Kupite knjigo in pomagajte Posestvu Sončni raj

Pred mesecem dni so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave, ki so določene dele države odrezale od sveta.

Poleg poplav so se na več koncih po Sloveniji sprožili tudi zemeljski plazovi, ki so podirali hiše in uničevali posestva. Med njimi je tudi Posestvo Sončni raj, ki stoji v Vodolah v bližini Maribora. 

Njihova kmetija je stara sedem let. Pred sedmimi leti je namreč lastnik Bogdan Mak pustil redno službo in postal kmetovalec. Z družino so si namreč želeli ustvariti nekoliko drugačno zgodbo v kmetijstvu, kar jim je do letos uspevalo. Letos pa jim je narava nehala prizanašati. Že spomladi jim je prvi plaz odnesel parkirišče, ki je vitalni del njihove turistične kmetije, saj imajo na kmetiji tudi vodene oglede, tehnične dneve in delavnice za otroke. Ker brez tega ne morejo delovati, so ga hitro sanirali, sanacija je že takrat stala 67.000 evrov, kar je celoten dobiček lanskega leta, s katerim so želeli nadgraditi vsebine za šolske skupine. 

Začetek sezone

Z dvomesečno zamudo so prvega maja začeli z novo sezono, ki jo je v naslednjih mesecih neprestano prekinjalo močno deževje in slabo vreme. To se kaže tudi pri njihovih prihodkih. S težavo so nekako shajali in delovali. Pojavljale so se posamezne blokade računov s strani FURS-a, saj niso bili zmožni plačevati davkov in ostalih stroškov. Dolgovi so se kopičili. A veselili so se poletja, ki je glavni del njihovega leta. Bili so polno zasedeni in nekako bi jim uspelo leto zaključiti z minimalno izgubo. 

Do konca julija so morali zaradi močnih nalivov kar štirikrat sanirati dovozno pot, po kateri prihajajo gostje do namestitev. Vsakokratna sanacija je stala med pet in sedem tisoč evri, kar pomeni, da je šlo vanjo več kot polovica mesečnih prihodkov. Dokler ni prišel večer 3. avgusta 2023, ko se je začelo silovito deževje. Le tri dni pred tem so četrtič uredili cestišče. Podoba ceste se je v noči na petek popolnoma spremenila, gostje jih le s težavo dosežejo. Najhuje pa je, da so se sprožili plazovi na kar štirih lokacijah kmetije. Plazovi so v veliki meri spremenili njihove  kmetije – učne poti, ki so jih skrbno urejali in dopolnjevali zadnjih sedem let, je v celoti odneslo. S strahom zrejo v pobočje, ki drsi v dolino, kjer so vitalne instalacije kmetije – mestni vodovod in elektrika. Štirje plazovi, ki so jih prizadeli obsegajo med sedem in deset tisoč kubičnih metrov zemlje, ki še vedno drsi v dolino. Skupna ocena sanacije je 300-400 tisoč evrov. 

Kako do pomoči?

Za takšne kmetije pomoč ni predvidena. Hiša sicer zaenkrat še ni ogrožena, če se premakne celotno pobočje, pa bo ogrožena tudi ta. Sočustvujejo z vsemi, ki so izgubili hišo, oni pa so izgubili možnost, da ustvarjajo in delajo to, kar je njihovo poslanstvo.

Ne morejo sprejeti otrok na tehničnih in izobraževalnih dnevih, ne morejo izobraževati mladih generacij, ki so z veseljem prihajale k njim. Država za takšne namene ne namenja sredstev, civilna zaščita pa jih je seznanila, da bodo morali za sanacijo poskrbeti sami, saj zasebno zemljišče in hiša nista ogrožena. 

Nakup knjige Pogovori z naravo

Bogdan ne prosi za denar, prosi pa za pomoč, da družini pomagate v dani situaciji. Na začetku leta je izdal knjigo z naslovom Pogovori z naravo, s katero je načrtoval promocijo po celotni Sloveniji, vendar mu zaradi dane situacije to ni uspelo. Te knjige sedaj samevajo v skladišču, saj je bil celoten denar namenjen promociji, porabljen za sanacijo zemeljskih plazov.

Bogdan se zato obrača na dobre ljudi in prosi za nakup njegove knjige, saj bi s prodajo knjige dobili denar, ki ga krvavo potrebujejo.

Več o knjigi si lahko preberete na spletni strani: https://naravazdravi.com/pogovori-z-naravo.si

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam