Jedi, ki sem jih za svojo družino najraje kuhala v karanteni

Ko so se vrata gostinstva zaprla, nisem pričakovala, da bo to trajalo tako dolgo. Potem pa sem vsak dan sproti doumela, da se človek še kako lahko ustavi. Posvetila sem se domu, družini in z vami delim naše tri najljubše recepte, ki jih pripravljamo z ljubeznijo drug do drugega in do življenja. 

Odkar pomnim, sem čutila neko potrebo, da moram biti hkrati na več koncih. V službi sem bila na najmanj treh koncih, imela poleg tega še cel kup projektov, študirala sem, hkrati poskušala biti dobra mati, povezovalni člen v družini, dobra žena, hči, ogromno časa posvetiti dobrodelnosti … Skratka − Alma je morala biti povsod najboljša, “the best”. Tisti, ki so me opazovali in videli, kako divjam in sem posledično tudi zaradi tega v stresu, so me spraševali, zakaj ne izprežem. Ampak kako naj to naredim, je bil moj odgovor. To je nemogoče, saj se bo potem vse, kar jaz držim skupaj, zrušilo. Bla, bla, bla …  To je bil samo en navaden izgovor in floskula. Alma, strezni se! Ko sem imela pred časom zdravstvene težave, sem si že takrat rekla, da to pa je tisto, kar me bo streznilo. Pa me ni! Žal. Streznilo me je šele to stanje z epidemijo. Streznil me je covid-19.

Alma je morala biti povsod najboljša, “the best”. Tisti, ki so me opazovali in videli, kako divjam in sem posledično tudi zaradi tega v stresu, so me spraševali, zakaj ne izprežem.

Ko so se vrata gostinstva zaprla, nisem pričakovala, da bo to trajalo tako dolgo. Potem pa sem vsak dan sproti doumela, da se človek še kako lahko ustavi. To me je prizemljilo, začela sem ogromno razmišljati, kakšen smisel imajo prekomerno delo, razdajanje, skrb zaradi vsake malenkosti, in moram reči, da sem počasi tudi jaz naredila čistilno akcijo − v sebi. Šele takrat sem spoznala, da nikoli nisem imela možganov na “off”, da nikoli nisem vedela, kaj v resnici pomeni se ustaviti in delati le tisto, kar želim. In ja, ni mi treba biti povsod, ni mi treba biti tista, ki bo nosila vsa bremena tega sveta, ni mi treba biti tista, ki bo naredila svet boljši, če bo vztrajna, in še in še teh balastov. Ja, ni mi treba. Tako kot Zemlja potrebuje svojih pet minut, tako tudi mi. Danes me je virus streznil, uživam ob svoji družini, ogromno ustvarjamo, se družimo in izkoristimo vsak trenutek, ki ga nekoč nisem mogla.

Veliko smo v domači kuhinji in ogromno pojemo ter tudi kakšen kilogram smo pridobili (in ni nam žal). Z vami delim naše tri najljubše recepte, ki jih pripravljamo z ljubeznijo drug do drugega in do življenja. 

Pazite nase, življenje je res eno samo, ponovitve ni!

No, zdaj pa se vrnimo h kulinariki. Z vami delim recepte za 3 jedi, ki jih moja družina obožuje!

Jajca benedikt so tudi odlična jed za brunch.

JAJCA BENEDIKT

Ko že za zajtrk izkažeš ljubezen do življenja, hrane in tistih, ki si s teboj delijo mizo. Recept je za eno osebo, ker tukaj ni prevelike znanosti – eno jajce, ena oseba.

Čas priprave : 15minut

Sestavine

  • rezine dimljenega lososa
  • sveža mlada špinača
  • oljčno olje
  • sol , poper
  • svež paradižnik
  • jajce

Za poširanje

  • 1 l vode
  • 2 žlici vinskega kisa

Holandska omaka ( jo bomo pripravili sami)

  • 15 ml limoninega soka
  • 2 žlički belega vinskega kisa
  • 3 rumenjake
  • 125 g stopljenega masla
  • Sol, poper

Priprava holandske omake

V manjšo kozico zlijemo limonin sok in beli vinski kis. Dobro premešamo. Dodamo rumenjake in jih z električnim mešalnikom penasto umešamo. V malo večji posodi zavremo vodo in kozico z rumenjakovo omako postavimo nad vodno kopel. Z metlico neprestano mešamo toliko časa, da se zmes zgosti. Med mešanjem postopoma dodajamo maslo. Kozico odstavimo z vodne kopeli, holandsko omako solimo in popramo ter postavimo na toplo.

Poširanje jajca

Na kuhalnik pristavimo lonec z litrom vode, ki jo zavremo. V vrelo vodo dodamo kis in zmanjšamo temperaturo, da voda še vedno nežno vre. Jajca previdno ubijemo v skledico in jih še previdneje počasi spustimo v vodo, ki jo previdno mešamo, da jajca dobijo lepo obliko. Kuhamo jih največ 4 minute in jih nato s penovko previdno poberemo iz vode.

Za konec

Popečemo rezine toasta na maslu,  dodamo svežo mlado špinačo , ki jo malo pokapljamo z olivnim oljem , dodamo na kockice narezan svež paradižnik, nato rezine dimljenega lososa in poširano jajce , ki ga polijemo s holandsko omako.

PEČEN BRANCIN V PEČICI Z ZELENJAVO

Ribe, ribe, ribice …. Moja družina obožuje ribe in brancin je ena izmed jedi, ki so zelo pogosto na jedilniku. Recept je za dve osebi.

Čas priprave: 55 minut

Sestavine

  • 2 brancina
  • 400 g krompirja
  • 100 g korenja
  • 3 stroki česna
  • limona
  • petršilj
  • rožmarin
  • 70 g češnjev paradižnik
  • 0,5 dl belega suhega vina
  • sol , poper,
  • oljčno olje

Priprava

Brancina očistimo , oluskamo in cizeliramo (zarežemo od sredine proti repu) posušimo ga s papirnato brisačo solimo in natremo s česnom ter rožmarinom. Z notranje in zunanje strani.

Priprava zelenjave

Na pol kuhan krompir olupimo, dodamo na kolobarje narezan korenček , cel češnjev paradižnik, solimo, popramo , dodamo malo rožmarina, strte stroke česna in postavimo na pekač  ter odmaknemo na eno stran.

Brancina najprej v ponvici popečemo z obeh strani in ga odložimo na peki papir, na drugo stran pekača poleg zelenjave. Prilijemo malo slane vode , pokapamo z oljčnim oljem, dodamo limonine krhlje , prilijemo malo vina in 35 minut pečemo na  175 stopinjah.

Ko je pečeno na zelenjavo dodamo še sesekljan petršilj  in serviramo.

CREPES SUZZETE

Vem, da je priprava videti zapletena. Ampak res ni tako težko in pripravljene so v slabe pol ure, recept pa je za dve osebi.

Čas priprave : 25 minut

Sestavine

  • 2 žlici olja za peko palačink
  • 10 cl grand marnoerja ( maraskino, konjak)

Za omako:

  • 60 g masla
  • 2 žlici pomarančnega soka in naribana limonina lupinica
  • 10 kock sladkorja
  • 50 g jagod

Za testo:

  • 3 jajca
  • 2 ščepca soli
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 300 ml mleka
  • 2 žlici ruma
  • 125 g moke

Priprava

Jajca z ročno metlico dobro stepemo, dodamo še mleko, sol, sladkor in rum. V večjo skledo presejemo moko in nanjo zlijemo jajčno zmes ter z metlico dobro premešamo, da dobimo gladko testo brez grudic, ki ga pustimo počivati 15 minut.

V skledo stresemo kocke sladkorja, jih prelijemo s pomarančnim sokom in potrosimo z naribano lupinico. 

V manjši ponvi segrejemo malo olja in ko se segreje, na njem spečemo majhne in čim bolj tanke palačinke. Pečene palačinke preganemo na četrtinke in shranimo na toplo.

V čisti ponvi razpustimo maslo. Sladkor s pomarančno lupinico in sokom dodamo razpuščenemu maslu in mešamo toliko časa, da se sladkor povsem raztopi.

Palačinke serviramo na manjše krožnike in prelijemo s pomarančno omako. Dodamo povrhu poljubno sadje, jaz sem v temu primeru dodala jagode. Nato jih prelijemo še z grand marnierjem (maraskinom, konjakom) in flambiramo. Pripravljeno sladico takoj postrežemo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam