Založba Vida

Nepremagljive beremo: Emily Winfield Martin, Tvoja čudovita pot

Tole je knjiga, namenjena predvsem dojenčkom in majhnim otrokom, čudovita pa je tudi kot darilo za npr. prvi šolski dan. No, če sem iskrena, je ta knjiga s trdimi platnicami in mehkim ovitkom nič manj kot otrokom namenjena tudi staršem. Je čudovita slikanica, ki je izšla pod okriljem založbe Vida, z božajočimi ilustracijami in rimami, ki pomiri še tako nemirnega duha odraslega, vsi pa že vemo – ko je odrasel miren, ko se v njem prebudijo nežna, ljubeča čustva, je miren ob njem tudi otrok. 

Otroška slikanica, ki se dotakne tudi odraslih

Zakaj še mislim, da je dobro, da to knjigo odrasli čim večkrat preberemo svojemu otročku? Ker govori o tem, da se mamice, očki, dedki in babice sprašujemo, kaj bo, ko bo velik. Lahko bo marsikaj. Lahko bo doprinos svetu ali bo (le) uresničil sebe. In ta slikanica, ki tako nežno sprašuje otroka, kaj bo počel, ko bo odrasel, nam odraslim daje možnost za razmislek o tem, kaj si želimo za svojega otroka. Spodbudi nas k razmišljanju o tem, da bo naš otrok lahko karkoli in da je pomembno predvsem to, da bo v tej vlogi izpolnjen, srečen. 

In ta slikanica, ki tako nežno sprašuje otroka, kaj bo počel, ko bo odrasel, nam odraslim daje možnost za razmislek o tem, kaj si želimo za svojega otroka.

Brez filozofiranja torej, skozi kratke, nežne rime in prav takšne ilustracije nam avtorica pomaga, da sprejemamo svojega otroka takšnega, kot je. Kaj ni to čudovito darilo – sebi, otroku, prijateljici, sestri ali hčerki, ki je pravkar rodila otroka, malčku ali prvošolčku, ki je tako ‘velik’, da prav gotovo že močno razmišlja o tem, kaj bo, ko bo velik.

Knjiga, ki jo je vredno imeti na knjižni polici

Ko sem to knjigo prinesla domov, se je stiskala v vrečki z drugimi knjigami. Moja 11-letna strastna bralka je takoj planila po vrečki in čeprav sem predvidevala, da bo najprej zgrabila za kakšno drugo knjigo, je v roke takoj vzela otroško slikanico Moja čudovita pot. In jo še v istem hipu prebrala. Ko sem jo vprašala, kakšna je ta knjiga, je nežno izjavila: »Lepa, zelo lepa.«

Torej knjiga poboža tudi naše najstniške otroke, ki tega sploh niso pričakovali. Je torej knjiga, ki vedno lahko krasi knjižno polico v stanovanju, tudi zato, da jo – kdorkoli – vzame v roke in prebere kar tako, da si napolni dušo in – če smo zdaj pri odraslih – razmisli o tem, ali je na pravi poti, ali že uresničuje svoje srčno poslanstvo in kako k temu spodbuja svoje otroke.

Ni kaj, Tvoja čudovita pot je tudi uspešnica New York Timesa, saj slavi sanje, sprejemanje in ljubezen, ki jih starši čutijo do svojih otrok … zdaj in za vedno! 

Na kratko o knjigi

Prijetne rime in lepe pastelne ilustracije k branju privabijo stare in mlade bralce. Odrasli jo bodo brali svojim otrokom spet in spet, saj je to knjiga, s katero odrasteš. Slikanica Tvoja čudovita pot je poklon vsem odprtim potem in ljubezni, ki jo starši čutijo do svojih otrok … kdorkoli bodo postali in karkoli bodo delali v življenju. Od pogumnih in drznih do kreativnih in pametnih torej – preprosta rima Emily Winfield Martin izraža vse ljubeče stvari, na katere mislijo starši, ko gledajo svoje otroke.

Odrasli jo bodo brali svojim otrokom spet in spet, saj je to knjiga, s katero odrasteš.

Eno najlepših knjig za velike in tudi čisto majčkene otroke

Emily Winfield Martin, ki se je kot otrok velikokrat spraševala, kaj bo postala, ko bo velika. In postala je marsikaj: slikarka, šivilja, krotilka mačk ter avtorica in ilustratorka knjig, kot so Sanjske živali (Dream Animals) in Sanjači (Day Dreamers). Navdihujejo jo pravljice, glasba, miti, klasične ilustracije, filmi in narava. Ustvarja v majhni delavnici, polni zakladov, živi med orjaškimi jelkami v Portlandu v Oregonu in se vsak dan sprašuje, kaj vse lahko še postane.

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam