Kako ravnati z zamrznjenimi živili?

Prednost zamrzovanja je, da lahko shranimo sestavine, surovine, izdelke in polizdelke, vseeno pa je treba poznati nekaj pravil, ki nam pridejo še kako prav.

Ena klasičnih napak, ki sem jih delala tudi sama, je, da sem, ko se mi je mudilo, želela odtajati nekaj v vreli vodi, a je bilo na koncu vse prej kot odtajano.

Zato je spodaj nekaj nasvetov:

  • Živila, ki jih zamrzujete pri minus 18 stopinjah, imajo daljši rok uporabe, vse je odvisno od vrste živila.
  • Ko zamrzujemo zelenjavo z domačega vrta, je najbolje, da jo po obiranju takoj zamrznemo, da ne izgublja vitaminov.
  • Ponovno zamrzovanje odmrznjene hrane, živil, sestavin itd. ni priporočeno.
  • Najbolje je odmrzovati živila varno, se pravi, da vedno načrtujemo odmrzovanje vnaprej. Najvarnejši način je vsekakor, da jih prestavimo iz zamrzovalnika v hladilnik čez noč.
  • Ko zamrzujete živila, sestavine, izdelke, vnaprej načrtujte, kako jih boste odmrznili, dali iz zamrzovalnika ali na hitro odmrznili. Kaj to pomeni v praksi? Če zamrzujte narezane zrezke, panirane zrezke, nadevane paprike ipd., jih vedno zamrzujte tako, da pladenj, ki gre v zamrzovalnik, obložite s plastično folijo, živila pa nalagate drugo poleg drugega, da se ne dotikajo, nato jih zamrznete. Ko so zamrznjena, jih pospravite v vrečke. S tem si omogočite jemanje iz zamrzovalnika po kosih, porcijah, da ne odmrzujete vsega naenkrat. Pri tem pa je prednost tudi odmrzovanje, ko se vam najbolj mudi. Ker imate zamrznjen vsaj zrezek posebej, ga preprosto zaprete v vrečko in ga obvezno potopite v mrzlo vodo. Tako se najhitreje odmrzne – nikakor ga ne potapljajte v vročo vodo, če želite, da živilo ohrani barvo, strukturo …
  • Ko želite na hitro odmrzniti rakce, jih preprosto vrzite v mrzlo vodo. Boste videli, kako ohranijo barvo ter okus.
  • Ko zamrzujete živila, bodite dosledni pri opisu in datumu, ki ju napišete na embalažo, tako boste zagotovili sledljivost.
  • Ne zamrzujte surovih jajc, mleka, smetane, želejev, jedi z majonezo, kuhanih testenin …

Priporočeni roki trajanja zamrznjenih živil:

Govedina, zamrznjena pri minus 18 stopinjah, ima rok obstojnosti 12 mesecev.

Mastna svinjina, zamrznjena pri minus 18 stopinjah, ima rok obstojnosti 5 mesecev.

Pusta svinjina, zamrznjena pri minus 18 stopinjah, ima rok obstojnosti 8 mesecev.

Ribe in raki, zamrznjeni pri minus 18 stopinjah, imajo rok obstojnosti 7 mesecev.

Zamrznjena zelenjava, zamrznjena pri minus 18 stopinjah, ima rok obstojnosti 5 mesecev.

Zamrznjeno sadje, zamrznjeno pri minus 18 stopinjah, ima rok obstojnosti 8 mesecev.

Pripravljene jedi, zamrznjene pri minus 18 stopinjah, imajo rok obstojnosti 6 mesecev.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam