S pospravljanjem si uredimo tudi odnose in življenje

Kraljica čiščenja Marie Kondo, ki pravi, da če se lotimo pospravljanja po njeni metodi, bomo dom pospravili samo enkrat in nikoli več.

Če niste jaz, in ja, sodim v tisto redko skupino »posebnih ljudi«, ki ob pospravljanju uživajo in se celo sproščajo, potem vam je stavek »Oh, spet to pospravljanje« zelo znan, kajne? No, za vas imam dobro novico! Če kdo, potem Japonci slovijo po svoji pedantnosti in natančnosti. Med njimi je tudi Marie Kondo, svetovalka za čiščenje, ki je pospravljanje dvignila na novo raven. Z njenimi metodami bo vaše, po novem urejeno stanovanje, spremenilo tudi vaše življenje. Avtorica namreč pravi, da če se lotimo pospravljanja po njeni metodi, bomo dom pospravili samo enkrat in nikoli več. Vas že zanima?

Kopičenje stvari in zastavljanje ključnih vprašanj

Glavni razlog nepospravljenih domov je, da imamo stvari preveč. Vsako od njih nam je težko zavreči, »ker nikoli ne veš, kdaj ti bo prišla prav«. In ravno tukaj tiči problem. Ker stvari ne mečemo stran, se nam le-te kopičijo in polnijo police. Na tem mestu se moramo zato najprej vprašati, če nas te stvari tudi osrečujejo. Predmetov, ki v nas ne vzbudijo prijetnih čustev, ne potrebujemo.

Predmetov, ki v nas ne vzbudijo prijetnih čustev, ne potrebujemo.

Prav vsako stvar, pa naj gre za svečko, krožnik ali bluzo, moramo vzeti v roke in se vprašati: »Ali mi ta predmet prinaša veselje? Kako se počutim, ko vidim, nosim, uporabljam ta predmet?« Če nam vzbudi veselje, ga obdržimo, če nelagodje ali pa smo ob njem brez posebnih čustev, ga vržemo stran. Zakaj bi imeli sobo, v kateri se moramo počutiti sproščeno, veselo in zadovoljno, polno predmetov, ob katerih nam je nelagodno?

Pospravljanje po kategorijah

Smisel pospravljanja je, da v vsakem trenutku vemo, kje je kakšna stvar. Ponavadi se lotimo pospravljanja po prostorih ali posameznih kotičkih: najprej pisalna miza, potem omara z oblačili, postelja … Ko smo naokoli, imamo občutek, da je vse pospravljeno, a že čez kakšen teden dni znova iščemo denimo blokec po pisalni mizi, čeprav se ta »pred nami skriva« v komodi. S pospravljanjem po kategorijah se takšnim situacijam brez težav izognemo. Najprej stvari na tleh sortiramo po kategorijah.

S tem, ko zberemo podobne reči na enem mestu, jih med seboj lažje primerjamo, kar nam olajša odločanje, katere med njimi bomo obdržali. Majice z dolgimi rokavi na en kup, kratke hlače na drug kup itd. Vsako stvar vzamemo v roke in si zastavimo tisto ključno vprašanje: »Kakšno počutje mi zbuja?« Na podlagi odgovora stvar obdržimo ali zavržemo. Po sortiranju stvari zložimo in se lotimo nove kategorije. Ko imamo zloženo vse, kar bomo obdržali, začnemo z organiziranjem po omarah. A pozor! Pazite, da podkategorij ne bo preveč, saj za objektivno obravnavo potrebujemo širok nabor vzorcev. Primerjajte jih glede na uporabnost, obliko, predvsem pa glede na srečo, ki vam jo prinašajo v življenje.

Pospravljanje ni enako čiščenje

Laiki pospravljanje enačimo s čiščenjem. Napaka! Navlako, ki se pojavi, ko stvari ne vračamo na njihovo mesto ali pa le-te svojega mesta sploh nimajo, rešimo s pospravljanjem. Šele ko bomo vsem stvarem določili mesto, bomo lahko vzdrževali red, stvarem pa bomo mesto določili enkrat za vselej. Seveda ob tem ne bomo hkrati opravili tudi s čiščenjem. Tega se bomo (žal) posluževali še naprej, saj vemo, da se prah in umazanija vedno znova vračata. 

Najdite čas, da pospravite celo stanovanje naenkrat

Najdite si čas, da pospravite celo stanovanje naenkrat. Šele ko boste vse stvari zložili na tla, boste videli, kaj vse se skriva po omarah. Še bolj vas bodo streznili vsi neuspešno dokončani projekti, ki so vam napol dokončani ali izdelani obstali v predalih. Vzrok, da nikoli ne vidite konca pospravljanju, je namreč ta, da pospravljate kos za kosom. Ključ je, da naredite opazno spremembo, s katero boste na koncu dneva zadovoljni. Ob pospravljanju uporabljajte tudi košare, zaboje in šatulje. Vanje zložite šampone in kreme, špagete in začimbe, igrače in knjige pa čevlje in šale. Pravzaprav, če gre, v škatle pospravite čisto vse. Ko bodo stvari lično zložene, boste v omari pridobili vedno potreben dodaten prostor.

Vzrok, da nikoli ne vidite konca pospravljanju, je namreč ta, da pospravljate kos za kosom. Ključ je, da naredite opazno spremembo, s katero boste na koncu dneva zadovoljni.

Oblačila zlagajte pokončno

Oblačila je mogoče zlagati na dva načina: lahko jih damo na obešalnike ali pa zložimo in pospravimo v omaro. Avtorica knjige pravi, da se obešanje ne more kosati z zlaganjem, ko gre za prihranek prostora. Kot primer: na enako velikem prostoru lahko obesite le deset oblačil, medtem ko jih zloženih pospravite od dvajset do štirideset.

Stvari zlagajte tako, kot zlagamo knjige – pregledno – kar pomeni, da raje pokončno in ne na kup. In tudi če je predvsem zlaganje oblačil eno ob drugo namesto eno na drugo včasih težko osvojiti, je praktičnost takšnega zlaganja neprecenljiva. Tako bomo lažje opravili tudi z gubami! Te ne nastanejo zaradi upogibanja oblačil, temveč zaradi pritiska nanje. Cilj je zlaganje vsakega kosa v preprost, gladek pravokotnik. Na tak način se boste izognili večkratnemu mesečnemu pospravljanju, do katerega pride, ko v naglici iščete določen kos. 

Psihološki vpliv pospravljanja

In zdaj, ko ste opremljeni z novim znanjem? Seveda greste pospravljat. Torej, drage dame, se mi boste zdaj vendarle pridružile v klubu ljubiteljev pospravljanja? In ob tem ne zanemarite niti psihološkega vpliva, ki ga ima pospravljanje na nas. Ko boste pospravile vso navlako iz svoje sobe, boste imele prostor za stvari, ki so vam ljube.

Presenetljivo je, da ko enkrat zares pospravimo svoje bivalno okolje, imamo kar naenkrat čas in voljo »pospraviti« tudi svoje odnose.

V takšnem okolju se ljudje vsekakor najbolje počutimo in smo posledično tudi bolj zadovoljni, veseli in produktivni. Presenetljivo je, da ko enkrat zares pospravimo svoje bivalno okolje, imamo kar naenkrat čas in voljo »pospraviti« tudi svoje odnose. Začnemo se ukvarjati s stvarmi in ljudmi, ki so nam blizu, ob katerih se počutimo prijetno.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam