Alma Rekič je z Nepremagljivimi tokrat delila dva recepta, v katerih uporabimo pomaranče, kremo grškega jogurta s pomarančnim želejem in crepes suzette.
Krema grškega jogurta s pomarančnim želejem in ingverjem
Recept za 4 osebe
Čas priprave: 50 minut
Sestavine:
- 400 g grškega jogurta
- 500 ml sladke smetane
- 150 g sladkorja
- 20 g vanili sladkorja
- 5 listov želatine
- Pomarančni žele
- 4 pomaranče (sok ter zmiksana vsebina pomaranče) celotna količina vsebine je 500 ml
- 4 listi želatine
- 100 g sladkorja
- 15 g svežega ingverja
Najprej naredimo pomarančni žele, sok ter celotne olupljene ter zmiksane pomaranče damo v kozico in zavremo s sladkorjem ter naribanim ingverjem. V mrzli vodi namočimo želatino, jo ožamemo in dodamo prevreti pomaranči, ki smo ju odstavili.
Na dno kozarcev najprej nadevamo žele, pustimo ga pa toliko, da ga imamo še za po vrhu (tanka plast). Ohladimo.
Pripravimo kremo iz grškega jogurta. Jogurt zmešamo s sladkorjem ter vanili sladkorjem. 1/3 jogurta damo v kozico. V mrzli vodi namočimo želatino. Posebej stepemo na pol sladko smetano. V 1/3 jogurta, ki smo ga predhodno segreli, dodamo ožeto želatino in mešamo toliko časa, da se lepo stopi. Nato dodamo segreti jogurt k preostanku jogurta ter primešamo še smetano. Ko je v kozarcih žele strjen, dodamo še kremo in počasi povrhu zaključimo z želejem, ki smo ga pustili. Če se nam je žele strdil, ga samo stopimo, toliko časa, da je samo mlačen.
Crepes suzette s pomarančami (flambirane pomaranče in palačinke)
Recept za 2 osebi
Čas priprave: 30 minut
Sestavine:
- 4 palačinke
- 2 pomaranči
- 30 g masla
- 60 g sladkorja
- 50 ml pomarančnega soka
- 3 cl grand mariniera ali konjaka
- 100 ml sladke smetane
- 30 g mandljevih lističiev
- 2 kepici poljubnega sladoleda
V ponvici stopimo maslo, dodamo sladkor ter topimo. Dodamo pomaranče, ki smo jih olupili in narezali na kolobarje. Pomaranče popekamo na sladkorju z vseh strani, sproti pa puščajo še sok. Dodamo še sok pomaranče. Dodamo palačinke, zložene v trikotnike. Palačinke poizkusimo med pomarančami čimbolj obrniti, da se napojijo vsebine. Potresemo z mandljevimi lističi. Dodamo žganje, ki ga prižgemo, flambiramo. Alkohol mora izpareti, ravno tako kislina iz pomaranč. Nato prilijemo sladko smetano in pogrejemo celotno vsebino.
Na krožnik serviramo dve palačinki, dodamo omakico iz ponvice, kolobarje pomaranč ter po vrhu dodamo še kepico sladoleda.
Naslovna fotografija: Peter Irman