Nepremagljive beremo: Otroška knjigica Božiček obstaja?

Tole je zgodbica, ki bi jo moral prebrati vsak starš, ki si želi v srcu svojih otrok zanetiti iskrico (božičnih) čarobnosti. Najpozneje do otrokovih petih let, da bo lažje ostajal v tej čudoviti skrivnosti.

In potem jo spet preberimo, ko bo otrok tu in tam slišal kaj o tem, da Božička morda ni. S pomočjo te knjige (Aleksander Zupančič, idejna zasnova Rebeka Dremelj) bomo lažje pomagali svojim otrokom ostati v čudovitem svetu, ki za vedno izgine, če otrok iz nepravih virov, po navadi precej kruto (od svojih sovrstnikov) izve, da darila nosijo starši.

Otroci naj čim dlje verjamejo v dobre može

»Potrudite se, da bodo vaši otroci čim dlje verjeli v dobre može,« pravi priljubljeni slovenski pedagog Marko Juhant. »Kolikor se da, jim podaljšajte ta čas, saj je to nekaj najlepšega, kar jim lahko daste,« svetuje strokovnjak, ki dodaja, da naj otroci postanejo vaši pomočniki, ko izvedo, kdo kupuje darila, in se tako naučijo tudi radosti obdarovanja. 

A zdi se, kot da sta Rebeka Dremelj in Aleksander Zupančič šla korak dlje: Božičkov obstoj sta prikazala kot čarobnost in skrivnost življenja, ki nam pomagata, da si vzamemo čas drug za drugega, da smo ljubeči do drugih ljudi, da se obdarujemo s prijaznostjo, naklonjenostjo in drobnimi pozornostmi. 

Božičkov obstoj sta prikazala kot čarobnost in skrivnost življenja, ki nam pomagata, da si vzamemo čas drug za drugega.

Ko Božiček dobi globlji pomen in da misliti tudi staršem

Zgodba Rebeke in Aleksandra je tako močna, da gre naravnost v srce. Odraslih in tudi otrok. Prepričana sem, da jo bodo otroci še nekaj let – spet in spet – brali in razmišljali o njej. Ter z vsem veseljem in brez kakršne koli bolečine ob spozna(va)njih realnosti tega življenja prevzeli delo Božičkovih pomočnikov. Ker sem prepričana tudi v to, da je realnost življenja točno to, kar si naredimo sami, kar sami dopustimo, da pride do našega srca. Manj lepega, kot spustimo v srce, bolj trda in kruta se nam zdi realnost življenja. Bolj kot se prepustimo čarobnosti življenja in vsem darilom, ki nam jih življenje nakloni, lepše in lahkotneje je bivati na tem svetu. Ta knjiga nas spodbuja k takšnemu bivanju. 

Na kratko o knjigi:

Sedemletni Sandi se je močno veselil Božička in tako kot vsako leto tudi tokrat upal, da ga bo končno srečal. A letos so nekateri sošolci tistim, ki so še verjeli v Božička, rekli, da so otročji. Sandi je bil zelo žalosten, a ko je na obisk prišla njegova starejša sestrična, mu je tudi ona potrdila, da Božička ni. Ko je na božični večer v dnevni sobi nekaj zašumelo, se je odločil, da preveri, ali Božiček resnično ne obstaja. Na poti ga je ustavilo močno svetlobno bitje, v katerem je prepoznal Božička.

Ta mu je povedal, da so odrasli ljudje njegovi pomočniki, da lahko razveseli vse otroke tega sveta. Sandiju je zaupal, kako v ljudeh zaneti željo po tem, da se medsebojno obdarujejo s prijaznostjo, naklonjenostjo, drobnimi pozornostmi in drugimi ljubečimi dejanji. Pove mu tudi, kako ga žalosti pogled na vse tiste odrasle, ki znajo videti le še z očmi, ne pa tudi s srcem. Za Sandija je bil to najlepši božični dan v življenju in ko je odpiral darilo, je v očeh staršev ugledal prav takšne iskrice, kakršne so se svetile v Božičkovih očeh …

Knjigo o Božičku, ki bi jo najprej morali prebrati starši, potem pa še otroci, sta ustvarila

Rebeka Dremelj, ustanoviteljica najljubšega spletnega mesta za ženske nepremagljiva.si, mama dveh deklic, ki (še) verjameta v Božička, priznana slovenska pevka, voditeljica številnih dogodkov in televizijskih oddaj, avtorice parfuma Differo … Pero je po idejni zasnovi Rebeke vihtel Aleksander Zupančič, svetovalec integrativne terapije, mojster borilnih veščin in nekdanji profesionalni športnik, glasbenik, pravnik, predvsem pa partner in oče, ki mu ni vseeno, v kakšne ljudi bo vzgojil svoje otroke.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam