Vsebino omogoča BIG BANG

Ste o sesalnikih vedeli to?

Sesalnik je od svojega nastanka leta 1868 izjemno napredoval in ga zdaj najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu po svetu. Tu pa je nekaj zanimivosti iz zgodovine tega danes nepogrešljivega gospodinjskega pripomočka. Presenečeni boste!

Nepremagljive vam bomo v mesecu marcu in aprilu predstavile nekaj najboljših sesalnikov, kar jih premore naše tržišče. Prvi je na vrsti Dyson, ki je našo Rebeko naravnost navdušil.

Sesalnik na človeški pogon

Preden je sesalnik poganjal motor, je deloval na človeško moč. Prvi sesalnik, ki so ga izumili leta 1868, je imel ventilator s pogonom na jermen, ki ga je bilo treba poganjati ročno. Omenjeni sesalnik sicer ni zaradi zapletenega sistema nikoli prišel na trg oz. v redno rabo. Z leti je veliko izumiteljev poskušalo izdelati sesalec, ki bi rešil najbolj perečo gospodinjsko dilemo tistega obdobja: kako odstraniti prah iz viktorijanskih preprog. Kar nekaj sesalcev so izdelali, nekatere med njimi sta morali poganjati celo dve osebi.

Za premikanje sesalnika so potrebovali konjsko vprego

Motorizirani sesalnik je naznanjal prelom stoletja, izumili so ga leta 1901 v Veliki Britaniji. Za razliko od današnjih priročnih in lahkih sesalnikov, kot je Dysonov, je bil aparat iz tega obdobja tako velik, da so za njegovo premikanje potrebovali konjski vlečni voz, deloval pa je na bencinsko gorivo. Britanski lord Chamberlain je bil nad delovanjem tega sesalca tako navdušen, da je leta 1902 kupil kar dva: enega za uporabo v Buckinghamski palači in drugega za grad Windsor.

Sesalniki in sušilniki las v frizerskih salonih

Sušilnike za lase so navdihnili sesalniki. Presenetljivo je, da je tehnologija sesalnikov iz leta 1920 postavila temelje salonskim sušilnikom za lase s kapuco, ki pospešijo atmosfersko sušenje las in jih uporabljajo v frizerskih salonih.

Sesalnik je doma v skoraj vsakem gospodinjstvu

Sesalnik ima še danes zelo pomembno vlogo v našem življenju, predvsem pri vzdrževanju čistoče naših domov. Po podatkih združenja izdelovalcev sesalnikov ima sesalnik doma kar 98 odstotkov gospodinjstev.

Z Dysonom so nekdanje sanje postale resničnost

Kakovostni sesalnik, s katerim bomo dosegli hitre in učinkovite rezultate, danes niso le sanje, ampak resničnost. Da je sesanje čim bolj praktično in kakovostno hkrati, so poskrbeli pri blagovni znamki Dyson. Na voljo so številni modeli, ki zadovoljijo še tako zahtevnega kupca. Vsestranskost brezžične tehnologije Dyson olajša čiščenje celotnega doma. Enostavnemu in higienskemu praznjenju sesalnika je namenjen velik koš za neprekinjeno čiščenje s sistemom ‘point and shoot’. Ker se zavedajo, da so naši domovi in potrebe različni, vključujejo še pet orodij za večnamensko čiščenje celotnega doma in avtomobilov, vključno z mini motoriziranim orodjem za odstranjevanje dlak hišnih ljubljenčkov z oblazinjenih površin in tesnih prostorov. 

Ne nazadnje – a ne tudi najmanj pomembno – je sesalnik take velikosti in oblike, da ne zavzame veliko prostora.

Za tiste, ki si želite zares in samo najboljše, med Dysonovimi izdelki izstopa ekstra pokončni akumulatorski sesalnik, ki velja za najmočnejšega in najpametnejšega doslej. Njegov motor s 125.000 vrtljaji v minuti ustvari dvakrat močnejše sesanje kot katerikoli drug brezžični sesalnik, ujame 99,99 odstotka prahu in bakterij do velikosti 0,3 mikrona. Čistoča, kot bi mignil, je tako nekaj, kar je danes lahko doma v prav vsakem domu.

Rebekina izkušnja

»Ko sem dobila sesalnik Dyson, sem si mislila, kaj je to neko čudo, ker je zelo futurističen, ampak na koncu se je izkazal kot zares kakovostni vrhunski sesalnik (smeh). Všeč mi je, da je vodljiv, lahek in zanj ne potrebuješ nobenih kablov, ki bi jih vlekel za seboj. Polniš ga enostavno, tako da ga odložiš na baterijo, ki ga napolni v zgolj desetih minutah. Baterija zdrži celo uro, in to tudi pri maksimalni moči, kar mi povsem zadošča, da lahko v tem času v miru posesam celotno hišo. V primeru ekonomične rabe pa sesalec lahko uporabljam tudi več kot uro.

Prav mi pridejo tudi številni dodatki v obliki krtač za različne namene. Pri nas doma imamo namreč veliko muckastih preprog, s katerih te namenske krtače poberejo prav vse. Zaradi gibljivosti sesalnika lahko dosežeš vsak kot, ker ima dolgo palico, pa niso težava niti ozke odprtine ali prostori pod kavčem. No, pa še v avtu mi pride prav. Njegova večstranskost (berite multipraktičnost) je odlična, morda se tudi zato sama še toliko bolj poistovetim z njim,« se nasmeji.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam