Prvi korak do notranje svobode je, da se znebimo želje po popolnosti!

Vabljeni k poslušanju članka

Veliko ljudi, posebej pa smo k temu nagnjene ženske, teži k perfekciji. Vse mora biti čim bolj popolno, me pa bi morale biti kar največji približek idealu, da bi bile zadovoljne, pa še takrat nisem prepričana, da bi si rekle: »to je to«.

Najprej si poglejmo, zakaj se nam to dogaja.

Že Marilyn Monroe je postavila letvico 90-60-90, s katero so se obremenjevale cele generacije žensk in si prizadevale za pravšnji obseg prsi, pasu in bokov. Poglejmo naprej k oglasom, na primer za kreme proti gubam, proti celulitu, za šampone … Bolj ali manj v vseh nastopajo ženske, ki so zelo blizu popolnosti.

Obsežna promocija idealnih žensk, ki nas obkrožajo z vseh strani, nam na nezavedni ravni sporoča: če nisi takšna, nisi popolna, nisi dovolj dobra. Potrudi se še malo ali pa boš vedno med tistimi, ki jim ni uspelo. Večina nas ni takšnih in mnoge se zaradi tega obremenjujejo, počutijo slabo, nekatere so celo nesrečne.

In to je samo eno izmed mnogih sporočil, ki jih dobivamo iz okolice. Navidezno nas obkrožajo (seveda v oglasih in v namišljeni javni podobi) ženske s popolnimi telesi, popolne mame, popolne žene, popolne poslovne ženske, popolne bralke …

V naših glavah pa se kar same od sebe vrtijo primerjave, v katerih vseh teh, previsoko postavljenih kriterijev, ne dosegamo. Če si vzameš čas za ustvarjanje z otroki, ga na drugi strani zmanjka za pospravljanje stanovanja. Če po ustvarjalnici pospravljaš dom, zmanjka za jogo, če nekje še iztisneš čas za jogo, zmanjka za branje. 

Poleg javne podobe idealne ženske naše težnje k popolnosti stimulirajo tudi vzgojni vzorci, ki so jih ubirali naši starši. Pa ne samo ti, potrebno je dodati še učiteljske prijeme, ki smo jih bile deležne v šolah, na športnih treningih, fakultetah in kasneje v službenih sredinah. Večina staršev je znala zelo jasno sporočati: »Poglej sosedovo Meto, kako je ona dobra!« Žal je tudi veliko učiteljev pogosto uporabljalo neustrezna sporočila, kot so: »Kako si lahko tako neumna, da tega ne veš! To pa ja vsi vedo!«  

Posledice nosimo ves čas s seboj

Slaba samopodoba, zavidanje drugim, poniževanje sebe v svojih glavah, včasih tudi samopomilovanje, kopica res grdih besed, ki si jih namenjamo, predvsem pa zelo slaba energija so najbolj očitne posledice nedoseganja te namišljene popolnosti, ki je tako ali tako nedosegljiva. 

Same imamo namreč moč, da si postavljamo kriterije, ki jih želimo dosegati in tega se je potrebno zavedati! Res pa je, da prav pri popolnosti ni enostavno izključiti obilice sporočil iz okolice, ki nas bombardirajo na vsakem koraku. 

Ustavite se in pomislite, kakšne si zares želite biti. Kaj vam je všeč, kaj vas osrečuje, kakšne ste si všeč. Vaš lasten kriterij je edini, ki je zares pomemben. 

Česa se je dobro zavedati in se vsak dan znova na to opomniti?

Popolnosti ni. Popolna ženska se še ni rodila. 

Tista, ki zmore vse zgoraj naštete aktivnosti, najbrž teh ne izvaja zelo temeljito. Zelo verjetno so njeni standardi drugačni. Vsaka od nas ima svoje predstave o tem, kaj je dovolj dobro. Za eno je pospravljeno stanovanje že, če stvari ne ležijo po tleh, za drugo pomeni pospravljeno stanovanje to, da je prah pobrisan tudi v zadnjem kotičku doma. 

Vsaka od nas ima svoje predstave o tem, kaj je dovolj dobro.

Zato je DOVOLJ, če si dovolj dobra! Če si dovolj dobra, si lahko najboljša mama svojim otrokom, če si dovolj dobra, si lahko najboljša gospodinja za svoj dom, če si dovolj dobra, si lahko najbolj uspešna pri svojem delu. In to je komunikacija, ki jo vsak dan vodi sama s sabo. Prijazna in objemajoča besedna zveza, ki naj postane tvoja vsakodnevna mantra, se naj glasi: Dovolj je, da sem dovolj dobra! 

Naj dodam še moj pogled o popolni lepoti. Lepota je kompleksna stvar in ni samo zunanja podoba. Ženska z idealnimi merami, katere pogled je »mrtev«, ni lepa. 

Drage nepremagljive! Ob tej priložnosti pa vas vabim še, da se nama s Polono Požgan pridružite na misiji IzberiSebe2.

Misija: #IzberiSebe2 je polletni online program za ženske. Namenjen je vsem, ki si želite biti notranje svobodne, živeti tako, kot čutite, da bi bilo prav, graditi in vzdrževati kvalitetne odnose, komunicirati prijazno s sabo in z drugimi, ki veste, da si zaslužite več, pa si morda v tem trenutku še ne upate, ne znate ali ne zmorete narediti pravih korakov. 

Ukvarjale se bomo z vsakodnevnimi skrbmi in problemi, pa tudi s tistimi, ki so bolj globoko zakoreninjeni. S Polono Požgan vam bova po 20-ih letih izkušenj na področju komunikacije in psihodinamike odnosov pomagali z lekcijami, z nalogami in izzivi, hkrati pa vas bova spremljali in spodbujali, da boste RES NAREDILE spremembe. V skupini boste deležne tudi dobre energije “sotrpink”, ki bodo znale nastaviti ramo, ko boste utrujene ali žalostne in vam dale (nežno) brco v rit, ko boste želele obupati in se vrniti na stare tirnice. Več o programu najdete na tej povezavi, kjer se lahko tudi prijavite: https://mojcapehant.com/misija-izberi-sebe/

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam