Enostavne joga vaje za raven trebušček

Kljub temu da je danes na voljo mnogo oblik vadbe, joga kraljuje kot najbolj zaupanja vredna in učinkovita metoda za nego in oblikovanje telesa v holističnem smislu.

Najbolj iskane med različnimi asanami so seveda tiste, ki pomagajo oblikovati tvoj trebušček. 

Joga asane delujejo globoko, ne samo na zunanji videz telesa, ampak ti bodo spodaj opisane joga poze, pomagale odpraviti več težav, ki so povezane z želodcem, kot so zaprtje, prebavne motnje in napihnjenost ter ti poleg tega pomagale okrepiti trebušne mišice. 

Spodaj ti predstavljam joga asane, ki poskrbijo za napet in oblikovan trebušček.

1. Kobra

Ta asana deluje tako, da pomaga krepiti trebušne mišice in sprošča spodnji del hrbta.

Izvedba:

Lezi na tla, s pogledom navzdol. Dlani pa podrsaj ob prsni koš. Noge naj bodo iztegnjene, zgornji del stopal se dotika tal. Počasi vdihni in dvigni zgornji del telesa, odpri prsni koš, rahlo poglej navzgor. Pazi, da komolci še vedno ostanejo ob telesu in rahlo pokrčeni. Drži za nekaj vdihov in izdihov, nato sprosti svoje telo v položaj otroka. 

2. Plank in stranski plank oz. deska

Zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih in znanih asan, poleg tega pa ena najboljših poz za izgorevanje trebušne maščobe in toniranje mišic.

Izvedba:

Lezi na trebuh. Dvigni telo in zravnaj roke, medtem ko ti težo telesa pomagajo držati dlani in prsti na nogah. Pogled usmeri v tla, pazi, da je tvoj vrat podaljšek hrbtenice. Dlani so nekje pod rameni in v širini ramen. Z dlanmi odrini od podlage, globoko dihaj, nato pa sprosti svoje telo na podlagi in po želji ponovi. 

Če si želiš težje različice, potem iz položaja deske preidi v položaj stranske deske, tako da se najprej obrneš na eno stran, se od spodnje roke še vedno odrivaš od podlage, medtem ko zgornjo roko dvigneš v nebo in zadržiš. 

3. Strešica (z iztegnjeno nogo navzgor)

Strešica ti lahko pomaga, da vrneš energijo svojemu telesu, poleg tega pa krepi vse dele tvojega telesa, tudi rebušne mišice.

Strešica z dvignjeno nogo

Izvedba: 

Postavi se v strešico. Zadnjico potisneš v nebo, s petami potiskaš ob podlago, z dlanmi pa potiskaš od nje. Stojiš v širini bokov in čutiš razteg celotnega telesa. Ko začutiš, da si v asani popolnoma stabilna in najdeš svoj položaj, z vdihom najprej iztegni desno nogo v nebo, vendar pazi, da le-ta ne gre previsoko. Iztegneš jo tako, da ne odpreš svojega boka v stran, vendar da je še vedno usmerjen navzdol. Vdihneš in z izdihom nato pokrčiš v kolenu in odpreš desni bok, tako da peta pade proti zadnjici. Z vdihom nogo spet iztegneš proti nebu in z izdihom jo sprostiš nazaj na podlago. Enako ponoviš še na drugi strani. 

4. Kamela

To je nekoliko težja asana, zato se prepričaj, da jo izvajaš le, če je tvoje telo popolnoma zdravo in nimaš težav s hrbtenico. 

Kamela

Izvedba:

Poklekni na tla s koleni v širini bokov, ter se dvigni tako, da so kolena iztegnjena. Roke počasi nasloni na zgornji del zadnjice, prsti so usmerjeni navzdol in hrbet rahlo upogni navznoter. Počasi se nagni nazaj, močno stisni zadnjico, boke potisni naprej in če čutiš, da lahko, dlani premakni na pete. Pazi, da ne obremenjuješ vratu. Zadrži nekaj dihov nato pa previdno in počasi pridi nazaj iz poze, ter sprosti v položaju otroka. 

Omenjene asane je za boljše rezultate najboljše izvajati zjutraj. Doslednost igra pomembno vlogo pri učinkovitosti. Pomembno je, da so asane pravilno izvedene ter da se pred izvedbo, predvsem v primeru poškodb, najprej posvetuješ s svojim zdravnikom. 

Najlažje in najučinkovitejše je, da iz omenjenih asan ustvariš svojo, unikatno rutino, ki jo izvajaš vsak dan, najbolje zjutraj in na tešče. Tako ne boš poskrbela samo za oblikovanje telesa, vendar ti bodo asane prinesle še vse učinke, ki vplivajo na počutje in tvojo notranjost telesa. Prav tako je pomembno, da se posvetiš pravilnemu trebušnemu dihanju in da se pred izvedbo rahlo ogreješ. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam