišljamo o tem, da pa morda le obstaja metoda, ki bi nam omogočila drugačno življenje.

Vam je to kaj znano? Bi si želele predčasno znebiti dolgov? 

Potem imam za vas enkratno novico: obstaja prav posebna metoda, ki vam to omogoča!!! Ja, prav zares! Dobo odplačevanja lahko razpolovite ali še več , če se boste držale te metode, ki vam jo bom predstavila v nadaljevanju.

A še pred tem si morate odgovoriti na dve vprašanji:

 1. Se tolažite s tem, da se živi le enkrat in da je zato treba uživati?
 2. Se sprašujete, čemu bi plačevale stvari v enkratnem znesku, ko pa jih lahko plačate na obroke? S tem so vaše mesečne obveznosti manjše in si lahko privoščite še kaj drugega?

Če ste na katero od vprašanj odgovorile z DA, potem še niste pripravljene na spremembo, saj vas čaka še delo na lastnih prepričanjih. Če ste odgovorile z NE, potem le hitro preverite, za kakšno metodo gre, in čim prej v akcijo! 

Ste pripravljene? Pa začnimo …

 1. Naredite si seznam vseh dolgov. Sem sodijo limit, poraba po kreditnih karticah, vse vrste kreditov, lizingi in druga posojila (kratkoročna, osebna itn.). Tukaj nikar ne pozabite na odplačilo zavarovanja za avto na obroke, telefon, gume itn. Ja, kdo bi si mislil, kaj vse jemljemo na obroke. : )
 1. Dolgove razporedite po vrsti. Najprej tiste z najmanj obveznostmi do tistih z največ obveznostmi. A ne mesečnimi, temveč skupni znesek obveznosti (koliko znaša vaš celotni dolg). Limit, dolg na karticah, drugi manjši krediti so navadno v zgornjih vrstah. Tem sledijo gotovinski kredit, lizing in navadno na koncu še stanovanjski kredit.
 1. Pri vsakem dolgu dodate tudi mesečne obveznosti. Torej znesek, ki vas mesečno bremeni. Če npr. plačujemo 20 evrov za telefon, 40 za zavarovanje, 20 za limit, 150 evrov za gotovinski kredit … Vse te mesečne obroke vpišemo pri posamezni obveznosti. Ko boste imele vse zneske vpisane, boste na koncu dobile skupni mesečni znesek, ki ga morate plačevati.
 1. In zdaj – zelo pomembno – določite znesek, ki ga boste od zdaj DODATNO namenile za predčasno odplačilo dolga. Brez skrbi, tega navadno zelo hitro najdemo, saj na mesečni ravni ponavadi precej izgubljamo po nepotrebnem. Za ta namen je pomembno, da pregledate vse obveznosti ter določite znesek, ki bi ga lahko namenile predčasnemu odplačilu dolgov. Lahko je to 30, 50, 100 ali 200 evrov. Več kot boste lahko namenile, večji pospešek boste dale predčasnem poplačilu dolgov.

Naredite simulacijo odplačevanja v prihodnosti. Ko imate vse obveznosti zbrane in veste, koliko lahko dodatno namenite za odplačevanje, sledi simulacija predčasnega odplačevanja. Dodatni znesek, ki ga lahko namenite, usmerite v prvo plačilo obveznosti, torej tisto najnižje. Ne glede na višino obrestne mere. Zakaj? Ker je ključno, da zaženete to kolesje, in ker je pomembno, da začnete dosegati prve male cilje, sicer boste izgubile motivacijo. Ko boste poplačale prvo najmanjšo obveznost, nadaljujte s to metodo, in dodatni znesek, ki ste ga na začetku določile, preusmerite v drugo obveznost po vrsti.

Pozor! Ko se boste znebile prve obveznosti, ni čas za novo! Takrat je čas, da ta znesek, ki bi ga sicer morale nameniti za dolg, poleg dodatnega denarja usmerite v drugo obveznost. 

Se vam zdi zapleteno? Ni, če si boste naredile tabelo in šle po korakih. Verjemite mi, da boste na ta način dobo odplačevanja bistveno skrajšale! Seveda je odvisno od zneska, ki ga boste dodatno namenile za odplačevanje, pa vendar si lahko to stresno pot skrajšate za več let. In pri tistih resnično dolgoročnih kreditih lahko hitro dobo odplačevanja celo razpolovite. To pa je nekaj, za kar bi se bilo vredno potruditi, kaj ne?

In še nekaj pomembnih namigov:

 • Spremljajte svoj napredek! Napišite, kakšen je vaš skupen dolg in ga potem zmanjšujte. Naj bo na vašem vidnem mestu, da boste ponosne same nase in da boste videle, da ve to zmorete. Delajte si črtice, barvajte, počnite vse, kar vam bo pomagalo, da boste resnično videle svoj napredek.
 • Vsak napredek proslavite, a nikakor ne na način, da se nagradite s ’posebnim’ nakupom. Ja, žal se lahko to zelo hitro zgodi. Najdite drug način, s katerim boste proslavile svoje uspehe (to je namreč potrebno). Napišite si čestitko, specite si torto, zakričite vsakokrat, ko se znebite enega dolga … Karkoli, kar vam bo pomagalo pri ohranjanju motivacije.
 • Vodite proračun. Boljši nadzor, kot boste imele nad denarjem, bolj ga boste lahko usmerile v predčasno poplačilo dolgov in manj možnosti bo, da bi vas čustva odnesla na stara pota.

Ste za to, da se predčasno znebite dolgov? 3, 2, 1 in AKCIJA!!! 

Motivirane ste, metodo poznate in cilj je jasen – čim prej glasno zakričati: 

SEM NEPREMAGLJIVA IN BREZ DOLGOV!

1 Komentirajte

 • Avatar
  Posted 31/08/2020 4:06 pop
  by Romana

  Ta metoda je nerealna..kako bo mama,ki ima 2 soloobvezna otroka,najemnisko stanovanje, avto na leasing,saj kredita ne dobi na njenih 900€ osebnega dohodka..treba otroke oblect,obut,treba jest,poloznice,itd..pa gleda,da ne gre elektrika tja v en dan,vode se porabi kolikor se je potrebuje..mal treba realno gledat…

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam