Vsebino omogoča AUTAN

Prva pomoč pri pikih komarjev in ugrizih klopov

Poletje nas vabi, da večino časa preživimo na prostem. Gibanje na svežem zraku, poležavanje v senci, posedanje na terasi … Uživanje v lepoti narave pa nam lahko zagrenijo žuželke, ki so najbolj aktivne ravno takrat, ko je ob visokih temperaturah zunaj najbolj prijetno – zjutraj in proti večeru.

Žuželke predstavljajo tri četrtine živalskega sveta in štejejo 5 do 10 milijonov vrst. V našem okolju predstavljajo predvsem neprijetno nadlogo, pa naj gre za mravlje, obade, komarje, klope … Čeprav so videti insekti pogosto povsem nenevarni, pa so tudi pomembni prenašalci povzročiteljev različnih nalezljivih bolezni, kot so borelioza, meningoencefalitis, erlihioza, laishmaniaza, malarija … Privlačijo jih vonj kože, vlaga oz. telesni znoj, toplota in ogljikov dioksid v izdihanem zraku. Snovi, ki nas ščitijo pred njihovimi piki ali ugrizi, imenujemo repelenti, kot je Autan, nanašamo pa jih na kožo, obleko in druge površine v svoji bližini, saj oddajajo vonj, ki odganja mrčes.

Klopi

Preprečevanje ugrizov

Majhni, a nevarni. Klopi prenašajo vrsto bolezni.
Z redno uporabo repelentov kot je na primer Autan, lahko zmanjšamo možnost ugriza klopa in s tem tudi možnost potencialne okužbe.
  • Nosimo čim bolj svetla oblačila, predvsem bela. 
  • Oblačila naj prekrivajo čim večji del telesa.
  • Z redno uporabo repelentov lahko zmanjšamo možnost ugriza klopa in s tem tudi možnost potencialne okužbe.
  • Priporoča se nanos repelentov tudi na oblačila, nogavice, čevlje. 
  • Po prihodu iz narave domov se je treba takoj oprhati in temeljito pregledati kožo vsega telesa. Ne pozabimo na kožo med prsti, za ušesi, na lasišču, na intimnem predelu … 
  • Oblačila je priporočljivo oprati.

Ukrepanje po ugrizu


Če opazimo prisesanega klopa, ga ne smemo mazati z olji in laki, kot krožijo govorice. Pri tem lahko klop zaradi pomanjkanja zraka izloči telesne izločke mikroorganizmov, ki povzročijo okužbo. Klopa previdno odstranimo s pinceto ali temu namenjenim prijemalom, ki ga je mogoče kupiti v nekaterih lekarnah.

Klopa vedno zagrabimo čim bliže glavi.

Klopa zagrabimo čim bliže glavi. Po odstranitvi mesto vboda razkužimo. Če klopova glavica ali del telesa ostane v koži, se obrnimo po pomoč na zdravnika, ki bo odstranil preostanek. Po odstranitvi klopa moramo kožo opazovati. Če se pojavijo pordele lise kjerkoli na koži, je obisk zdravnika nujen.

Komarji

Preprečevanje pikov

  • Uporaba repelentov, ki jih nanašamo na kožo in oblačila.
  • Bivalne prostore in postelje zaščitimo z zaščitnimi mrežami. 

Ukrepanje po piku


Da preprečimo okužbo, moramo vbodno mesto oprati s tekočo vodo in milom, še bolje je, če ga razkužimo. Predvsem pa se ne praskajmo! Četudi mislimo, da bomo s tem zmanjšali neprijetno srbečico, jo v resnici še spodbudimo. Namesto tega močnejši srbež ublažimo s hladnimi obkladki. Če to ne zadošča, žarišče namažemo z antihistaminsko kremo, uporabimo pa lahko tudi tekoči puder. Če so težave hujše ali je vbodov več, bo zdravnik predpisal antihistaminske tablete ter kremo proti srbenju in vnetju.

Preventiva je boljša kot kurativa

Če uporabljate losjon, ga nanesite na vsako podlaket, na noge in izpostavljeno kožo.

‘Srečanja’ s komarji, klopi in drugimi insekti žal moremo preprečiti, lahko pa ukrepamo preventivno in si s tem prihranimo slabo volje ter morebitne poznejše neprijetnosti. Le s primernim sredstvom za zaščito pred piki žuželk in njegovo pravilno uporabo bomo lahko uživali v prijetni družbi, zato izbiri repelenta, ki s svojim vonjem odbija insekte, posvetimo ustrezno pozornost. Med slednje sodita Autan Botanicals sprej in losjon. Sta rastlinska repelenta, pridobljena iz destiliranega olja drevesa evkaliptus citriodor, ki ščitita pred klopi do 5 ur, pred komarji do 6 ur in pred muhami do 3 ure.

Autan Botanicals sprej in losjon sta rastlinska repelenta, pridobljena iz destiliranega olja drevesa evkaliptus citriodor, ki ščitita pred klopi do 5 ur, pred komarji do 6 ur in pred muhami do 3 ure.

Ne vsebujeta DEET, zato ne dražita sluznice, kože in oči. Če se odločite za sprej, ga pred uporabo dobro pretresite. Enakomerno ga razpršite po izpostavljeni koži, to je približno 6 do 7 pritiskov na roke, podlakti in noge. Če uporabljate losjon, ga nanesite na vsako podlaket, na noge in izpostavljeno kožo. Razporedite ga v tankem enakomernem sloju. Otrokom naj izdelke nanašajo odrasli, ne uporabljajte jih več kot dvakrat na dan, jih je pa priporočljivo nanašati na prostem ali v dobro prezračevanih prostorih in si po tem umiti roke. Nato pa le brž in varno v naravo na svež zrak!

Foto: Envy Croatia

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam