30 minut vadbe na dan je le 2% našega dneva!

Barbara Bole je tista Nepremagljiva, katere vztrajnost in motivacijo za ukvarjanje s športom, bi si želela večina od nas. 

Polna energije, vedno nasmejana, pripravljena na akcijo. Je mamica treh otrok in verjetno jo poznate tudi pod blagovno znamko Vitka ritka, ki jo vodi skupaj z Jakobom Kapusom. Predlagam vam, da jo dobro spoznate, saj se bomo Nepremagljive na našem spletnem mestu z njo odslej redno družile. 

Kako pomemben del tvojega življenja je ukvarjanje s športom?

Že od malih nog sem bila vzgojena v športnem duhu. Mami je vedno ponavljala pregovor “zdrav duh v zdravem telesu”. Izhajam iz družine zdravnikov in že od nekdaj je bilo nekako samoumevno, da živimo zdravo. Z mojo največjo strastjo – tekom kot rekreacijo, sem začela že v osnovni šoli, ko sem s psom hodila teč pred poukom. Konec osnovne šole in v srednji šoli pa sem tekla redno, vsak dan.

Barbara Bole bo tudi Nepremagljivim pomagala postati bolj fit.

Seveda sem tudi trenirala. Dolgo časa sem trenirala ples, pričela pri treh letih v plesni šoli Urška, kasneje tekmovala v jazz baletu, disco dance-u in hip hop-u, prav tako pa sem obiskovala še tenis, badminton, karate in veliko sem smučala. V drugem letniku srednje šole sem pričela z vodenjem aerobike, kar se me drži še danes.

 Moje življenje je od nekdaj povezano s športom. Zaključila sem tudi Fakulteto za Šport, tako je moj uradni naziv Profesorica športne vzgoje.

Katera je najpogostejša napaka, ki jo ženske po 30. letu delamo, ko želimo spremeniti življenjski slog?

Navdušena tekačica sem si za cilj zadala druge navduševati nad športom. Menim, da je najpogostejša napaka, da se ženske ne navdušijo nad športom, ampak ga jemljejo kot neko prisilo, nekaj, kar morajo in ne nekaj, kar želijo. Ko se miselnost spremeni iz prisile v željo, se stvari same po sebi postavijo na pravo mesto.

Kakšna je tvoja filozofija k pristopu spreminjanja življenjskega sloga?

Jaz si brez športa ne predstavljam življenja. Niti si ga nikoli nisem. Tudi moj podmladek je “obseden” s športom, podobno kot sem bila sama v njihovih letih. Torej, pri spreminjanju življenjskega sloga se moramo zavedati, da smo zgled mlajšim. Če s(m)o starši športno aktivni, bodo otroci zagotovo sledili. Otroci so naše ogledalo. Npr. 30 min vadbe na dan je le 2% vašega dneva. Prepričana sem, da vsaka družina dnevno za (skupno) gibanje lahko najde najmanj 30 min časa (ne glede na tempo življenja).

Kaj vse v programu Vitka Ritka, ki ga ustvarjata skupaj z Jakobom Kapusom lahko najdejo Nepremagljive?

Spletna Švicalnica nudi različne pakete vadb, z zares velikim številom treningov, da ti nikoli ni dolgčas in kar je najboljše, treningi ti ostanejo za vedno. Pravzaprav dobiš osebnega trenerja ali trenerko s klikom na tipko “play.”

Ob nakupu prejmeš na mail neomejen dostop do izbranih vadb. Tako imaš možnost, da izbereš najboljši čas za gibanje, ki ustreza tvojemu urniku. Najljubše pa lahko večkrat ponoviš.

Kaj vse najdeš v Spletni Švicalnici:

•  BOOTCAMP PAKET (30 x 40 minut)

•  SODOBNI PILATES PAKET (30 x 45 minut)

•  BODY & MIND PAKET (10 x 50 minut)

•  FB SKUPINA ZA LIVE CARDIO HIIT TRENINGE IN IZZIVE (vsaj 1 trening na teden)

•  VADBA ZA OTROKE – VITKA RITKA KIDS (8 x 20 minut)

Izbereš lahko en paket ali pa jih med sabo kombiniraš in združiš v L, XL ali XXL ŠVIC PAKET.

Všeč mi je vajin slogan, da vitke ritke ne dobiš tako, da samo sediš na njej. Kakšen je tvoj najboljši nasvet za motivacijo, da končno dvignemo ritko in se spravimo v akcijo?

Prepričevati in siliti nekoga v nekaj, kar mu ne paše, je nesmisel. Šport ti mora priti v kri. Postati mora tvoj vsakdan, tvoja navada. Postati mora tvoja odvisnost, brez katere ne gre.

Je pa vsak posameznik drugačen – nekaterim ustrezajo ekipni športi, drugemu individualni. Nekateri radi športajo v družbi, drugi sami. Vsakemu tako svetujem, naj najde nekaj, pri čemer bo užival.

Predvsem pa si je potrebno zapomniti, da samo razmišljanje o tem, da bi telovadila, ne naredi popolnoma nič. V tem času, ki ga porabiš za razmišljanje, da bi telovadila, bi lahko že opravila kratek, a učinkovit trening.

Instagram in socialna omrežja so polna “popolnih” žensk, z lepimi postavami, brezhibno poltjo in brez gubic. Kakšne so tvoje izkušnje s tem pri delu z ženskami? Kako to vpliva na nas?

Upam, da sedaj že vsi vemo, da kar najdemo na socialnih omrežjih je le 20% res. Oziroma, da moramo vse jemati z rezervo. “#instalife” in “#reallife” sta dva popolnoma različna pojma, ki se jih vsi premalo zavedamo, oziroma zavedamo se že, koliko jih pa resno jemljemo, je pa drugo. Tudi mene zavede.

Pomembno je, da se pri naši starosti (hočemo ali nočemo, le ni več 25) zavedamo, da je naše dobro počutje najpomembnejša stvar, da smo že prerasle obdobje “kako bom v petek zvečer izgledala v mini krilu na zabavi”. Seveda eno sovpada z drugim, z dobrim počutjem v svoji koži pride avtomatično tudi dober izgled, saj se počutimo samozavestnejše, močnejše, cel svet lahko je naš.

In ja, gubice pri teh letih so in bodo, razen ob pomoči plastičnega kirurga, pri tem, kako se počutimo v svoji koži, pa ne bo pomagal noben plastik, le me same.

Imaš svoj posel, aktivna športnica, si mamica trem otrokom, gospodinja …  In verjetno bi našla lahko kup izgovorov, zakaj ti kaj ni uspelo … Kje je ključ do uspeha?

Jakob me je opisal takole: “S svojo trdno voljo, predanostjo športu in skrbi za svoje zdravje, kljub vsem družinskim in poslovnim obveznostim, je Barbara od nekdaj gromozanski navdih. Ne poznam človeka, ki ga s svojo pozitivo in z zgledom ne bi uspela spraviti h gibanju. Včasih je kot moja slaba vest, saj me vedno pokliče takrat, ko razmišljam, da bi trening prestavil na kakšen drugi dan.”

Ključa do uspeha ni. Ker verjeli ali ne, tudi meni se “sfuzla” najmanj 3x na teden. Je pa šport nekaj, kar me vedno pomiri. V tiste pol ure, uri ali uri in pol si uspem “preluftat” glavo in se nato spopadam z dnevnimi težavami veliko lažje, kot bi se drugače.

Kako boš Nepremagljivim pomagala, da se bodo počutile bolje v svoji koži in jih spodbudila, da naredijo nekaj zase?

Vse spremembe se začnejo v glavi, zato je pomembno, da se na njih tudi dobro psihično pripravimo in poleg svojih teles spreminjamo tudi svojo miselnost. Klasična formula: 20 % gibanje in 80 % hrana ne deluje. Spremeniti je treba predvsem to, kako delujemo in živimo v različnih situacijah, kakšne odločitve sprejemamo zase in za svoje dobro. Zakaj? Zato, da se na koncu ne borimo same s sabo, ko se odločimo, da bomo zaživele bolj kakovostno in uspešno življenje.

Brez gibanja ne gre. Telo je narejeno za to, da se premika. Pa ne samo do hladilnika in nazaj na kavč. Načinov, kako se gibati pa je nešteto in zagotovo obstaja tudi takšen, ki bo všeč vsaki Nepremagljivi. Največkrat je odpor prisoten le zato, ker mislimo, da ne znamo, da nam ne gre, da ne zmoremo, …

Začetki definitivno niso nekaj enostavnega, a brez da bi poskusila ne gre. Dejstvo je, da nam na poti do različnih ciljev največkrat zmanjka prave motivacije. Vsako odločitev in obljubo, ki jo sprejmemo zase, bi morali jemati skrajno resno, saj gre vendarle za nas.

Že v pol ure, če je to vsak dan, narediš ogromno!

Vzemi si teh 30 minut, pojdi ven na sveži zrak in se gibaj toliko, kolikor ti dovoljuje tvoja trenutna kondicija. Sama si na primer, ko imam res malo časa, na hitro obujem tekaške superge in grem “tečt klance”. Ampak to sem jaz. Ti, si obuj superge in pojdi na hitro hojo, ali pa lahkoten tek za najmanj 20 min. Izberi aktivnost, kjer se nekoliko zadihaš in povečaš srčni utrip. Ko prideš domov pa naredi še par upogibov trupa, par sklec, nekaj razteznih vaj … in voila. Si mislila, da se ne da?! Vse se da, če se hoče! Gibanje koristi prav vsakemu delu našega telesa, telo pa nam bo, vsak dan znova, hvaležno, da smo mu namenile “pičlih” 30 minut.

Odštevanje se prične zdaj!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam