Kaj barve povedo o našem domu in, kako vplivajo na nas

Barve nas obkrožajo na vsakem koraku. S prostim očesom lahko zaznavamo okoli 2000 različnih odtenkov, poimenovanj zanje pa imamo le okoli 20.

V naših življenjih imajo pomembno vlogo, saj niso le estetskega pomena, ampak vzbujajo različna občutja in vplivajo na naše razpoloženje. In ker največ časa preživimo v svojem domu, je izbira prevladujočih barv v prostoru bolj pomembna, kot si mislimo. 

Bela za večne klasike

Najbolj klasična barva je bela. A to še ne pomeni, da je najbolj dolgočasna. Nasprotno: bela ustvarja občutek zračnosti. Prav tako je ljuba vsem, ki imajo v prostoru radi občutek čistoče. A ker pretirana količina bele lahko deluje sterilno, klinično in hladno, jo je dobro popestriti z dodatki. Hkrati lahko s tem svoj dom vedno malo spremenimo. Primerna je za vse prostore, ob njej pa pridejo najbolj do izraza rastline in slike.

S črno do elegance

S črno povezujemo temo in posledično magičnost. Fiziološko deluje na nas, tako da spodbuja počitek, psihološko pa v sebi nosi tudi moč, dinamičnost in skrivnostnost. A če jo uporabimo zmerno, v pravih količinah, je lahko tudi vir navdiha, elegance in poudari lastnosti drugih barv. Najbolj svetovljanska in razkošna je v kombinaciji s svetlimi dodatki in lesom. Uporabimo jo za popestritev manjših površin in dekorativne elemente, kot so svetilke, stenski napisi, vaze ali okvirji za slike.

Kontrastno rdeča

Je barva kontrastov – strasti in ljubezni na eni in velike jeze, besa na drugi strani. Rdeča se priporoča za barve sten v kuhinji ali jedilnici, saj povečuje tek, vpliva na družabnost ter spodbuja veselje. Priporočljivo pa je, da se rdeči izogibate v spalnici, saj poživlja in spodbuja nespečnost. Ste radi v vlogi gostitelja? Potem morate vedeti, da rdeča v bližini vhodnih vrat ali celo rdeč hodnik izražata dobrodošlico.

Zelena dežela

Tako kot nas pomirjajo zeleni travniki in gozdovi, nas tudi zeleni odtenki v domačih prostorih. Najbolj primerna je zato zelena barva za stene v spalnici, v delovnem prostoru ali dnevni sobi, saj preprečuje pozabljivost, nervozo in stres. Hkrati predstavlja plodnost, varnost in mir. Previdni moramo biti le pri temnih odtenkih zelene v majhnih in temnih prostorih.

Roza že od plenic

Prva barva, s katero imamo ženske stik že ob rojstvu, je rožnata. Morda nam je zato tako ljuba vse otroško in najstniško obdobje, marsikdaj pa jo dame obožujemo tudi v zrelih letih, zgolj s to razliko, da nam je takrat ljubši njen malo manj intenzivni odtenek. Preganja osamljenost in potrtost ter skrbi za harmonijo, notranji mir. V stanovanju je najbolj primerna za dekliške otroške sobe, jedilnice in spalnice. Tudi v druge prostore vnaša topel sijaj in ustvarja energijo dobrega počutja. Z njo lahko brez pomislekov prepleskamo tudi velike stenske površine. 

Sončna rumena

Ste idealist z veliko mero domišljije? Potem vam je zagotovo ljuba rumena barva, naj gre za odtenke limonine, zlate ali gorčično rumene barve. Če smo bolj introvertirani, v stresu ali celo depresivni, nas bo prav rumena napolnila z optimizmom in samozavestjo. Ker krepi živčni sistem, spodbuja limfni sistem ter čisti prebavni trakt, jo priporočajo v študijskih sobah, delovnih prostorih in pisarnah. Lahko jo uporabite tudi v otroških sobah najmlajših, saj daje občutek igrivosti, mladosti in radovednosti. Ni pa primerna za uporabo v spalnici, saj ne pomirja, temveč spodbuja energijo. 

Duhovna vijolična

Vijolična je bila v zgodovini nezaželena, saj so jo povezovali z duhovnostjo in čarovništvom. Danes, ko večina med nami stremi k notranjemu miru, pa je postala vse bolj priljubljena. Primerna je za spalnice, kopalnice in prostore, v katerih se sproščamo ali meditiramo. A pri tem s prevelikimi površinami vijolične ne gre pretiravati! Rdeče vijolični odtenki dajejo prostoru občutek topline, modro vijolični imajo hladnejši učinek. Z njo lahko vnesemo v dom tudi občutek razkošja.

Najbolj priljubljena je modra

Modra velja za eno najbolj priljubljenih barv. Spodbuja komunikacijo, zato je idealna izbira za skupne prostore, kot sta dnevna soba ali pisarna. Je odlična barva za stene v spalnici, saj znižuje srčni utrip in ritem dihanja ter ustvarja hladen in zračen prostor, medtem ko v kopalnici pomirja. Nežne modre odtenke izberimo za otroško spalnico, če želimo, da bo to umirjen prostor. Morda je prav zato še posebno ljuba fantom.

Siva je nova bela

Zlata sredina ali kompromis? Siva se giblje med črno in belo, med dnevom in nočjo, ni ne topla ne hladna. Simbolizira neodločnost, dolgočasnost, brezčutnost, povezujemo jo s starostjo, saj so taki tudi lasje in negativni pojavi, denimo megla ali dim. Čeprav je bila nekdaj barva revežev, se je z leti otresla negativnih prizvokov in pridobila celo status elegance. Še več! Oblikovalci interjerjev trdijo, da je siva ‘nova bela’. Zelo priljubljena je tako v moderno zasnovanih domovih kot tistih, ki jim je blizu priljubljen skandinavski slog. Odlično se kombinira z vsemi barvami, a če se odločimo za temnejši ton sive, z njim obarvajmo le eno steno, svetlo sive odtenke pa lahko uporabimo v vsem prostoru. 

Nazaj h koreninam z rjavo

Če katera barva, nas rjava najbolj povezuje z zemljo, s koreninami in kot taka simbolizira trdnost, domačnost in zadovoljstvo hkrati. Najdemo jo povsod okoli sebe, a ravno zaradi njene pogostosti ji nekateri pripisujejo povprečnost in dolgočasnost. Toplo delujejo zlasti odtenki ilovnato rjave, žgane gline, čokolade, kave in bež. Če smo obkroženi z rjavim pohištvom, se počutimo varne pred zunanjim svetom. V dom vnese trdnost, zato jo je priporočljivo uporabiti v času negotovosti.

Kreativna oranžna

Oranžna barva je izredno močna in zato redko komu ljuba, četudi je njeno sporočilo pozitivno, ustvarjalno in povezano z energijo. Če želite v prostore vnesti tovrstne občutke, jo uporabite za barve sten v dnevni sobi, kuhinji ali jedilnici. To so namreč prostori, ki predstavljajo tudi središče druženja v domu. Nikakor pa oranžne ne uporabite v spalnici, ker mora ta ostati pomirjujoča. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam