Kaj se dogaja s telesom, ko nas napade stres, ko izgorevamo in izgorimo

Ker rabimo hitre rešitve, ki nas ekspresno napolnijo z energijo, premagujejo naše odvisnosti, čustvene zavore, prižgejo vsa stikala v organizmu in nam zagotovijo maksimalno storilnost, moramo najprej ugotoviti kaj je tisto kar nam energijo jemlje. 

Kaj je skupni imenovalec? Koliko smo zdravi, vitalni, lepi, produktivni in dolgoživi, nam lahko odgovorijo ledvice. Na njih “visi” mala žleza, ki jo imenujemo nadledvična žleza in iz nje prihaja neustavljivi stresni hormon, kortizol. Zato moramo ledvice še posebej negovati in paziti na njih.

Predstavljajte si naslednjo situacijo, ki sploh ni nemogoča. Recimo, da ste imeli enega tistih slabih dni, ko gre vse narobe, ko se ne morete izkopati iz dela, ob tem pa vas doma čaka sin, ki želi, da gresta skupaj na tekmo, ker ste mu to seveda obljubili že prejšnji teden, ko ste imeli podoben dan in ste ga podkupili s kartami za košarko. Ne veste kako bi se izmazali, ko vas pokliče tašča, da ji ni dobro. Morate jo odpeljati na predavanje tantra joge, ki je nikakor ne more zamuditi, sama pa rajši ne bi vozila. Nikomur ne morete reči ne in že se vidite kako bo vaše delo počakalo na pozen večer in se vleklo do jutra, če nočete zamuditi roka za razpis. Med pošto doma zagledate modro kuverto in v njej je bil nič kaj prijazen poziv inšpekcije na katerega bi morala odgovoriti v treh dneh, jutri pa odpotujete na sejem nekam v tujino.

Vsak od teh dražljajev vas je stal višjega kortizola, pospešenega ritma srca, dviga insulina, premalo spanja vas je oropalo nočnih hormonov, vam ukradlo energijo, porabilo ogromno količino vitaminov in mineralov, da o stiski v kateri ste se znašli, ko so vas stisnili v kot, sploh ne govorimo. In, če je takih dni vse več, postanete kaj hitro član kluba izgorelih. Ne morem, pa je vaš najpogostejši stavek, ko vas prijatelji opozarjajo, da morate izpreči. Še več, naše telo ni narejeno za dolgotrajen stres, saj se takrat vklopi simpatični živčni sistem, ki pa megalomansko troši in nas na koncu iztroši. Zato je stres v prvi vrsti fizično izčrpan organizem, mi pa smo posledično kot ožete krpe. Seveda pa se pri tem zruši naš bioritem, ki ga najlažje opišemo skozi življenje kure.

Zato je stres v prvi vrsti fizično izčrpan organizem, mi pa smo posledično kot ožete krpe. Seveda pa se pri tem zruši naš bioritem, ki ga najlažje opišemo skozi življenje kure.

Zjutraj je kortizol visok in mi smo budni in poskočni, zvečer nizek, mi pa utrujeni (kot kure) in drvimo spat. V stresu smo bolj kot kuri podobni raketi, ki brzi tudi pozno v noč in omaga nekje tik preden jo skuri sonce. Ta, porušeni bioritem nam ne da spati, jemo kadar pač pride in kar se da nezdravo. Tako opeša tudi psiha, ki je zelo odvisna od spanja, nevrotransmitorjev in hormonov. Tako je cirkus popoln, mi pa padle marionete, ujetniki svojih navad, prevelikih želja in nedosegljivih ciljev. 

Če ne spimo, znorimo

Če ne jemo kar in kolikor potrebujemo, zbolimo. Če nam ne dela črevesje, kar v simpatičnem delovanju živčnega sistema ne more, nam odpove imunski sistem, nevrotransmitor serotonin, ki je potreben, da ne pademo v depresijo pa se ne ustvarja. Če ob tem simpatičnem delovanju omenimo še dejstvo, da nimamo nobene absorpcije, potem je verjetno razumljivo, da prazna vreča ne stoji dolgo pokonci.

V tem stanju niti ni čas za pretirane umotvore okoli novih začetkov, čuječnosti, meditaciji …

In kar nam zagotovo ne pomaga je: branje forumov, kjer se en bolj smili samemu sebi kot drugi in kjer izgoreli pomaga izgorelemu!

V tem stanju niti ni čas za pretirane umotvore okoli novih začetkov, čuječnosti, meditaciji … Zakaj? Ker smo pregoreli in nimamo moči niti, da bi prišli do stranišča, kaj šele za tako gromozanske spremembe in, ker s prazno vrečo ne moremo niti meditirati. Prava rešitev niso niti pomirjevala, antidepresivi, antipsihotiki in uspavala! Nič nam ne bo pomagalo niti, če začnemo srfati po spletu in za vsak znak našega slabega počutja iščemo čudežno zdravilo.

Ste se v opisanem vsaj malo prepoznali? Enostavno si moramo sistematično napolniti zaloge izgubljenega. Naslednjič vas čaka test, da vidite, kako daleč ste prilezli, do takrat pa varčujte s svojo energijo in pazite nase!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam