Kako očistiti umazan koš za smeti in preprečiti, da bi smrdel

Nihče ne želi ne želi v svojem domu koša, iz katerega smrdi. Se nam je pa to že vsem zgodilo, saj včasih pozabimo, da kakšna stvar oddaja neprijeten vonj.

Skoraj huje kot to, da iz koša prihaja neprijeten vonj, je to, da ga je potem treba dobro očistiti. Preberite, kako z lahkoto očistimo koš za smeti, in spoznajte preproste trike, da bo koš za smeti še naprej čudovito dišal.

Kako očistiti koš za smeti

Koš za smeti smrdi! O tem ni dvoma. Zaradi puščanja vrečk ali razlitja lahko sčasoma smrdijo tudi vaše smeti. Če imate opravka s smrdljivim košem za smeti, ni treba, da ga sanitarni delavec odnese skupaj s smetmi. Namesto tega jo lahko na več načinov očistite s preprostimi domačimi sredstvi. Toda preden se lotite čiščenja smrdljivega koša za smeti, morate vzeti nekaj osnovnih pripomočkov.

Kaj morate imeti pri roki

 • Vodikov peroksid
 • Alkoholni kis
 • Gumijaste rokavice
 • Ščetko za stranišče
 • Brisače
 • Milo za posodo
 • Steklenica z razpršilnikom
 • Soda bikarbona
 • Gobica (neobvezno)
 • Časopis
 • Vedro

Koraki za čiščenje umazanega koša za smeti

Ko imate pripravljene materiale, je čas, da se lotite čiščenja smrdljivega koša za smeti. Najprej odstranite smeti in odstranite vse odpadke na dnu (začeti je treba s čistim košem). V steklenički z razpršilnikom zmešajte žlico mila za posodo s toplo vodo in popršite zunanjo stran koša. (Notranjost posode želite dobro premazati.) Notranjost koša namažite s sodo bikarbono. Pustite delovati približno 5-10 minut. Med čakanjem obrišite zunanjost. Vzemite straniščno krtačo ali drugo krtačo z dolgimi ščetinami in zdrgnite notranjost. Z drgnjenjem nadaljujte, dokler v notranjosti ne izgine vsa umazanija. Uporabite lahko tudi gobo s krtačko. Za izpiranje uporabite vrtno cev ali kad.

Za dodatno dezinfekcijsko moč po notranjosti razpršite vodikov peroksid ali beli kis in pustite delovati 10 minut. Nato dobro sperite. Vzemite krpo iz mikrovlaken in dobro obrišite notranjost in zunanjost koša.

Kako preprečiti smrad zunanjih zabojnikov za smeti

Pri zunanjih zabojnikih za smeti poleg sredstva za odstranjevanje vonja potrebujete tudi sredstvo za razmaščevanje. Za to opravilo boste v roke vzeli sredstvo za pomivanje posode in beli kis. V steklenički z razpršilom zmešajte enake dele belega kisa, detergenta za pomivanje posode in vode. Odnesite smetnjak na del dvorišča, ki ga lahko doseže vrtna cev. Razpršite celotni smetnjak. Počakajte približno 5 minut. Nato še enkrat popršite z mešanico. Pustite, da mešanica deluje 5 do 10 minut.

Napolnite vedro z vročo milnico. S čistilom in gobo zdrgnite celotno kanto. Izperite in pustite, da se posuši na soncu. Ko se posuši, na dno posode za smeti posujte sodo bikarbono. Sodo bikarbono prekrijte s starim časopisom. To ponovite vsak teden, da preprečite smrad v zabojniku.

Kako preprečiti, da bi smetnjak smrdel

Ko gre za vse vaše koše za smeti ali koše za odpadke, lahko storite nekaj stvari, s katerimi preprečite, da bi smrdeli. Ustvarite mešanico belega kisa in vode v razmerju 1 : 1 ter enkrat tedensko popršite svojo kanto za smeti ali koš. Na dno posode za smeti dodajte mačjo steljo, sodo bikarbono ali časopis, da preprečite neprijeten vonj. Mačja stelja je odlična za vpijanje neprijetnih vonjav in vlage. Enkrat tedensko jih zamenjajte.

Poskusite uporabljati tudi vrečke za smeti z zaščito pred neprijetnimi vonjavami.

Kako pogosto morate čistiti posodo za smeti

Koš za smeti morate temeljito očistiti približno vsakih šest mesecev. Če opazite, da se pogosteje umaže, ga morate čistiti pogosteje. Vendar lahko z uporabo sode bikarbone in vsakokratnim brisanjem poskrbite, da bo koš dlje časa videti kot nov. Večkrat ga boste očistili, manjkrat bo iz njega prihajal neprijeten vonj.

Nihče ne mara umazanega koša za smeti. V njih se razmnožujejo mikrobi in vonjave. Z nekaj preprostimi ukrepi, ki smo jih danes predstavili, lahko poskrbite, da bo smrad iz koša odšel skupaj s smetmi.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam