Kaj nam gre na živce in kaj obožujemo pri rakih

Rake bomo najlažje razumeli, če vemo, da so eno samo veliko čustvo na dveh nogah. Vse, kar se dogaja okoli njih, doživljajo čustveno in osebno, zato so hitro in za vsako malenkost užaljeni, prizadeti, ranjeni.

Takrat se skrijejo pod svoj oklep in ne pustijo nikogar blizu. Mesece, celo leta lahko kuhajo mulo, edina pot nazaj pa je, da se jim opravičimo in jih čustveno potolažimo – argumenti, kompromisi, razumno popuščanje ali metanje zamer če ramo pri njih ne pridejo v poštev. Ne pričakujte od njih, da bodo sami zlezli iz svoje jame in zgladili odnos, vi boste tisti, ki bo moral klečeplaziti. Fraza ‘pobrati vse igrače in splezati na drevo’ jih odlično opiše.

Izredno družinski so in v taki ali drugačni obliki si ustvarijo svoj krog ljudi, ki so jim blizu – naj gre za primarno družino ali svojo lastno. Lahko imajo veliko otrok in se odlično znajdejo v materinski vlogi. V svojem varnem družinskem gnezdu se morajo počutiti predvsem varno in podprto. Čutiti morajo, da lahko bližnjim zaupajo, da pripadajo svojemu ožjemu krogu in mu lahko potarnajo o vseh grozotah zunanjega sveta, ki popraskajo njihovo nežno dušo. Radi jejo, kuhajo, ne samo ker so skrbni, lahko so tudi gurmani.

Njihov dom je vedno poln družine, obiskov in tesnih prijateljev, s katerimi radi dobro jedo ali pečejo na žaru.

Paziti morajo sicer na to, da njihova teža lahko plimuje tako kot Luna, ki vlada njihovem znamenju, in se hitro zredijo. Prav tako je pri njih večja možnost prenajedanja, kadar so v čustveni stiski. 

So zaščitniški do družine

Včasih gre lahko njihovim otrokom (in drugim družinskim članom) na živce, da se jih oklepajo in želijo ves čas pretirano skrbeti zanje. Rak je namreč tisti, ki želi negovati svoje bližnje, pri tem je pogosto preveč zaščitniški. Prav tako ni prijetno, da se jim hitro spreminja razpoloženje in nikoli ne veš, pri čem si. Čeprav so na prvo žogo sočutni, prijazni, ustrežljivi, znajo tudi manipulirati.

Velik prepad je med njihovo prijetno, družabno, ambiciozno naravo in mehko, občutljivo platjo. Znajo biti negotovi, posebno v novih situacijah, v katerih se ne počutijo varne. Zato se raje z nostalgijo ozirajo nazaj v otroštvo in dobre stare čase, kot da bi šli nazaj. Zaradi tega lahko kopičijo spominke iz preteklosti, ki se zdijo drugim navlaka, zanje pa imajo sentimentalno vrednost in jim dajejo občutek varnosti.

Raki so tisti, ki želijo negovati svoje bližnje, pri tem so pogosto preveč zaščitniški.

So eno od znamenj zodiaka, ki se najpogosteje smili samemu sebi. Nenehno potrebujejo potrditev drugih, in to za vsako figo. Čutiti morajo, da jih drugi spoštujejo. Odločitve sprejemajo čustveno, glede na pretekle izkušnje, a tudi glede na potrebe drugih. Lahko se žrtvujejo za bližnje, ker so tako skrbni in zaščitniški do njih – so nekakšni socialni delavci zodiaka. 

Obremenjeni so s preteklostjo

Ko so ranljivi, lahko postanejo posesivni in ljubosumni in samo zgrabijo prvo stvar, ki jim predstavlja varnost. Obremenjeni so s preteklimi situacijami in odnosi, ki jih ne želijo spustiti. Njihov izziv je naučiti se poskrbeti zase, namesto da se zanašajo samo na čustveno podporo drugih.

Pri financah so previdni, varčni, čeprav so lahko radodarni do bližnjih. Kot starši otrokom nudijo ljubeče domače okolje, a jih pretirano držijo pod svojo perutjo. Če je rak otrok, potrebuje stabilno, varno okolje, v katerem nenehno išče potrditve staršev in njihovo ljubezen. Zelo ljubek, dobrovoljen, dobrosrčen in prijeten je, a ostaja v bližini staršev. Potrebuje torej veliko opogumljanja, da razpre krila in postane samostojen.

Poklicno je rak odličen socialni delavec, medicinska sestra, varuška, babica, kadrovnik, učitelj, lahko tudi hotelir, kuharski chef, notranji opremljevalec, ribič, mornar, trgovec s starinami, kustos, poslovnež ali zgodovinar. Rad ima vodo, vodne športe, ribolov, jadranje, plavanje, prav tako je lahko ljubiteljski fotograf, njegovo velikodušno in ljubeče srce pa ga hkrati spodbuja k dobrodelnemu delu.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam