Je vašim otrokom med vožnjo hitro dolgčas? Pripravile smo nekaj super idej za kratkočasenje!

Vsi se veselimo, kadar nastopi čas za izlet, naj gre za morje, obisk sorodnikov ali prijateljev na drugem koncu Slovenije, pot v tujino ali zgolj enodnevni izlet po prelepih koncih naše dežele. A preden pridemo do cilja, je pred nami vselej daljša pot z avtomobilom.

Nič posebnega za odrasle, a kaj, ko naše najmlajše med vožnjo pogosto zapopadeta dolgočasje in nejevolja. Otroci namreč še nimajo dobro razvitih spodobnosti, ki bi jim omogočale razumeti, zakaj potrpežljivo čakati. Poleg tega je njihova pozornost še precej kratkotrajna, zato težko dlje časa sedijo pri miru, še posebej, če jim je dolgčas. Vožnja proti prijetnemu cilju se tako lahko kaj hitro spremeni v neprijeten dogodek. Z nekaj domišljije lahko ta čas popestrimo z zabavnimi igrami, za katere včasih ne potrebujemo nobenih pripomočkov, razen seveda zbrane glave. Zato vam ponujamo nekaj namigov:

Poslušanje pravljic

Otroke bo za nekaj časa zamotilo poslušanje pravljic. Otroške knjige, pravljice ali slikanice bodo vaše najmlajši zagotovo pritegnile. Če vam v avtomobilu ni slabo, lahko tudi starš, ki sedi na sopotnikovem sedežu, otroku prebira pravljico, na voljo pa so tudi zvočne knjige in zgoščenke z zanimivimi zgodbicami.

Pesem in glasba

Poznate rek: kdor poje, slabo ne misli? Na poti v avtomobilu imamo odlično priložnost, da skupaj z našimi malčki zapojemo in s tem odženemo slabo voljo. Ena od obveznih ‘avtomobilskih pesmic’ je Če si srečen. Med otroki je vselej lepo sprejeta, sploh če jo nadgradimo s ploskanjem ali celo oponašanjem živali. Ko postane dolgčas, si lahko razdelimo besedilo in se medsebojno v ritmu dopolnjujemo, sami kujemo kitice ali pa nas otroci naučijo katero od svojih priljubljenih pesmic.

Užitne kroglice

Za na pot, sploh če je daljša, moramo vzeti hrano in pijačo. A tudi malico lahko naredimo bolj zabavno. Na vrvico nataknite prigrizke z luknjami – preste, žitarice, piškote, posušene jabolčne obročke, ki jih nato zavežete v vozel kot ogrlico. Otroci bodo užitne ogrlice še kako veseli, prav tako pa tudi njihovi želodčki.

Ustvarjanje 

Tudi med vožnjo so otroci lahko ustvarjalni. Dojenčki se bodo najbolj razveselili didaktičnih igrač, po katerih pritiskajo in s tem povzročajo zvoke, ki jih zabavajo in hkrati učijo. Magnetne tablice za risanje so primerne za nekoliko večje otroke. Za rokovanje so preproste, saj se vse drži v enem kosu, zato ni nevarnosti, da bi kakšen del igrače odletel v najbolj skriti kotiček avtomobila, od koder ga potem ni prav zlahka dobiti ven. Tudi lepljenje nalepk v knjigo je lahko ustvarjalni izziv za otroka, medtem ko starejši otroci v avtu radi pletejo zapestnice iz barvnih gumic.

Otroci še nimajo dobro razvitih spodobnosti, ki bi jim omogočale razumeti, zakaj potrpežljivo čakati.

Elektronske igrače

Od vaših vzgojnih načel je odvisno, ali otroku dovoljujete uporabo elektronskih igrač, kot so predvajalniki risank, telefoni in tablice. Če je pot nekoliko daljša in želite, da se otrok po prihodu na cilj ne meni več za elektronske igrače, je to en od načinov, kako zaposliti tudi tiste najbolj neučakane.

Spoznavanje

Mislite, da veste vse o svojem otroku in njegovem razmišljanju? Zagotovo ne! Otroški psihologi svetujejo, naj otroku ne postavljamo preveč vprašanj, temveč raje sami postavimo zgled in otroci nam bodo sledili. Med vožnjo se tako denimo lahko navežemo na zanimivosti iz okolice: »O, kakšno krasno pšenično polje vidim. Iz pšenice bodo zmleli moko in spekli kruh. Kaj pa bi spekel ti?« Tako se boste povezali z otrokom malo drugače in spoznali, kako zanimivo domišljijo ima vaš malček. 

Vrečka presenečenja

Ustvarite potovalno vrečko presenečenja za svojega malčka. Otroci bodo radi raziskovali torbo, napolnjeno z zabavnimi stvarmi, ki jih bodo zabavale na poti. Naredite ali kupite vrečko iz blaga, ki jih bo zabavala s predmeti, kot so slikanica, pobarvanka, naprstna lutka itd.

Miselne in zabavne igre

Miselnih in zabavnih iger, ki nam popestrijo dolgo pot, je veliko. S starejšimi otroki se igrajte abecedno igro, pri kateri izberete črko in nanjo najdete čim več besed. Z mlajšimi otroki, ki črk še ne poznajo, se igrajte igro oglašanja žvali. Opazujte okolico in sami ustvarjajte zgodbice, denimo »Le kam se peljejo to osebe v avtomobilu pred nami itd.« Z otroki opazujte prometne znake; skušajo naj ugotoviti, kaj pomenijo. Če ne vedo, jim jih razložite. Zabavno in poučno hkrati. Iščete lahko znamenitosti, dele pokrajine, predlagate barvo in tekmujete, kdo prej opazi stvari v okolici v izbranem odtenku. Igramo se lahko besedne verige: nekdo izbere prvo besedo, naslednji pa nadaljuje z besedo, ki se začne s prvo črko zadnje besede. Igra traja, dokler nekdo ne ponovi besede, ki je že bila izgovorjena. Igrajte navidezne skrivalnice. V tej namišljeni igri skrivalnic vaši otroci izberejo prostor v vaši hiši, kjer se bodo skrivali, in si predstavljajo, da so tam. Ali pa se smejte ob igri, kot je: »Bi raje imeli svetlo modre lase ali živo modre noge?«

Na poti v avtomobilu imamo odlično priložnost, da skupaj z našimi malčki zapojemo in s tem odženemo slabo voljo.

Zadnje, a hkrati najpomembnejše: Ne pozabite na varnost!

Ne glede na zabavo v avtu pa seveda ne pozabimo na najpomembnejše – to je varnost. Moderno zasnovani avtomobili, kot je Hyundai, nudijo varnost in zaščito pri vožnji, tako v aktivni kot pasivi obliki. Vrhunske zračne blazine, varnostni pasovi in sedeži, ki bodo varovali vas in vaše najdražje, so le nekatere od teh. Pomembna pa je tudi zanesljivost vozila. Kaj je namreč hujšega kot to, da z avtomobilom in otrokom obstanete nekje na cesti? Varen in udoben avto ter naši namigi za kratkočasje malčkov bodo vsako še tako dolgo pot spremenili v zagotovljeno zabavno in nepozabno, varno družinsko druženje. 

Članek je oglasno sporočilo in je nastal v sodelovanju s podjetjem Hyundai Trade.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam