Kako se ponovno zaljubiti

Empatija lahko v vaše življenje ponovno vlije upanje in pozitivno energijo. 

Ko gre za preživetje intimnih odnosov, ne glede na to, koliko ljubezni je med vami in vašim partnerjem, ni nobenega zagotovila, da bo vajina ljubezen trajala – tudi če menita, da sta “sorodni duši”. Pravzaprav bo brez empatije ljubezen v vašem razmerju končala kot ena velika ničla.

40-letna ženska je opisala, kako je empatija rešila njen zakon in priznala: “Ves čas sem se le zgražala nad možem, ker sem na najin odnos gledala le s svoje perspektive. Nenehno sem se silila, da se obnašam bolj prijazno, vendar to ni pomagalo. Ko pa sem si resnično vzela čas, da bi lažje razumela njegove misli in čustva, sem začutila, da me je prevzela ljubezen do njega.”

Samo ljubezen ni dovolj

Če ste v fazi, ko se sprašujete, ali naj vržete puško v koruzo in končate razmerje, bodite pozorni na to, kar boste v nadaljevanju izvedeli o tem, kako ključna, je empatija za razcvet razmerja in da pozdravite vse rane. Odnosi in ljubezen ne delujejo kot avtopilot. Način, kako si posameznik razlaga stvari in kako se odziva med konfliktom, ima veliko vlogo pri zadovoljstvu in uspehu odnosa.

Eden najboljših načinov notranjega odziva, ko se soočate s konfliktom s partnerjem, je, da svoj ego postavite na stran in poskušate videti stvari z njegove perspektive. To pomeni, da je treba poslušati z empatijo, ki je v ljubečih odnosih darilo, ki se vedno znova obdari.

Se lahko ponovno zaljubimo?

Da bi se ponovno zaljubili, se morata s partnerjem ponovno naučiti, kako se resnično spoznati in razumeti. Ko svojemu intimnemu partnerju pokažemo empatijo, pokažemo, da ga razumemo. Empatija ni žrtvovanje ali nekaj, kar bi nas ali naše partnerje izčrpavalo. Sočutje vas lahko izčrpa, ne pa empatija. Zaradi sočutja imamo občutek, da moramo nekaj storiti. Empatija pa nas opolnomoči s posebnim občutkom povezanosti, ki se oblikuje zaradi močne vzajemne skupne naklonjenosti do tistega, ki ga imamo radi.

Še nikoli se ni zgodilo, da bi nekdo prišel k terapevtu in rekel: “Moj problem je, da me partner preveč razume.” Razvijanje empatije do partnerja pomeni resnično razumeti, kakšno je bilo in je trenutno njegovo življenje. Empatija ni neka mistična moč. Ni magija, intuicija ali le občutek topline. In da ne bo pomote, empatija ni branje misli, vendar je morda naslednja najboljša stvar, ki jo lahko dobimo v odnosih.

Premostitev vrzeli v razumevanju

Vsi poznamo empatijo, ki nam vlije dober občutek. Spomnite se učiteljev, za katere ste se najbolj trudili. Verjetno ste čutili, da so se povezali z vami in vas močno razumeli. Ko se počutimo razumljene, se počutimo motivirane. Naši intimni partnerji se počutijo motivirane, ko zaznajo, da so tudi oni razumljeni. Empatija pomeni sposobnost močnega razumevanja druge osebe in je neprecenljiva v vsakem odnosu. Neverjetne pozitivne spremembe vnaša tudi med očete in sinove, matere in hčere, sorojence in seveda intimne partnerje, ki so se naučili uporabljati to zelo pomembno veščino.

Empatija kot lepilo in most za odnose

Empatija je “čustveno lepilo” za pare. Če se boste znali postaviti v partnerjeve čevlje, mu boste veliko bolj pomagali razumeti svoje stališče, kot pa če boste argumentirali svoje stališče. Bodite razumevajoči in prijazni, da boste partnerja lažje razumeli.

O empatiji lahko razmišljamo tudi kot o mostu, ki povezuje enega partnerja z drugim. Vsak od vas je odraščal s svojimi edinstvenimi izkušnjami in pričakovanji. Biti empatičen je najboljši način za premostitev vrzeli med vajinimi razlikami. Če je ta most močan, lahko vzdrži neizogibne udarce stresa v odnosu, vključno z zahtevami otrok, časa, dela in financ. V resnično vzajemnem intimnem odnosu partnerja drug drugega spodbujata in hkrati polnita z energijo. 

Obnovite izčrpano ljubezen

Morda si pravite: “Zakaj moram biti empatična, ko pa je on tako grob in neveden?” Ali pa si morda mislite: “On mora biti tisti, ki bo prvi pokazal empatijo!” O tem, kaj deluje in kaj ne deluje pri zdravljenju razpadlega odnosa, se odloča vsak posameznik sam. Kljub temu je empatija, če želite svojemu intimnemu odnosu dati še eno priložnost, hitri vlak, na katerega se morate vkrcati, če resnično upate, da se boste vrnili na pot zaljubljenosti.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam