Kaj vse lahko še poslabša naš seneni nahod?

Vas zanima, zakaj kar kihate in kihate? Dejavniki, kot so stres, prehrana in podnebne spremembe, vplivajo na to, kako se boste počutili v tej sezoni alergij, zato odkrijte, zakaj se ne morete znebiti smrkanja.

Se sprašujete, zakaj je vaš seneni nahod tako hud? Seneni nahod vpliva na vsakogar od nas različno, simptomi pa segajo od blagega smrkanja iz nosu do rdečih oči in nenadzorovanega kihanja, ko pride cvetni prah v stik z vašim nosom, usti ali očmi. 

Pripravite se na sezono alergij

Seveda je dobro vedeti, kdaj se začne sezona alergij, in predvideti, kdaj se bodo simptomi pojavili, vendar lahko tudi drugi dejavniki, kot so toplo vreme, stresen dan v službi ali celo to, kaj smo tisti dan jedli, povzročijo intenzivnejši napad senenega nahoda. Čeprav je dobro, da imate v svojem naboru preventivne ukrepe, kot so vazelin, pršila za nos in naravna sredstva za zdravljenje senenega nahoda, je razumevanje vpliva okolja na sezonsko alergijo koristno, če želite zmanjšati neprijetne simptome, kot so zabuhle oči in praskanje v grlu.

Da bi ugotovili, kako in kateri dejavniki vplivajo na naše sezonske alergije, smo na pomoč povabile strokovnjake za alergije, da bi raziskale, kaj povzroča, da je naš seneni nahod nekatere dni nemoteč, nekatere pa se počutimo slabše. Zanimalo nas je tudi, ali zanj obstaja zdravilo. 

Zakaj je moj seneni nahod tako hud?

Če vaši prijatelji ali družinski člani ne trpijo za senenim nahodom, se vam lahko včasih zdi, da ste nekoliko izolirani, vendar brez skrbi. V Združenem kraljestvu je recimo stopnja razširjenosti alergijskih bolezni ena najvišjih na svetu, saj več kot 20 % prebivalstva trpi za eno ali več alergijskimi motnjami.

Na splošno sta travni in drevesni cvetni prah vzrok za večino simptomov senenega. Raziskava je razkrila, da lahko podnebne spremembe in vse višje temperature prispevajo k podaljšanju sezone cvetnega prahu trave, zaradi česar nastane več cvetnega prahu.

Spoznajte 5 razlogov, ki lahko vaš seneni nahod še poslabšajo.

1. Podnebne spremembe

V študiji je nov sistem za napovedovanje cvetnega prahu pokazal, da bi lahko izredne podnebne razmere v prihodnosti povečale resnost sezone alergij za do 60 %, kar že zdaj vpliva na bolnike s senenim nahodom. Zaradi podnebnih sprememb se bo povečala količina ogljikovega dioksida (CO2), ki je glavni dejavnik rasti za rastline, drevesa in rastlinstvo, kar bo spremenilo vzorce rasti. Te spremembe bodo nedvomno spremenile obdobja cvetenja in podaljšale obdobja, ko se proizvaja cvetni prah. Poleg tega lahko pričakujemo, da bo zaradi odmika od mrzlih zim k milejšim in vlažnejšim podaljšano obdobje cvetenja rastlinstva. 

To novo podnebje lahko podpira tudi rast neavtohtonih vrst rastlin, dreves in trav, ki bodo imele svojo sezono cvetenja, kar bo še povečalo naše breme alergij in podaljšalo sezono cvetnega prahu. Če se želite spopasti s podaljšano sezono alergij, bodite pozorni na število cvetnega prahu na svojem območju. Spletne strani in aplikacije vas lahko opozorijo, ko je določenih alergenov veliko. 

2. Slaba prehrana

Medtem ko občasni obrok hitre hrane ne bo vplival na vaše možnosti za pojav senenega nahoda to poletje, lahko kronično slaba prehrana, zlasti s pomanjkanjem hranil, zmanjša imunski odziv vašega telesa in prispeva k povečanju telesne teže, kar pa vpliva na to, kako se naše telo spopada z alergijami. 

V zadnjih dveh letih se je v Evropi povečala stopnja debelosti, kar je posledica naše vse večje naklonjenosti alkoholu, nezdravi hrani in lahko dostopnim, poceni prehranskim ‘priboljškom’. Prekomerna telesna teža povzroča vnetja v telesu, ki poslabšajo simptome alergije. Na to vplivajte tako, da svoj jedilnik napolnite z zelenjavo in polnozrnatimi izdelki. Izogibajte se visoko rafinirani predelani hrani. Obvladovanje telesne teže in zdrava prehrana, polna hranilno bogatih živil, lahko vplivata na resnost simptomov senenega nahoda, zato je vredno biti na to pozoren. 

3. Onesnaženost

Vemo že, da podnebne spremembe vplivajo na število cvetnega prahu, vendar je vredno upoštevati tudi onesnaženje, saj lahko vpliva na zrna cvetnega prahu in podaljša sezono alergij. Raziskavekažejo, da se bo zaradi povečanja onesnaženosti zraka v mestih v naslednjih 20 letih število obolelih za senenim nahodom verjetno podvojilo. 

Stres in slaba prehrana še povečata možnosti, da se bo naš seneni nahod poslabšal.

Ko je zrak onesnažen in se cvetni prah pomeša z delci izpušnih plinov dizelskega goriva, naj bi delci postali bolj lepljivi, zaradi česar se težje in hitreje absorbirajo v ozračje. To pomeni, da so alergeni ne le bolj pogosti, ampak se tudi dlje zadržujejo v zraku. Ko te alergene vdihavamo, se naš imunski sistem odzove in v nosne poti, sinuse, veke in druge predele pošlje kemikalije, ki se borijo proti boleznim, kar sproži simptome senenega nahoda, kot so izcedek iz nosu, kihanje in srbeče oči. Namen teh reakcij je zaščititi naše telo pred alergeni.

Da bi zmanjšali vpliv senenega nahoda, poskusite zapreti okna, da bo vaš dom (ali pisarna) čim manj alergenov, in se odpovejte ogrevanju ali klimatizaciji, razen če je zrak filtriran. Veliko avtomobilskih ogrevalnih in klimatskih naprav vsrka zrak od zunaj, zato je dobro preveriti, ali sistem vašega avtomobila filtrira vdihani zrak, sicer ste v nevarnosti, da sedite v zaprtem prostoru s krožečim cvetnim prahom in alergeni. 

4. Stres

Morda ne vidite nobene povezave med napornim dnem v službi in pojavom senenega nahoda, vendar glede na študijo, stres lahko okrepi čustveni odziv na vse simptome, ki jih imamo (kar pomeni, da se seneni nahod včasih zdi hujši, kot je v resnici), in vpliva na ravnanje našega imunskega sistema z alergenom. 

Orodja za zmanjševanje stresa, kot so tehnike dihanja pri tesnobi, pisanje dnevnika, miselnost in vadba, lahko pomagajo zmanjšati stres in njegov vpliv na um in telo, zato jih upoštevajte v sezoni senenega nahoda. 

Stres spodbuja vnetne procese in proizvodnjo histamina. Večkratne karantene med pandemijo so povzročile velik porast pojavnosti stresa in anksioznih motenj, trenutna stopnja negotovosti zaradi lokalnih in svetovnih dogodkov pa stanja ne izboljšuje. Sproščanje histamina spodbuja stres, zato ocenite svojo trenutno stresno situacijo. Kaj lahko spremenite, da bo vaše življenje mirnejše in da boste razbremenili svoj živčni sistem, dokler se raven cvetnega prahu ne umiri?

5. Toplo vreme

Prihod toplega vremena je privlačen za preživljanje časa na prostem, vendar pa je obratna stran toplih dni povečanje cvetnega prahu, kar je slaba novica za bolnike s senenim nahodom. 

Letošnja pomlad se je začela neprijetno zgodaj s toplimi in sončnimi dnevi, ki spodbujajo pojav rastlin in zgodnjo proizvodnjo cvetnega prahu za drevesa. V zadnjih dveh desetletjih se je povprečna dolžina posamezne sezone cvetenja ali cvetnega prahu podaljšala za pol tedna na leto, zato če se sprašujete, zakaj se je vaš seneni nahod poslabšal, lahko za to krivite toplejše vreme. Če ne želite zamuditi toplega vremena, omejite čas, ki ga preživite na prostem, in kot zaščito uporabljajte zaščitne balzame, ki preprečujejo vstop cvetnega prahu v vaše telo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam