Korekcija zgornjih vek je priljubljen poseg znanih Slovenk

Nepremagljive, če želite, da bo vaš pogled spet videti spočito in mladostno, se odločite za korekcijo zgornjih vek. Ljudje vas ne bodo nenehno spraševali, ali ste utrujeni in odvečna koža na zgornjih vekah bo preteklost.

Odpravljene bodo tudi motnje vidnega polja, veke pa ne bodo več težke in vaše oči ne bodo več utrujene. Zaradi postaranega videza oči se ne boste več počutile slabo in odvečna koža vam ne bo več povzročala težav pri ličenju. Postopek je enostaven, rezultat pa čudovit. Zanj se odloča tudi veliko znanih Slovenk, med drugim tudi naša Rebeka. Vse informacije o tem posegu so nam zaupali v Urbani Estetiki, ki jo vodi vodi Nina Suvorov, dr. med., spec. plastične in estetske kirurgije.

Se znaki staranja najprej pokažejo na predelu oči?

Oči so predel obraza, na katerem se najhitreje pokažejo znaki staranja. Koža vek postane odvečna, mišice oslabijo, okoli oči pa se začne nabirati maščoba. Ženske pogosto opazijo, da imajo težave pri nanosu ličil in njihovi obstojnosti, zato z ličenjem pogosto raje prenehajo. Pri mnogih se pojavijo tudi težave z vidom. Oči delujejo utrujeno, celoten obraz pa nekako žalostno. Rešitev je blefaroplastika oziroma operacija vek, ki lahko zmanjša znake staranja.

Za kakšen poseg gre pri korekciji zgornjih vek ali zgornji blefaroplastiki?

Korekcija vek (zgornjih) ali zgornja blefaroplastika je poseg, s katerim odstranijo odvečno kožo na vekah in s tem povezane estetske in funkcionalne težave. Po posegu, imenovanem blefaroplastika, so oči bolj odprte, pogled deluje sveže in veselo, celoten videz obraza pa je bolj mladosten.  

Kako veste, ali ste primerna kandidatka?

Blefaroplastika je primerna za osebe, ki jih moti odvečna koža na zgornjih vekah in jim odvečna koža na zgornjih vekah povzroča motnje vidnega polja ter občutek težkih in utrujenih vek. Primerna je za vse, ki se zaradi postaranega videza oči počutijo slabo, kar vpliva na njihovo samozavest ter imajo zaradi odvečne kože na zgornjih vekah težave pri ličenju. 

Kaj je treba storiti pred posegom?

Po potrebi morate prilagoditi jemanje zdravil in prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo. Pred posegom si zagotovite spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Kako poteka poseg in okrevanje?

Poseg traja 1 uro in poteka v lokalni anesteziji in je neboleč. Pri posegu odstranijo odvečno kožo na vekah, po potrebi tudi maščevje, zaradi katerega veke lahko delujejo oteklo ali zabuhlo. Rez in kasnejšo brazgotino skrijejo v gubo kože, tako da sta pri odprtih očeh skoraj nevidna. Kadar je treba, posegu za boljši rezultat dodajo tudi dvig obrvi. Tehniko operacije izberejo glede na stanje vsakega posameznika. 

Ko je operacija vek zaključena, lahko po enournem počitku in hlajenju operiranega področja v spremstvu zapustite kliniko. Čas okrevanja je 7 dni in toliko časa boste tudi odsotni iz službe. Okrevanje po posegu je hitro, bolečine so zanemarljive. Ko je opravljena operacija vek, so značilne otekline in podplutbe, ki izginejo v 5-7 dneh. Priporočeno je hlajenje in spanje na dvignjenem vzglavju, kar pospeši okrevanje. Šive odstranijo 5.–7. dan po posegu. Takrat lahko začnete uporabljati tudi ličila.

Kaj pa brazgotine po posegu?

Brazgotine so v večini svojega poteka skrite v očesni gubi in pri odprtih očeh neopazne. V tem področju so izredno nežne in praktično nevidne. Po posegu se vsaj 6 mesecev izogibajte soncu in uporabljajte zaščitne kreme z visokim SPF.

So možni kakšni zapleti? 

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije.

Kdaj je viden končni rezultat posega?

Že takojšen učinek 7-10 dni po operaciji je takšen, da se lahko vrnete na delo in k običajnim socialnim obveznostim, ne da bi okolica opazila, da ste imeli operacijo vek. Večina končnega rezultata bo vidna v 4-6 tednih. Brazgotine so po barvi najizrazitejše v prvih 3 mesecih, vendar si jih lahko učinkovito prekrijete z ličili, dokončen videz pa je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo. 

Po korekciji vek bo vaš obraz mladostnejši, pogled bo bolj odprt in svež. Morebitne težave z zožanim vidnim poljem, ki so posledica odvečne kože na vekah, bodo odpravljene. Tudi ličenje bo enostavnejše, saj ga kožne gube ne bodo več ovirale. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam