Je vaš moški v klimakteriju? NOVO! Članku smo dodale tudi audio posnetek!

Zelo dolgo se je govorilo samo o ženski menopavzi in o ženskem klimakteriju vemo praktično že vse,vendar tudi moški v zrelih letih doživljajo upad spolnih hormonov in s tem povezanih težav.


Skupno ime zanje je andropavza in težave se lahko začnejo pojavljati že kmalu po 40. letu starosti, najpogosteje pa po 50. Podobno kot pri ženskah tudi pri moških spolni hormoni (zlasti testosteron) upadajo in se izločajo v manjšem obsegu − vendar ta proces pri moških poteka počasneje. Proces, katerega posledica je ugašanje in spremembe v spolnih funkcijah, lahko traja od pet in tudi do petnajst let. Najpogosteje se moški klimakterij kaže z utrujenostjo, s padcem spolne moči in manjšo željo po spolnosti, kar moške prestraši in jih pahne v stisko. Močno se bojijo neuspeha v spolnosti in tega, da ne morejo zadovoljiti svoje partnerke.

Znaki moškega klimakterija

Upad spolne sle in spolne funkcije spremljajo še drugi, vidni znaki andropavze, kot so na primer:

 • zmanjšanje mišične mase in povečanje maščobnega tkiva,
 • izguba las in manjša poraščenost,
 • slabši vid in uporaba očal,
 • celo telo se počasi spreminja: nekako se manjša ali tanjša (razen lobanje),
 • zaradi upada mišične mase in volumna mišic se razobličijo ramena in nadlakti, prsni koš, stegna,
 • utrujenost,
 • nespečnost,
 • depresija,
 • razdražljivost.

Te zadnje, psihične spremembe, pogosto vzbudijo pozornost in začudenje pri družini in prijateljih. Pri teh lastnostih, ki jih v teh letih radi pripisujemo moškim, imajo odločilno vlogo moški spolni hormoni (testosteron, DHEA, androstenedion). Raziskave kažejo, da moški med tridesetim ali štiridesetim letom (ko je na vrhuncu svojih fizičnih in spolnih moči) in osemdesetim letom izgubi okoli 50 odstotkov testosterona. S staranjem telesa se starajo tudi žleze z notranjim izločanjem, ki redno izločajo moške hormone, a jih proizvajajo vse manj. Ker ti hormoni v telesu vplivajo tudi na izgradnjo beljakovin in tako tudi posredno na število mišičnih celic, je manjša količina moških spolnih hormonov kriva tudi za izgubo telesnih moči. Moški v obdobju med 45. in 65. letom izgubi kar šest kilogramov mišične mase ali več kot 15 odstotkov moči, ki jo je imel, ko je bil na vrhuncu svojih življenjskih moči. Upad mišične mase pa prinaša nove težave, kot so: padec imunosti, vnetja želodčne sluznice in dihalnih poti, bolečine v mišicah in sklepih, revmi podobne težave, vse pogostejše so bolezni srca in ožilja, a tudi zmanjšanje kostne mase.

Kako si lahko pomagajo?

Mnoge moške te težave (andropavza) spravljajo v zadrego. Res o tem najpogosteje ne govorijo − tudi zaradi že prisotnih psihičnih sprememb − ali pa samo težko priznajo, da imajo oni, moški (mačoti) sploh kakšne težave. Nekateri si skušajo pomagati s čarobnimi napitki, drugi poskušajo primanjkljaj hormonov nadomestiti z dodatki, ki vsebujejo DHEA. Najpogosteje DHEA ne zadosti in ne zapolni vseh hormonskih mankov, poleg tega je potrebna previdnost pri uporabi in odmerjanju.

Dodatke hormonov si moški lahko privoščijo v obliki tablet, nalepk, injekcij ali s podkožnimi implantati. Pogosto izberejo tabletke, a to ni zmeraj prava izbira. Na ta način želijo okrepiti svoj seksualni apetit in vzdržljivost, a tudi imunski sistem. Opozoriti velja, da hormonska nadomestna terapija ni preprosta − ob nepravilni uporabi ima lahko tudi neželene posledice, kot so spremembe v delovanju jeter ter poslabšanje že obstoječih bolezenskih stanj, predvsem lahko neugodno vpliva na povišan krvni pritisk, bolezni srca in sladkorno bolezen. Zelo priporočljivo je, da poteka po posvetu in pod nadzorom zdravnika.

Hrana ima odločilno vlogo

Življenje modernega moškega, ki vključuje veliko sedenja in obilo hrane, je (ob upadu moških spolnih hormonov) dodaten krivec za ohlapnost mišice in nalaganje maščobe na različna mesta, zlasti na trebuhu. Zato bi moral vsak moški, ki ga pestijo težave s klimakterijem, resno razmišljati o tem, kaj vnaša v svoje telo in kako se prehranjuje. 

 • Pri tvorbi testosterona imata pomembno vlogo cink in vitamin B6, ki ju v hrani najdemo v rjavem rižu, drugih žitaricah, semenih buč, sezama in leče, v siru, morskih ribah in morskih sadežih (tudi alge), puranjem in piščančjem mesu, bananah, avokadu, krompirju in čičeriki.
 • Svoje hormone lahko moški podprejo tudi z beljakovinami in beljakovinsko hrano (meso, ribe, jajca). Če jih uživajo premalo, to vpliva na odpornost in uvelost telesa. Zato morajo na jedilnik vključiti stročnice, ribe, morske sadeže, jajca, sirotko, konopljine beljakovine.
 • Priporočljivo je, da slabe maščobe zamenjajo z olivnim, sončničnim, orehovim ali lešnikovim oljem, lahko tudi s kokosovo mastjo. Dnevno naj zaužijejo vsaj 65 gramov zdravih maščob.
 • Izogibajo naj se industrijski hrani, sladkorju, beli moki, rafiniran sladkor pa naj zamenjajo z rjavim, s sadnim ali z mlečnim sladkorjem oziroma še bolje − z medom.
 • Vitamina C in B1, železo in kalcij so varuhi moške moči in zdravja, zadostne količine zagotavljajo polnozrnati kruh, sveže sadje in zelenjava. Na jedilniku vsakega moškega v teh letih bi moral biti tudi manjši obrok (vitaminska bomba), ki ga sestavljajo: kivi, pomaranče, limone in limete, papaja, avokado, jabolka, brokoli, paprika, korenje, zelena solata, blitva in špinača. Vse te sestavine so bogate z vitaminom C, ki krepi imunski sistem in pomaga proti stresu.
 • Dnevno naj zaužijejo do tri litre zdravih tekočin: voda, čaji, juhe, domači nesladkani kompoti ali sveži sokovi.

NE! Večje količine alkohola, kajenje in uživanje pomirjeval.

 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam