Skupne finance: Misija nemogoče?

Dejstvo je, da so skupne finance (če ne v celoti pa vsaj v večinskem delu), osnova za res uspešno dolgoročno razmerje. Zakaj je temu tako? Ker so enostavno tako zelo pomembne!

Oba partnerja v razmerju, se morata namreč tudi »finančno« dobro počutiti. Iz izkušenj vam lahko povem, da v kolikor eden izmed partnerjev čuti finančni stres in tega ne začne odpravljati, se slej ko prej zlomi. Zlomi na način, da bodisi zboli, izgubi življenjsko energijo ali pa se celo določi, da si želi iti svojo pot, ker tako ali tako nima zaslombe pri partnerju in se ne počuti varno.

Vam je to kaj znano? Meni zelo … Iz številnih primerov, ki jih vidim. Ko ljudje iščejo pomoč in pridejo do mene. Ko mi predvsem ženske (ja, v veliki večini smo me tiste, ki prve začutimo potrebo po spremembi) govorijo o tem kako so za vse same … Kako težko jim je vsak mesec partnerja dobesedno prositi za denar … Ko imata skupaj tri otroke in je ona odgovorna za večino stroškov … Plačuje stanovanjski kredit, hrano, oblačila za otroke … In tako ji konec meseca ne ostane nič … Manj kot nič pravzaprav. Ostane ji minus na računu … Ali pa primer kjer ima ona precej nižje prihodke kot partner, prevzame stroške trgovine, otrok, avtomobila in ji konec meseca ne ostane nič. Si želi kdaj pa kdaj kaj privoščiti, a ima takoj slabo vest (le kako ne, ko pa ji po možnosti še partner očita, da ne zna z denarjem). In tako postaja vedno bolj nezadovoljna – sama s sabo, s svojim življenjem.

V kolikor ste se prepoznale v katerem izmed primerov, naj vas hitro potolažim. Kot prvo niste edine v takšni situaciji in kot drugo obstaja preverjeni »bojni plan«, ki vam lahko pomaga.

Pa začnimo:

Začnita s splošnim pogovorom o financah

Spoznajta se tudi na »finančnem« področju. Pogovorita se o svojih vzorcih, prepričanjih, navadah, občutkih, ciljih, strahovih. To je zelo pomembno, ker bosta po vsej verjetnosti ugotovila, da sta si različna in potem tudi veliko lažje razumela reakcije drug drugega. Vedela bosta kje morata začeti graditi finančne temelje, da se bosta varno počutila.

Sprehodita se skozi skupne stroške

Verjamem, da tukaj vsak od vaju misli, da ve kolikšni so stroški, pa vendar hitro pride do precejšnje razlike v kolikor se tega ne lotimo na način kot je to potrebno – natančno. Skozi vse kategorije, ki vama bodo potem na koncu dali celotno finančno sliko. Bosta videla, znata biti presenečena.

Pogovorita se o skupnih ciljih

Ti so ključni za vaju oba. Prav nič hudega ni, če imata vsak svoje dolgoročne cilje, a je pomembno, da imata tudi skupne. V kolikor jih ne bosta imela, bosta šla vsak po svoji pot veliko počasneje kot bi šla po skupni poti. Prva vajina skupna pot mora biti gotovo izgradnja finančne rezerve – tiste, da se boste predvsem ve počutile varne, saj boste vedele, da obstaja kupček za vsak slučaj (to ženske še posebej potrebujemo).

Zaupajta si svoje želje in svoje potrebe

A morata seveda pred tem najprej ločiti med enim in drugim. Ločite? Potrebe so tista osnova, ki jo moramo nujno zadovoljiti, želje pa nekaj drugega. Bosta videla, da so tudi potrebe lahko različne in prav bi bilo, da jih oba zadovoljita. Kako pa je z željami? Tudi te naj bodo na seznamu, poleg njih pa jasen plan kako jih bosta dosegla.

Izberita način razporejanja denarja, ki vama bo ustrezal;

Obstajajo naslednje opcije:

  • Skupni proračun; vsi prihodki so skupni, ne glede na to kdo koliko zasluži. Pri tem imata še vedno vsak svojo bančno kartico, da ne bo pomote, a je na njej toliko denarja kot ga potrebujeta skozi mesec (glede na obveznosti, ki jih plačujeta). Ta način temelji na najvišjem nivoju zaupanja in pomeni tudi najvišjo stopnjo občutka varnosti.
  • Popolnoma ločena računa; vsak prispeva enak znesek enkrat mesečno in potem plačata skupne računa. Preostanek pa lahko porabi vsak zase. Ker so navadno prihodki partnerjev različni, se zna kaj hitro zgoditi, da v kolikor bo tisti, ki zasluži manj prispeval enako, težko kaj privarčeval oz. še več, bo kaj hitro v minusu. Navadno je ta način najbolj nevaren za razmerje in povzroča največ finančnega stresa.
  • Hibrid; kombinacija prve in druge možnosti, kjer partnerja dogovorjeni znesek nakažeta na skupni račun, pri čemer se o višini nakazila dogovorita. Torej ne gre za enak znesek, temveč določita %, ki ga vsak nameni za skupne stroške. Ta način je druga najboljša opcija, pri čemer pa je potem pomembno, da sta res vsak zase zelo disciplinirana in potem varčujeta za svoje dolgoročne cilje. Seveda pa nikar ne pozabita tudi na varnostno rezervo.

Uvedita t.i. »budget meetinge«

Ko bosta enkrat določila na kakšen način bosta razporedila denar, način vodenja proračuna, se pogovorila o svojih ciljih itn., vama ostanejo le še mesečni »budget meetinge«. To so 5-minutni pogovori, ki jih imata prvega v mesecu (še bolje celo zadnjega) o tem, kako bosta ta (oz naslednji) mesec razporedila denar. Kaj je tisto kar vaju ta mesec čaka. Na ta način bosta porabo načrtovala v naprej.

Določita budget »za gušt«

To je znesek, ki ga imata vsak mesec čisto zase (vsak svoj budget, da ne bo pomote) in lahko s tem denarjem kupita kar si želita. Pomembno je, da je ta budget za vsakega enak in da ne rabimo polagati računov kaj oz. zakaj smo nekaj kupili. 

Torej, koraki so jasni in zdaj ste na vrsti ve, drage nepremagljive!

Čas je, da greste v akcijo in utrdite vajino razmerje še na finančnem področju. Le-to vam bo omogočalo brezskrbno življenje, kjer boste imele finančno varnost in si boste lahko tudi kaj privoščile. Kar tako, ker si enostavno zaslužite! : )

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam