Vsebino omogoča diafit.si

Težke in utrujene noge? Obstaja enostavna rešitev!

Ko slišimo za kompresijske nogavice, jih nemudoma pripišemo starejšim ljudem, rekoč – saj smo še mladi, mi pa tega ne potrebujemo. In to je tudi najpogostejša zmotna predstava o tem izdelku, ki bi moral biti v omari vsake odrasle osebe.

Občutek težkih in utrujenih nog, ko zvečer ležemo v posteljo, namreč ni le stvar, ki bi zadevala starejše ljudi. Marsikdaj je tudi odločitev … Če vam katera od sledečih situacij zveni znano, potem vam kompresijske nogavice lahko zelo pomagajo.

Ves dan sedite v službi

Novodobni načini dela pomenijo veliko ur preživetih sedé za računalnikom. V tem primeru mišice meč niso aktivne, zato se kri zadržuje v nogah, namesto da bi jo mišice med gibanjem potiskale iz nog proti srcu. Priporočljivo je, da med sedenjem večkrat vstanemo in naredimo nekaj vaj, da »poženemo kri po žilah«. A ker to pogosto ni mogoče, so nam v pomoč lahko prav kompresijske nogavice. Tudi če veliko potujete, naj bo to z avtomobilom, vlakom ali letalom, dolgo sedenje med vožnjo poveča tveganje za nastanek globoke venske tromboze oziroma krvnih strdkov. Uporaba kompresijskih nogavic je odličen način za preprečevanje le-tega.

Stojite dlje časa

Stoječe delo – čeprav to lahko pomeni tudi nekaj hoje in vmesno dlje časa trajajoče stanje na enem mestu – učinkovitost mečnih mišic je manjša. Zdravstveno osebje, trgovke ali delavci v proizvodnji, zato pogosto uporabljajo kompresijske nogavice, saj so odlična opora nogam, da so le-te po koncu dneva manj utrujene. Veliko k temu pripomore tudi primerna in udobna obutev brez pet. 

Trenirate, telovadite, se ukvarjate s športom

Kompresijske nogavice uporabljajo tudi športniki, a ne za lažje doseganje boljših rezultatov, pač pa jim pomagajo pri okrevanju po vadbi in pri zmanjševanju bolečin po treningih. Tako bo tudi obisk fitnesa ali aerobike povzročil manj bolečin in posledično slabe volje.   

Preventiva je boljša kakor kurativa

Kompresijske nogavice so zelo učinkovite pri zdravljenju bolezni ven. Statistika v Sloveniji kaže na pogost pojav bolezni venskega obtoka. Podatki kažejo, da ima kronična venska obolenja 10-50 % odrasle moške in 50-60 % ženske populacije. Pri tem gre za motnjo venskega obtoka in za stalno povišan tlak v nogah. Simptomi so običajno povezani z bolj ali manj izrazitim otekanjem nog. Vključujejo razpršene, dvostranske občutke otekanja, zožitve žil, mravljince itd., ki so zjutraj komaj opazni, izrazitejši pa postanejo zvečer, še posebej po dolgotrajnem sedenju ali stanju na mestu. 

Preventiva je boljša kakor kurativa in ena najbolj učinkovitih metod preprečevanja venskih obolenj je nošenje preventivnih kompresijskih nogavic.

Zdravljenje venskih težav je vedno bolj učinkovito z uporabo laserskih in drugih metod. Preventiva je boljša kakor kurativa in ena najbolj učinkovitih metod preprečevanja venskih obolenj je nošenje preventivnih kompresijskih nogavic. Pomagajo namreč pri cirkulaciji krvi, tako da potiskajo kri iz nog nazaj proti srcu. Najmočneje kompresijske nogavice stisnejo pri gležnju, kompresija pa postopoma popušča proti vrhu noge. Stopnjevana kompresija pomaga k boljšemu pretoku po venah in s tem preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju.

Tudi tu ne gre pozabiti na modo

Čeprav so kompresijske nogavice dokazano medicinsko učinkovite in delujejo kot preventiva proti globoki venski trombozi, kljub temu niso staromodne in dolgočasne. Ravno nasprotno. Na voljo so različni materiali, modeli in različne barve. Pri Sigvarisu so tako ženskam kot moškim na voljo kompresijske nogavice za različne namene: za vsakdanjo uporabo, za šport ali za potovanja. Preventivne kompresijske nogavice pripomorejo k boljši prekrvavitvi vaših nog.

Otekanje nog je tudi velika težava številnih nosečnic, zato je njim namenjena tudi posebna linija Delilah hlačnih nogavic. Z njihovo uporabo omilijo težave, kot so utrujene in otečene noge, mravljinci ter nočni krči.

Izbirajo lahko med finimi, elegantnimi nogavicami prosojnega videza (70 DEN) ali mrežasto pletenimi za močnejšo oporo (140 DEN). Za potovanja se priporoča predvsem potovalne preventivne nogavice Traveno, ki so iz udobnih in antibakterijskih materialov ter so zato še posebej primerne za dolga potovanja, ker pomagajo preprečiti morebitni nastanek globoke venske tromboze.

Živite svoje življenje in bodite, kar ste! To je vodilo podjetja Sigvaris, namenjeno uporabnikom kompresijskih oblačil.

Živite svoje življenje in bodite, kar ste! To je vodilo podjetja Sigvaris, namenjeno uporabnikom kompresijskih oblačil. Ljudje so Sigvarisov fokus: posamezniki z različnimi zdravstvenimi in osebnimi potrebami. Ljudje, ki želijo le eno: živeti aktivno življenje in hkrati ostati zvesti svojemu življenjskemu slogu. Le kdo od nas potemtakem ne bi izbral ali potreboval para kompresijskih nogavic zase in svojim nogam, ki nas vse dni nosijo naokoli, privoščil nekaj, kar resnično potrebujejo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam