Še ena bizarnost s Tik Toka: menstrualna maska za obraz

Tik Tokerji si v imenu lepote na obraze mažejo menstrualno kri. Najnovejši trik za nego kože morda ni tako varen, kot si mislite. 

Za mnoge od nas menstruacija ni ravno zabavno obdobje v mesecu – krči, hormonski izbruhi, uhajanje in še bi lahko naštevali. Za druge pa se je izkazalo, da je to odličen čas za začetek naravnega lepotnega obreda, ki vključuje drgnjenje menstrualne krvi po obrazu v imenu lepote. Temu se reče menstrualna maska za obraz in trenutno je vsepovsod na TikToku. Videoposnetki z oznako #periodfacemask so na tem kanalu družbenih medijev zbrali že 6,4 milijarde ogledov (in število še raste).

Eni so nad trendom navdušeni, drugi so zgroženi

Mnogi med nami se ob tej misli obračamo stran, drugi pa so prepričani, da je to nov in naraven način za lepo kožo, ki absorbira hranilne snovi iz lastnega telesa nazaj v kožo, način povezovanja s svojo ženskostjo in vračanja zemlji. Ena od ljubiteljic domače nege kože trdi, da periodična kri vsebuje “vse matične celice in vsa hranila, ki bi jih potreboval otrok in seveda tudi vaša koža in telo”. Pravi še: “Ko menstrualno kri uporabite kot gnojilo za rastline, rastejo, enako je, če jo uporabite za kožo, saj jo zdravi in naredi tako gladko. Ozdravi vse akne. Preprosto poskusite. Pazite, da je ne boste uporabljali na odprtih ranah.” Na koncu reče: “To ni zdravniški nasvet.”

V enem od viralnih videoposnetkov, ki si ga je ogledalo več kot 1,3 milijona uporabnikov, je ena od uporabnic objavila: “Šla sem v hipijevski svet in uporabila menstrualno kri kot masko za obraz,” v videoposnetku pa je videti njeno sijočo in čisto polt. Komentatorji so vsekakor skeptični: “Vsi se šalijo, kajne?”

Ko gre za uporabo menstrualne krvi na obrazu, strokovnjaki niso tako prepričani

Strokovnjakinja za intimno zdravje žensk je dejala, da menstrualnih obraznih mask ne smemo zamenjevati z vampirskimi maskami, ki so zaslovele, ker jih uporabljajo zvezdnice, kot je Kim Kardashian. Tukaj gre namreč za spodbujanje zdravilne reakcije, kjer uporabljajo lastno krvno plazmo. Med omenjenim postopkom se pacientu odvzame kri, nato pa se da v centrifugo, da se iz nje izloči plazma, bogata s trombociti. To plazmo nato vnesejo v globlje plasti kože na obrazu z napravo za mikroneedling ali injekcijami.

Strokovnjakinja za intimno zdravje žensk je dejala, da menstrualnih obraznih mask ne smemo zamenjevati z vampirskimi maskami, ki so zaslovele, ker jih uporabljajo zvezdnice, kot je Kim Kardashian.

Ko so trombociti v vašem telesu, začnejo delovati in spodbujajo obnavljanje starih, oslabljenih kožnih celic ter rast novega kolagena in elastina. Tako dobite svetlejšo, bolj zdravo in mladostno kožo. Če si boste na obraz nanesli menstrualno kri, ne boste dosegli podobnih rezultatov kot pri postopku s plazmo, ki pomaga pri gubah, brazgotinah in strijah, pomlajuje predel pod očmi, zmanjšuje velikost odprtih por, napihuje in povečuje volumen. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da to ni samo kri, ampak tudi maternična sluznica, ki je ne zbiramo na sterilen način. Na obraz lahko prenesete okužbe in bakterije. To ni nekaj, kar bi priporočali strokovnjaki.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam