Vsebina omogoča HYUNDAI AVTO TRADE d.o.o.

Kaj moramo vedeti ob nakupu električnega avtomobila

Zelena prihodnost postaja vse pomembnejša tema na vseh področjih življenja. Tako bodo tudi baterijsko električni avtomobili nedvomno del naše vsakdanje mobilnosti v naslednjih letih.

Kljub temu, da je o njih veliko govora, pa še vedno ostaja nekaj osnovnih dilem in neodgovorjenih vprašanj, na katere vam odgovore ponujamo tokrat. 

Električna vozila so danes ena izmed najbolj obravnavanih tem v avtomobilski industriji. Začetek uporabe priključnih vozil je v polnem razcvetu in se bo v naslednjih nekaj letih eksponentno večala. Letos do konca avgusta je bilo v Sloveniji prodanih 937 električnih vozil, povpraševanje po njih pa iz leta v leto narašča. 

Prvi električni avti so se pojavili 1880-ih. Uporabljali so jih preden so pojavili motorji z notranjim zgorevanjemEnergetska kriza leta 1973 je kratkotrajno povzročila zanimanje zanje. Šele po letu 2000 z uporabo Li-ion baterije in visokih cen goriva so postali resna alternativa klasičnim avtom. Veliko svetovnih vlad in ekološke agencije dandanes ponuja subvencije in davčne olajšave za električne avtomobile z namenom razširitve trga. Trenutno so dražji, a bo z masovno proizvodnjo cena padla. Električni avto tako postaja cenovno konkurenčnejši, njihova cena vožnje povprečno znaša 1,5 EUR /100 km in je hkrati oproščen plačila letne uporabnine cest pri registraciji. Pomena zelene prihodnosti se zavedajo tudi pri Hyundaiu, kjer imajo trenutno v prodajni paleti dve električni vozili: IONIQ Electric in KONA Electric. Konec septembra pa se jima bo pridružil še popolnoma nov model IONIQ 5. Pri Hyundai Avto Trade so nam odgovorili tudi na nekaj najpogostejših vprašanj ob nakupu električnega avtomobila.

Prednosti električnega vozila pred avtomobili s klasičnim motorjem: 

  • Brez izpustov CO2, kar je velik plus za okolje. 
  • Mirna in tiha vožnja.
  • Enakomerno pospeševanje z odličnimi pospeški.
  • Bistveno nižji stroški goriva oz. električne energije v primeru polnjenja na domači polnilnici.
  • Nižji stroški vzdrževanja.

Za koga je električen avto pametna izbira?

Električen avto je primeren za tip voznika, ki praviloma ne prevozi več kot 400 km na dan, zato je KONA Electric z dosegom do 484 km z enim polnjenjem lahko njihov idealen sopotnik. Električni avtomobili ponujajo izobilje moči, izjemen doseg in vznemirljive pospeške, najraje pa imajo vožnjo po regionalnih cestah. Za električne avtomobile je absolutno priporočljiva domača polnilnica. Sončne celice pa samo še povečajo nivo racionalne uporabe.

Električna Hyundai Kona

Kako se obnavlja baterija in kakšna je njena življenjska doba?

Baterija se ne obnavlja. Hyundai zagotavlja garancijo na baterijo, ki je 8 let oziroma 160.000 prevoženih kilometrov. Garancija pokriva tudi menjavo baterije, če bi kapaciteta baterije padla pod 70%. A naše dosedanje izkušnje kažejo, da se to ne bo zgodilo, saj so naša prva električna vozila na cesti že cca 5 let in kapaciteta njihovih baterij je na zavidljivi ravni.

Kako zima in nizke temperature vplivajo na delovanje baterije in doseg?

Nižje temperature in posledično delovanje večih porabnikov (gretje vozila, sedežev, volana …) sicer imajo določen vpliv na doseg, a ker imajo vgrajene tehnologije, ki ohranjajo maksimalno učinkovitost tudi v hladnejših dneh (npr. toplotna črpalka), je ta vpliv minimalen. Seveda pa je precej odvisno tudi od temperature ogrevanja, ki si jo nastavi voznik. 

Hyundai IONIQ5

Kako se servis razlikuje od običajnih avtomobilov?

Servis električnih vozil je cenejši v primerjavi z vozili z notranjim izgorevanjem, saj vzdrževanje pri električnih vozilih na primer ne zajema menjave motornega olja … Servisni intervali so na 15.000 prevoženih kilometrov ali 1 leto (kar je prej).

Kako je s subvencijami pri nakupu električnega avtomobila?

Subvencije so v celoti odvisne od spodbud, ki jih ob nakupu električnih vozil namenja EKO Sklad. V tem trenutku subvencija za nakup električnega vozila znaša do 4.500 EUR.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam