Retro je “in”: Triki, s katerimi bo vsaka ženska v kopalkah videti dobro

Poletje diši po morju in kopalkah. Tiste, ki so med letom pridno trenirale, na plaži z veseljem pokažejo rezultate svojega dela v telovadnici, druge pa se razgaljanja telesa malo manj veselijo.

A če je izbira kopalk prava in poznamo nekaj drobnih, a učinkovitih trikov, kako preusmeriti poglede na naše atribute in zakriti šibke točke, potem bomo prav vse ženske tudi to poletje na plaži lahko uživale kot prave in čudovite morske deklice. Skozi pravo izbiro kopalk nas bo popeljala priznana modna stilistka Alenka Birk, ki skrbi za podobo številnih znanih Slovencev, sodeluje pri snemanju oddaj, reklam in naslovnic za najbolj priznane modne revije ter ustvarja tudi v tujini.

Najpogostejše napake pri izbiri kopalk 

To poletje so »in« retro kopalke s poudarkom na visoko izrezanih hlačkah z visokim pasom in kopalke z veliko trakovi za različne oblike vezanja, kar pride zelo prav, saj iz enega modela dobite več različic. Pojavljajo se tudi takšni modeli, ki veliko več zakrivajo kot prejšnja leta, denimo daljši zgornji topi, priljubljeni so tisti do vratu in s kratkimi rokavi. Potem so tu še različne dekoracije, kot so vozli, obročki, in spet so v trendu zgornji deli z vgrajeno žico. A četudi je to »in«, še ne pomeni, da bo tako modno videti tudi na nas.

Po besedah Alenke je namreč najpogostejša napaka prav izbira napačnega kroja kopalk, ki postavi ne naredi usluge. »Sledijo napačna izbira barvne palete, ki ne ustreza tonu polti. Včasih ponagajajo tudi napačno postavljeni vzorci, npr. spodnji del s potiskom, ki še dodatno optično razširi boke in zadnjico. Za popolne kopalke se je treba potruditi in morda preizkusiti več različnih modelov in znamk, sploh takšne, ki dovoljujejo kombiniranje številk in barvnih opcij med zgornjim in spodnjim delom, kadar gre za dvodelne kroje,« razloži sogovornica.

Alenka Birk skrbi za podobo številnih znanih Slovencev, sodeluje pri snemanju oddaj, reklam in naslovnic za najbolj priznane modne revije ter ustvarja tudi v tujini. Foto: Manca Birk

Male skrivnosti za velike spremembe

Malo oprsje, veliko oprsje, zaobljen trebušček, kratke noge … To je le nekaj najpogostejših težav, ob katerih se ženske soočajo z dilemo, kakšne kopalke izbrati, da bodo prekrile dele telesa, kar pogosto povzroča tudi pomanjkanje samozavesti na plaži. A pojdimo lepo po vrsti … »

  • Veliko oprsje najlažje skrijemo z nepodloženim zgornjim delom, ki nudi prsim dovolj močno oporo in je barvno nevtralen. Nikakor ne sme imeti dodatnih blazinic in kričečih vzorcev, ker se tako bogato oprsje še poudari. In zato lahko na ta način dodamo malce razkošja majhnim prsim − s podloženimi zgornjimi deli in zanimivimi potiski, ki pritegnejo oči opazovalca,« pove Alenka in nadaljuje:
  • »Ključ za podaljševanje nog se skriva v izrezu spodnjega dela dvodelnih ali enodelnih kopalk. Višji, kot bo, daljše noge vam bo pričaral. Sicer ne pretiravajte z višino izreza hlačk, če imate malce polnejšo postavo, da se zavoljo dolžine nog ne pokažejo druge pomanjkljivosti. Vsekakor pa modele kopalk s kratkimi hlačkami pustite doma, če želite pokazati svoje dolge noge.«
  • Enodelne kopalke bodo najboljša izbira za tiste ženske, ki si željo skriti trebušček. Še dobro, da so vsako leto bolj v trendu. Izberite model, ki lepo stisne trebuh, in barvno kombinacijo, ki vse poglede usmeri v zgornji del. Tudi enobarvni kroji so super, poudarek naj bo na pravem modelu.
  • V vseh primerih pa velja zlato pravilo: »Del, ki ga želite izpostaviti, naj bo barvno zanimivejši in atraktivnejši od tistega, ki ga želite postaviti v drugi plan. Če na primer želite izpostaviti dekolte in zakriti boke, izberite zgodnji del v živahni barvi ali vzorcu, spodnji del naj bo bolj umirjen.«

Naj leta na plaži ne bodo težava

Letošnja kopalna moda je z retro smernicami pisana na kožo tudi malo starejšim ženskam. Dame v 35+ ali 40+ letih so namreč tiste, ki imajo pri izbiri kopalk največ vprašanj in dilem. »Prave so vse tiste kopalke, ki vam pristajajo glede na tip postave in v katerih se počutite božansko. Izogibajte se le preveč globokim izrezom. Sicer pa kopalke za najstnice že same po sebi kričijo, da niso za vas, in jih takoj opazite, kajne?« nam modro namigne Alenka. Letos je v modnih katalogih opaziti še en trend, ko sta mama in hčerka v enakem modelu kopalk, kadar gre za sina pa imata enak vzorec v različnih barvnih odtenkih. »Načeloma nisem proti temu trendu, a menim, da je mama lahko vzor hčerki na veliko drugih boljših načinov kot s tem, da nosita enake kopalke. Sploh pa ali veste, kako težko je najti enake kopalke za velike in male, ki obema pristajajo? Pa pustimo profesionalne manekenke in njihove hčere ob strani, ki imajo na voljo tako popolno postavo kot tudi globoko denarnico,« pravi sogovornica.

Prave so vse tiste kopalke, ki vam pristajajo glede na tip postave in v katerih se počutite božansko. Izogibajte se le preveč globokim izrezom.

Glede na to, da smo ravno v času razprodaj, se samo po sebi pojavlja tudi vprašanje, ali že letos kupiti kopalke za prihodnje leto in tako privarčevati nekaj evrov v denarnici ali pa se tak nakup dolgoročno vendarle ne bo obrestoval? »Vsekakor kupite kopalke takrat, ko jih najdete. In če je to na razprodaji, ste zadeli terno. Nikar se ne orientirajte na kopalne trende, kajti le-ti niso primerni za vsakogar. Večinoma so za visoke in suhe postave brez kančka dodatne maščobe in s primerno velikimi prsmi. Pomembno je, da se kopalke ujemajo z vašo postavo in s stilom, ne s sezonskimi trendi. Poskrbite tudi za to, da imate kakšen klasičen model kopalk vedno na zalogi. In ko najdete kroj in morda tudi blagovno znamko kopalk, ki vam ustreza, ste na dobri poti, da boste tudi prihodnje leto tam našli kaj zase.«

Za popolne kopalke se je treba potruditi in morda preizkusiti več različnih modelov in znamk, sploh takšne, ki dovoljujejo kombiniranje številk in barvnih opcij med zgornjim in spodnjim delom, kadar gre za dvodelne kroje.

Ko nas naličita sonce in morska voda

Modni dodatki popestrijo in poudarijo naš videz, a ko gre za kopalke, moramo biti pri izbiri le-teh previdnejši ali bolje rečeno − preudarnejši in skromnejši. »Tiste prave kopalke ne potrebujejo modnih dodatkov. Pravzaprav so na plaži povsem odveč. No, razen sončnih očal, slamnika in velike torbe. Vse ostalo pa pustite doma,« razloži stilistka. Pomembna je tudi obutev. Izberite udobne nizke natikače in hop na plažo. Recimo takšne z rožo ali kakšnim drugim zanimivim dodatkom. Za ljubiteljice dobrega stila imajo lahko malo pete.

In kako je z make upom na plaži in pri usklajevanju s kopalkami? »Zagovarjam naraven videz na plaži. Če ne gre čisto brez ličil, si omislite le vodoodporno maskaro, kakšno CC ali BB kremo in nežno obarvano rdečilo za ustnice. Sicer se z ličili ne da sproščeno uživati. Naj vas naličita sonce in morska voda − lička bodo sijoča, lasje pa v slanem morskem slogu. Nikar ne pozabite na zaščito pred soncem. Ko pa greste na kavo ali sladoled, si nataknite tista popolna sončna očala in našminkajte ustnice. To je hiter nasvet za dober plažni videz.«

Nasvet stilistke, kako biti samozavestna tudi na plaži

»Gotovo je najpomembnejši izbor kopalk, ki v pravem razmerju skrije pomanjkljivosti in odkrije vaše kvalitete. Tudi dobro počutje v izbranih kopalkah, s tem mislim tudi na svobodo gibanja, je še kako pomembno. Zahtevni trendovski modeli včasih ne dopuščajo brezskrbnih gibov. Pomislite tudi na to pred nakupom. Obstaja pa tudi trik: imejte posebne kopalke za na kavo, sladoled ali samo za na plažo, udobnejše pa za v bazen ali morje. Pa kaj, če ne kažete trebuha, če vas moti, in nosite enodelne kopalke! Nič zato, počutje je pred vsem drugim. Predvsem pa samozavest pride od znotraj, pa saj to že veste. Božanske kopalke so samo pika na i,« zaključi pogovor Alenka.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam