Katarina Čas: Znam biti odločna, a tudi ranljivosti ne skrivam

Ona ne potrebuje posebne predstavitve. Če rečemo Katarina Čas, prav vsi vemo, o kom je govora.

Kot eni redkih slovenskih igralk ji je uspelo tudi v Hollywoodu. Režiser Martin Scorsese jo je izbral med tisočimi igralkami, Al Pacino se je ob prvem stiku z njo odločil, da bo njegova filmska zaročenka. Zaigrala je ob boku Leonarda DiCapria, Margot Robbie in Ashley Judd. Nekaj med zapeljivko in navihanko, med punco iz sosednje ulice in filmsko divo, ki se trudi, da to ne bi bila, saj je v resnici zelo preprosto in nasmejano dekle.

Tudi svojemu alteregu K.A.T. je dala skozi glasbo prosto pot, a zase pravi, da ni pevka, da zgolj interpretira zgodbe. In tudi zgodba enega od likov v predstavi Ženska: ljubezni, izgube in obleke bo njena. 

Katera je vaša najznačilnejša ženska lastnost? 

Rada se ‘cartlam’.

Moški vselej pravijo, da smo ženske zapletena bitja. Se vam zdi, da imajo prav, ali zanikate to tezo?

Vsekakor se strinjam z njimi, a hkrati dodajam, da so moški prav tako zelo zapletena bitja. V marsičem delujemo drugače, razmišljamo različno, a mislim, da se lahko drug od drugega ogromno naučimo. Predvsem pa bi bilo zelo dolgočasno, če ne bi imeli drug drugega.

Kdaj vam je v življenju prišlo prav, da ste ženska, in v katerih primerih se vam morda zdi, da vam bi bilo lažje, če bi bili nasprotnega spola?

Sem že videla moške, ki so dobili lepši kos mesa. (smeh) Kaj pa vem, zagotovo je večina moških fizično močnejših od žensk, psihično pa ne nujno. Poleg tega je ženska sposobna početi več stvari hkrati, medtem ko se moški po navadi lahko osredotočijo le na eno konkretno stvar v določenem trenutku. Zagotovo si včasih rečem, da bi bilo lažje, če bi bila moški, a spet drugič, da je še dobro, da sem ženska. (smeh)

Tokratna predstava bo namenjena nepremagljivim, kar ženske nedvomno smo. V čem se najbolj nepremagljive počutite vi?

Hm, ne razmišljam o tem … Ampak mogoče v tem, da se znam vedno znova postaviti na noge in da sem čustveno precej stabilna. Ne histeriziram, ne kričim. Zelo nerada prosim za pomoč, kar sicer ni vedno dobro, a nekako sem se naučila, da je dobro, če znaš sam poskrbeti zase, in ne računam na pomoč drugih.

V življenju je pomembno, da se znamo ženske pocrkljati tudi same, čeprav si za to premalokrat vzamemo čas. Kako se najraje pocrkljate vi?

Telefon na off, narava, dobra hrana, dobra glasba, dober film, dobra predstava, dobra družba. 

Kdaj in s čim vas je nekdo nazadnje razveselil in vam polepšal dan?

Drobne pozornosti me vedno spravijo v dobro voljo. Lepo sporočilo, prijazen klic, objem, nasmeh ljudi itd. 

Današnja moderna ženska naj bi bila po eni strani močna in neodvisna, po drugi pa ženstvena in nežna. Kje to mejo med eno in drugo stranjo postavljate vi in kako uspešno krmarite med njima?

Če je treba, znam biti zelo odločna in močna, včasih pa tudi zelo ranljiva, a tega ne skrivam, naj bo na poslovnem področju ali v zasebnem življenju. Raje iskreno delim, kako se počutim.

Sicer pa imam še vedno shranjeno maturantsko obleko, ki nosi določene čustva, in obleke z raznih premier, ki imajo zame precejšen čustven pomen.

Vsaka ženska ima svojo zgodbo. Če bi o vaši napisali knjigo ali posneli film, katere zvrsti bi bila in kateri naslov bi najbolje opisal vašo žensko življenjsko zgodbo?

Zgodba se še piše … (smeh) Sicer pa je vse odvisno od obdobja v mojem življenju. To je namreč precej nepredvidljivo, včasih se zgodijo res lepe stvari, drugič res žalostne. Najbrž, tako kot vsi ljudje, ‘surfam’ med vsemi žanri. Od komedije do drame. No, znanstvene fantastike še ni bilo. (smeh)

V predstavi vsaka obleka nosi svoj spomin. Je tako tudi v vašem življenju – imajo za vas oblačila tudi čustveno vrednost in kateri kos v omari vas najbolj pooseblja?

Navadni jeansi me kljub vsem oblekam najbrž najbolj poosebljajo. (smeh) Sicer pa imam še vedno shranjeno maturantsko obleko, ki nosi določene čustva, in obleke z raznih premier, ki imajo zame precejšen čustven pomen.

Ko smo ravno pri oblekah: kako velika je vaša omara? Nakupu česa se nikakor ne morete upreti?

Največ je črne barve in težko se uprem novim črnim kosom. Sploh se mi ne zdi zamorjena, ampak zelo elegantna in nosljiva. 

Premiera bo ob tik pred 8. marcem – dnevom žena. Kaj osebno vam pomeni ta dan?

Ta praznik je zame dan, ko čestitam mami in babici, ker je tako že od otroštva. 

Katera življenjska izkušnja, oseba ali dogodek je najbolj vplival na vas, da ste se izoblikovali v žensko, kakršna ste danes?

Družina, mami še posebno, tudi moji sošolci, prijatelji, partnerji, s katerimi sem bila, sodelavci pri projektih itd. Ves skupek življenjskih izkušenj in različnih odnosov te nekako izoblikuje.

Katere in kakšne so tiste ženske, ki so za vas najpomembnejše v življenju?

Ženske, ki niso boječe, ki si upajo živeti življenje, se znajo boriti, so ustvarjalne, duhovite, prijazne in znajo biti ženstvene, nežne in sočutne.

Kaj bi pred predstavo sporočili našim nepremagljivim bralkam?

To je predstava, polna zgodb različnih žensk, ki imajo ob določenih oblekah asociacije ali spomine. Prepričana sem, da se boste tudi same spomnile precej svojih zgodb ali se identificirale z nekaterimi pripovedmi iz predstave

Foto: Urša Premik

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam