Vsebino omogoča HYUNDAI SLOVENIJA

Kako pravilno in varno uporabljamo klimo v avtu?

Najboljši nasveti za učinkovito uporabo avtomobilske klimatske naprave in kako varno potovati z otroki v vročinskem valu.

To poletje se temperature dvigujejo, da kar malce lovimo sapo. Notranjost avtomobila, parkiranega pod vročim poletnim soncem, se lahko alarmantno segreje. Naslednji korak, ki ga boste storili v tem primeru, bo vklop klimatske naprave (AC) v vozilu, a boste ugotovili, da naprava ne oddaja dovolj hladnega zraka iz prezračevalnih odprtin. Tako visokih temperatur nismo vajeni, zato vam danes ponujamo nekaj pomembnih nasvetov, kako pravilno uporabljati avtomobilsko klimatsko napravo in nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati pri potovanju z otroki. Preberite torej najboljše nasvete, kako učinkovito razhladiti avtomobil v vročih dneh.

Parkirajte v senci

Seveda je najhitrejši način za hlajenje vašega avtomobila ta, da poskrbite, da v njem sploh ne bo vroče. To je zadosten razlog, da parkirate na pokritem mestu, kjer ni neposredne sončne svetlobe. Poskusite parkirati pod drevesom ali parkirišču, ki je v kletnih prostorih, če je to le mogoče. Na ta način bo klimatska naprava v vašem avtomobilu lažje učinkovito hladila. Če takega parkirnega mesta ne najdete, lahko pustite okna delno odprta – pustite jih le malo odprta, da zagotovite vstop svežega zraka, medtem ko vroč zrak uhaja, zato bo avtomobil med parkiranjem hladnejši. Če ima vaš avtomobil usnjene sedeže, je dobro, da jih prekrijete z bombažno rjuho. To je prvi in verjetno najpomembnejši od vseh naših nasvetov, kako poleti ohladiti notranjost avtomobila. Zagotovo pa je to tudi eden najenostavnejših nasvetov.

Prezračevanje avtomobila

Seveda, če nimate možnosti, da pustite avtomobil v senci in vam je v notranjosti avtomobila prevroče, bo koristen naš drugi nasvet, kako poleti ohladiti avtomobil. V bistvu je dobro, da pred vklopom klimatske naprave prezračite avto. Pri tem morate odpreti vsa okna in vrata ter pustiti, da avto nekaj časa deluje v prostem teku z vklopljeno klimatsko napravo. Na ta način bo vroč zrak uhajal in vam olajšal delo, ko boste začeli voziti.

Klimatsko napravo v avtomobilu uporabljajte vsaj enkrat na teden

Naslednji nasvet na našem seznamu, kako poleti ohladiti avto, se morda zdi preveč očiten, vendar je ključnega pomena razumeti, da bodo zračniki in drugi mehanizmi, ki so vključeni v klimatsko napravo, ostali nepoškodovani le, če jih boste redno uporabljali ne glede na vremenske razmere. Poskrbite, da bo klimatska naprava delovala približno 10-15 minut, vsaj enkrat na teden.

Vaš mehanik naj preveri raven hladilnega sredstva

Zrak, ki prihaja iz zračnikov klimatske naprave v vašem avtomobilu, se temperaturno ohlaja s pomočjo hladilnega sredstva. Da bi klimatska naprava dobro delovala in ohranjala hladno temperaturo, morate obvezno preverjati raven hladilnega sredstva v klimatski napravi v avtomobilu. Prepričajte se, da ste opozorili svojega mehanika, da preveri raven hladilnega sredstva v klimatski napravi vašega avtomobila, saj ta korak običajno ni vključen v redni servis vašega avtomobila.

Redno servisirajte avtomobilsko klimatsko napravo

Tu je še en enostaven, a resnično pomemben nasvet, kako poleti ohraniti hladno notranjost avtomobila. Naprave so zasnovane tako, da bodo najbolje delovale, če bodo redno vzdrževane. Enako velja tudi za klimatsko napravo vašega avtomobila. Pred začetkom poletnih mesecev poskrbite za servis klimatske naprave, da se izognete dolgemu čakanju na servisni postaji in zmanjšate stroške vzdrževanja. Prepričani smo, da se zavedate dileme, ki se imenuje “večje povpraševanje, višje cene”, kar pomeni, da so v sezoni cene nekoliko višje.

Običajni koraki pri servisiranju klimatske naprave v avtomobilu:

 • Preverba temperature zračnika.
 • Obnovitev, recikliranje ali zamenjava delovnega plina (hladilnega sredstva).
 • Zamenjava ali preverjanje filtra.
 • Nastavitev pogonskih jermenov in jermenic.
 • Preverjanje delovanja ventilov in termostatov.
 • Preizkus sistemske cevi in sestavnih delov glede puščanja in poškodb.
 • Čiščenje reber kondenzatorja.
 • Razkužitev klimatskega sistema.
 • Redno menjanje zračnih filtrov.

Zrak se v kabino vašega avtomobila vsrka in gre skozi zračni filter. Ta varuje notranjost avtomobila, saj zadržuje prah, cvetni prah in druge delce iz zraka. Ko se filter umaže in zamaši, lahko v svojih plasteh zadrži tudi vlago. Ta vlaga in umazanija v filtru sta gojišče za bakterije. Dlje časa, ko je filter zaprt, bolj se bakterije širijo in gojijo v njem. Priporočljivo je, da zračni filter klimatske naprave zamenjate vsako leto, da se zavarujete pred boleznimi in okužbami, ki jih prenašajo bakterije.

Naučite se pravilnih korakov za uporabo klimatske naprave v avtomobilu

Vzdrževanje je eden od načinov za zagotavljanje stalnega pretoka hladnega zraka skozi prezračevalne odprtine v avtomobilu, vendar je zelo pomembno tudi razumeti, kako pravilno uporabljati klimatsko napravo v avtomobilu, da bo ta čim bolj učinkovita in da bo ustrezno hladila notranjost vozila.

Vzdrževanje klimatske naprave je izredno pomembno, saj le pravilno vzdrževana klimatska naprava pomeni udobje in svežino v avtu. Nepravilno vzdrževana pa lahko zaradi mikrobov, ki se naselijo v klimatskem sistemu, pomeni neprijeten vonj, v skrajnem primeru pa je lahko to tudi škodljivo zdravju. Za boljšo kakovost zraka v potniški kabini se tako, poleg rednega vzdrževanja, priporoča tudi dezinfekcija klimatske naprave in vseh prezračevalnih vodov, s čimer poskrbimo, da je zrak v avtu zopet čist in svež, predvsem pa zdrav za vdihavanje.

Koraki za pravilno uporabo avtomobilske klimatske naprave, da bo avto poleti hladen

Ko vstopite v avto, morate najprej odpreti okna do polovice in nastaviti pihanje ventilatorja na najvišjo jakost z nastavitvijo na sveži zrak. S tem boste iz notranjosti avtomobila potisnili vroč zrak in hitro ohladili notranjost.

Po nekaj minutah zaprite okna in pustite, da zračni sistem zniža temperaturo v notranjosti. Ko se temperatura v kabini zniža na normalno, zmanjšajte hitrost ventilatorja z visoke na nižjo. Prav tako preklopite izbirnik s svežega zraka na kroženje zraka. Ko zrak kroži, prevzame hladnejši zrak iz notranjosti kabine in ga predela skozi filter. S tem ne boste dobili le hladnejšega zraka, temveč boste ugotovili, da kompresorju klimatske naprave ne bo treba delovati tako pogosto. To bo vplivalo tudi na večjo ekonomičnost porabe goriva v vašem avtomobilu.

Pravilno izklopite klimatsko napravo

Čeprav je to zadnji od naših nasvetov, kako poleti ohraniti hladno notranjost avtomobila, je enako pomemben kot drugi nasveti. Ko prispete na cilj, izklopite klimatsko napravo, preden ugasnete avto.

Kaj pa potovanje z otroki, ko je vročinski val?

Otrok nikoli ne smete pustiti brez nadzora v avtomobilu, tudi če gre le za kratek postanek. Temperatura se lahko v 10 minutah dvigne za približno 3 °C, v 30 minutah pa za več kot 10 °C. Otroci so še posebej izpostavljeni boleznim, povezanim s toploto, zato je zelo nevarno, da otroka (in tudi hišnega ljubljenčka!) na topel dan pustite brez nadzora v avtomobilu. Upamo, da je to vsem jasno.

Z vnaprejšnjim načrtovanjem potovanja lahko poskrbite, da bodo avtomobilski sedeži hladni, vožnja pa udobnejša. Če boste avto parkirali na soncu, medtem ko se odpravljate na celodnevni izlet, uporabite odejo svetle barve in jo prekrijte čez avtomobilski sedež. To bo preprečilo segrevanje sedežev in zagotovilo prijetnejše potovanje, ko se vrnete v avto.

Še 10 najboljših nasvetov, kako poskrbeti za udobje otrok v avtomobilu na vroč dan:

 • Otroke za potovanje oblecite v lahka oblačila.
 • Poskrbite, da bo vsak otrok imel pijačo za na pot.
 • Redno preverjajte otroke in jih čim pogosteje vzemite iz avtomobila – ne pozabite, da so lahko dojenčki v avtomobilskem sedežu največ dve uri naenkrat.
 • Izberite otroški avtomobilski sedež z nizko segajočo sončno streho in materiali, ki ščitijo pred soncem.
 • Za zaščito malčkov pred soncem uporabljajte strehe za sončenje, ki se pritrdijo s klikom, in jih tako zaščitite pred izpostavljenostjo direktnemu soncu.
 • Stranska okna v avtomobilu pokrijte s senčniki, da preprečite močno bleščanje sonca.
 • Preden otroka posadite v avto, dvakrat preverite, da zaponke in trakovi niso prevroči, saj se lahko hitro segrejejo.
 • Zadnje odprtine klimatske naprave usmerite proti otroku.
 • Pri izbiri otroškega avtomobilskega sedeža izberite svetlo barvo ali uporabite svetlo prevleko za avtomobilski sedež.
  • V avtomobilskem sedežu uporabite prevleko, ki spodbuja pretok zraka.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam