Načrtovanje obrokov je navada, ki nam močno olajša življenje!

Kaj naj pa danes kuham? Zveni znano? Ste se tudi ve naveličale vsak dan sproti izumljati, kaj naj skuhate za kosilo ali večerjo? 

Ena izmed odličnih rešitev za to je zagotovo načrtovanje obrokov, ki nam lahko precej olajša življenje. Zato vas bo ta petek v elektronskih nabiralnikih čakala brezplačna knjižica, vodnik za načrtovanje obrokov, ki ga je pripravila Tamara, ki ustvarja blog T as Tasty. Tamara sicer vodnik pripravlja v angleškem jeziku, za nepremagljive pa se je posebej potrudila in pripravila slovensko verzijo.

Načrtovanje obrokov se sliši res super! Kdaj ste vi začeli razmišljati, da to nujno potrebujete?

Načrtovanje obrokov je odlična navada, ki nam lahko olajša vsakodnevne opravke. Sama sem o tem začela razmišljati pred petimi leti, po prihodu prvega otroka, saj je bilo treba takrat nahraniti ena usta več, uskladiti več potreb in želja kot prej. Predvsem sem se osredotočila na kosila, da imamo kot družina vsaj en topel, doma skuhan obrok na dan. Pa čeprav ga včasih pojemo za večerjo. 

Se tega z družino strogo držite, na primer tudi na počitnicah? 

Če je le mogoče, se na družinskih počitnicah izognem pripravljanju obrokov, da imam malo oddiha tudi od kuhinje, glede na to, da v njej preživljam kar veliko časa. Zelo rada se namreč prepustim, da me kulinarično razvaja nekdo drug. Kadar to ni mogoče, si pripravim okvirni načrt obrokov, saj si tako olajšam delo, vem, katere sestavine moram vzeti s seboj, kaj si pripravim tudi vnaprej. Pri dveh malih otrocih je pripravljenost včasih ključnega pomena, kajti ko so enkrat lačni, je vsako delo oteženo.

Kako so sestavljene vaše predloge za načrtovanje obrokov? Kaj vse dobimo z nakupom vašega vodnika?

Moj T as Tasty Meal Planner vsebuje navodila, konkretne korake, kako razmišljati in načrtovati obroke, in predloge v obliki tabel, ki jih potrebujemo za lažje načrtovanje (recimo tedenski in dnevni načrt obrokov, seznam za v trgovino in drugi), ki si jih po želji natisnemo, damo na hladilnik ali v mapo. Priložen je še en vzorčni tedenski načrt obrokov z vključenimi recepti, ki služi predvsem kot navdih. 

Za morebitna vprašanja in dodatno pomoč pa sem lastnikom vodnika z veseljem na voljo. 

Kako se nam lahko spremeni življenje, ko začnemo načrtovati obroke? Kako je to vam olajšalo življenje?

Načrtovanje obrokov ima več prednosti. Meni predvsem prihrani dnevni stres v času kosila, ko sem že lačna – tedaj sem v preteklosti strmela v hladilnik in čakala na navdih za hitro kosilo. 

Z načrtovanjem obrokov pa se vzpostavi praktična rutina, velika sprememba pa je predvsem, da si določimo in vzamemo čas, ki je namenjen izključno le premisleku o hrani in obrokih. To načeloma počnemo enkrat na teden, nato pa v naslednjih dneh načrt samo izvršimo.

Načrtovanje obrokov ima več prednosti. Meni predvsem prihrani dnevni stres v času kosila, ko sem že lačna.

Mi lahko naštejete vsaj pet razlogov, da bi se morala vsaka nepremagljiva lotiti načrtovanja obrokov?

1. Ker nam to pomaga izboljšati prehranjevalne navade. Lahko mora biti katera iz zdravstvenih razlogov pozorna na vnos določenih živil, pa tudi če ne, načrt obrokov postane dnevnik, iz katerega prepoznamo škodljive vzorce in jih lahko popravimo. Torej si začrtamo bolj zdrav jedilnik, poskrbimo za boljše počutje.

2. Pomaga pri tem, da zmanjšamo količino zavržene hrane, saj je manj ostankov skuhane hrane, hkrati pa to načrtno porabimo pred iztekom roka. 

3. Ker delamo načrt, dobro vemo, kaj potrebujemo iz trgovine, zato se zmanjša število obiskov trgovine, manj je spontanih nakupov, s čimer prihranimo kar nekaj denarja. 

4. Ker organizirano pripravljamo obroke, imamo več časa za druge dnevne aktivnosti, manj smo pod stresom in bolj srečni.

5. Aktivnost lahko uporabimo tudi za zbliževanje z družino, skupaj oblikujemo načrte, razdelimo potrebne naloge in damo otrokom možnost, da sodelujejo pri odločitvah. 

Poudarila bi še, da je treba načrtovanje obrokov prilagoditi svojemu življenjskemu slogu, željam, potrebam. Cilj je, da si pomagamo, olajšamo stvari, vsekakor pa ne otežimo. Zato se načrtovanja lotimo premišljeno in se ga ne smemo držati za vsako ceno. Življenje je nepredvidljivo, in kadar pride kaj vmes, se je treba prilagoditi in dopustiti, da spremenimo načrt. 

Kaj je največji izziv načrtovanja obrokov?

Največja izziva sta po mojem dva. Prvi je, da potrebujemo konkretne informacije o tem, kako se načrtovanja obrokov lotiti, stvari pa prilagoditi, tako da koristijo nam. Drugi izziv pa je, tako kot pri vsaki stvari, vztrajnost. Najtežje je načrtovati obroke prve tri tedne. V tem času se naučimo, kaj in kako nam ustreza, po tem pa stvari stečejo kot po maslu in tritedenske načrte lahko samo izmenjujemo, kar nam res zelo olajša delo. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam