4 pomembne koristi objemanja

Znižanje krvnega tlaka, vnetja in še več. Ja, vse to so koristi objemanja. Tisti, ki imate srečo, da so vam ljubljene osebe blizu, je to krasna novica.

Objemanje je namreč zelo koristno za zdravje. Na žalost so ljudje, ki so bili prikrajšani za telesni dotik med socialno izolacijo in zaprtjem v pandemiji COVID-19, občutili škodljive učinke na zdravje, ki jih lahko povzroči pomanjkanje telesnega dotika. Klici na daljavo in videokonference so koristne strategije za občutenje bližine drugih, kadar osebni stiki niso mogoči, vendar se nič ne more primerjati z osebnim druženjem z bližnjimi.

Nekateri za objem celo plačajo

Fizično osamljeni ljudje gredo celo tako daleč, da plačajo za objem »profesionalnega objemalca«. Vsak par, ki živi na daljavo, vam bo povedal, da je fizična ločitev od ljubljene osebe lahko čustveno in fizično boleča. Raziskovalci razumejo to potrebo in z razvojem tehnologije se povečuje tudi možnost prejemanja objema iz umetnega vira.

Človeška povezanost, natančneje človeški dotik, je ključnega pomena za razvoj zdravih dojenčkov in odraslih. Čeprav ima lahko vsaka oseba različno stopnjo občutljivosti dotika, ki ga želi prejemati ali dajati, vsakdo potrebuje človeški dotik. Ljudje si tako zelo želijo objema, da smo v zadnjem desetletju na ulicah opazili porast ljudi z napisi “brezplačni objemi”. Zagotovo ste na socialnih omrežjih zasledili tovrstne posnetke.

Definicija objema

Objemanje je opisano kot kratek objem, pri katerem se dve osebi objameta za približno eno do pet sekund. V nasprotju z objemanjem, ki je običajno rezervirano za naše intimne partnerje in lahko traja dlje časa, objemanje ne traja dolgo, ima pa lahko velike fizične koristi. Takoj po objemu pogosto občutimo naval pozitivnih čustev in smo morda nekoliko bolj sproščeni. Fizično se po objemu v našem telesu dogaja veliko stvari.

Izjemen vpliv na zdravje

Objemanje ima impresivne koristi za zdravje, zlasti, ker traja tako kratek čas. Tukaj so štirje razlogi, zakaj je objemanje tako dobro.

Zmanjšajte vnetja v telesu

Objemanje lahko zmanjša vnetja. Vnetje v našem telesu je fiziološki odziv na bolezen. Višje vrednosti vnetja kažejo, da se telo poskuša boriti proti okužbi. Zato nizki rezultati vnetja zaradi telesne naklonjenosti kažejo na bolj zdravo telo. V neki študiji so vnetje merili z vzorci sline 20 odraslih, ki so morali zabeležiti tudi število objemov, ki so jih prejeli v 14 dneh. Rezultati so pokazali, da so objemi obratno sorazmerni z vnetjem. Preprosto povedano, več objemov pomeni manj vnetij.

Objemi znižujejo tudi krvni tlak

Objemanje zmanjšuje krvni tlak. V študiji, kjer je sodelovalo 59 žensk pred menopavzo (starih od 20 do 29 let) je število objemov, ki jih je prejel zakonec, napovedovalo nižje vrednosti krvnega tlaka. Krvni tlak je eden od načinov ocenjevanja zdravja srca in ožilja, zato je objemanje dobro za vaše srce.

Preženite prehlad

Objemanje pomaga zmanjšati resnost prehlada. V študiji, ki so jo izvedli na 404 odraslih osebah, je bilo ugotovljeno, da število objemov v 14 dneh zmanjšuje vpliv medosebnih konfliktov na resnost okužbe s prehladom. Objemi so delovali kot varovalni mehanizem proti stresu, pri čemer se resnost okužbe zmanjša, če so objemi pogosti.

Objemanje je tudi protistresno.

Objemi in hormon ljubezni

Objemi spodbujajo nastajanje oksitocina. Oksitocin ali hormon ljubezni se sprošča iz hipofize. Gre za pomemben hormon, saj lahko služi kot blažilec stresa, poleg tega pa nam daje občutek povezanosti z drugimi. V študiji je sodelovalo 34 poročenih parov, kjer je bilo pogostejše objemanje med zakoncema v štiritedenski študiji povezano z višjimi rezultati oksitocina.

Raziskovalce že dolgo zanimajo koristi objemanja. Ker je objemanje mogoče zlahka spremljati, so v več poskusnih raziskavah preučevali koristi le tega. S tovrstnim delom in analizami lahko verjamemo v vzročno povezavo med vedenjem ob medosebnem dotiku in fiziološkimi posledicami. Ko bomo izvedeli več o prednostih objemanja, bomo morda lahko razumeli, kako objemanje čim večkrat vključiti v življenje.

Če ste samski, vas morda skrbi, da nimate nikogar, ki bi ga lahko objeli. Vendar je objemanje skupno različnim vrstam odnosov. Nekoga lahko na primer objamete kot pozdrav, kar je glede na vašo kulturo morda nekaj običajnega. Lahko objamete bližnjega sodelavca v čestitki za napredovanje v službi. Lahko objamete sorodnika na letališču, lahko pa nekoga preprosto objamete, ker si želite bližine te osebe. Če hrepenite po fizičnem dotiku, lahko razmislite o tem, da bi svoje prijatelje preprosto prosili, naj vas objamejo za slovo in pozdrav. To, kar se bo sprva zdelo nerodno, bo kmalu postalo navada in vsi bodo lahko izkoristili prednosti kratkega objema.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam