Katere so zares nestrupene in strupene sobne rastline?

Skoraj ni lepšega prizora, kot je naš hišni ljubljenček ali otrok sredi zelene oaze. Dokler se ničesar ne dotika, je vse v redu, ko pa bi rad posegel po listih vaše najljubše sobne rastline, lahko nastane problem. Prvič, ker si lahko škodi, saj je rastlina verjetno strupena, drugič pa, ker bo enostavno uničil vašo rožo.

Ko govorimo o toksičnosti oz. strupenosti sobnih rastlin, moramo izhajati iz predpostavke, da so sobne rastline strupene in nikakor niso primerne za uživanje. Hkrati pa se moramo zavedati, da so resnično smrtne nevarne le redke. Povsem na mestu je osnovno toksikološko načelo, ki ga je pred stoletji postavil Paracelsus: »The dose makes the poison – odmerek ustvari strup.« To pomeni, da je količina tista, ki nam lahko škodi. Če vzamemo čisto šolski primer: voda je osnova za življenje. Brez nje ne preživimo, a če bi odrasla oseba v zelo kratkem času zaužila več litrov vode, bi bilo to usodno zanjo. 

Res je, da so nekatere rastline bolj strupene, saj vsebujejo več toksinov, npr. alkaloidov, glikozidov in druge nevarne snovi, kot so nitriti, oksalati itn., zato ni previdnost nikoli odveč.

Če se bomo vedno ravnali, kot da so vse rastline strupene in neprimerne za uživanje, ter jih postavili na mesta, ki najmlajšim ne bodo dosegljiva, bomo s tem naredili največ.

Malo je raziskav, ki bi bile namenjene izključno odkrivanju toksičnosti sobnih rastlin in rangiranju le-teh. Mogoče pa je koristna informacija, da je leta 1987 Ameriško združenje centrov za nadzor nad zastrupitvami poročalo o več kot 88 tisoč primerih otrok, ki so bili izpostavljeni različnim rastlinam – največkrat so jih zaužili. Vendar je bilo od vseh teh primerov tistih z resnimi posledicami le 30, medtem ko so zabeležili samo en smrtni primer. 

Naše malčke in živali je treba že od mladih nog vzgajati v duhu sobivanja in pomembnosti narave in vsega živega okoli nas. Le tako boste lahko vsi skupaj uživali in se sprostili med rastlinami. Sam imam srečo, da ni moj Piaf (kuža) nikoli pokazal posebnega zanimanja za rastline. Mi pa veliko ljudi piše na to temo na instagramu, ker imajo težave. Predvsem jim jih povzročajo mačke, ki bodisi urinirajo po lončnicah, uničujejo njihova stebla ali celo žvečijo liste. Predvsem je na udaru Cyperus papirus, ki pa jim ne škodi in služi kot nekakšna mačja trava. 

Ko torej umeščate rastline v prostor, bodite pazljivi, da niso na dosegu rok najmlajših. Pri sobnih rastlinah imejte v mislih tudi, da vsaka od njih vsebuje kakšno nevarno snov, zato niso primerne za uživanje.

Na seznam zelo strupenih pa vedno znova uvrščajo sledeče:

difenbahijo (Dieffenbachia), filodendron (Philodendron), spatifil (Spathyphillum) in še dve rastlini, ki ju ne gojimo ravno kot sobni, a sta vseeno izredno pogosti: bršljan (Hedera) in oleander kot okrasni poletni rastlini za naše terase.

Pomembno je, da otroke že od majhnega učimo tudi sobivanja in rokovanja s sobnimi rastlinami.

Tukaj naj dodam še, da pomladi sadimo veliko čebulic (tulipani, narcise …), pri katerih je prav tako treba paziti, da ne pridejo v roke najmlajšim, saj pride ob zaužitju lahko do glavobola, povišane temperature, bolečin v trebuhu ali celo česa hujšega.

Pa vendar naj vas vse te informacije ne odvrnejo od nakupa kakšne nove sobne rastline, saj še vedno velja, da so odlične za poživitev naših prostorov, sproščajo nas in nam vedno znova pričarajo del narave, ki je samo naš!

Nasveti

  • Rastline postavite na mesta, kjer jih najmlajši ne bodo dosegli.
  • Po rokovanju z rastlinami si vedno umijte roke.
  • Glejte, da imajo hišni ljubljenčki vedno dovolj vode, da je ne pijejo iz podstavkov za rastline.
  • Iz sobnih rastlin ne kuhajte čajev in jih ne uživajte v nobeni obliki.

OPOZORILO:

Če otrok zaužije kakšen del rastline, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. S seboj odnesete rastlino za lažjo prepoznavo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam