Vsebino omogoča Electrolux

Zakaj sušenje perila v stanovanju pozimi ni priporočljivo?

Najboljši način sušenja perila je seveda na svežem zraku, kot so to počele že naše babice, po možnosti na v bližini narave in ne v središču mesta ali v bližini tovarn.

A ker smo v obdobju hladnega vremena in nizkih temperatur, mnoga gospodinjstva pa nimajo niti terase ali balkona, se je potrebno znajti drugače. Običajno zato postavimo stojalo za sušenje perila v eno od sob, kjer imamo največ prostora, a ima ta praksa lahko celo več negativnih kot pozitivnih posledic. 

Vlaga škodi oblačilom, prostoru in zdravju

Prvo in najpomembnejše dejstvo je, da perilo med sušenjem v prostor oddaja vlago. Če sušite perilo v zaprtem stanovanju na stojalu, se raven vlage v prostoru zviša za kar 30 odstotkov. Tako nastanejo idealne razmere za razvoj nekaterih nevarnih bakterij, glivic in plesni. Le-te so škodljive za zdravje ljudi z oslabljenim imunskim sistemom in tistih, ki trpijo za astmo ali imajo težave z drugimi boleznimi dihal. Izpostavljena pa niso samo dihala, saj se ob sušenju perila na stojalu v notranjem prostoru poleg vlage v zrak sproščajo tudi kemijske spojine iz detergenta za pranje in mehčalca. ki povzročata draženje kože in sluznice, glavobol in možnost nastanka alergij. To bi sicer lahko preprečili tako, da bi prostor, kjer perilo sušimo, večkrat dnevno zračili in ustvarili prepih, kar pa je v tem obdobju seveda nemogoče.  

Če sušite perilo v zaprtem stanovanju na stojalu, se raven vlage v prostoru zviša za kar 30 odstotkov.

Sušenje na dolgi rok

Kot drugo se perilo v hladnih dneh dolgo časa suši in kadar rabimo denimo določeno majico ali imamo otroke, kjer je vsak dan kup oblačil za pranje, lahko ne utegnemo tako hitro sušiti perila kot ga sproti porabljamo. 

Izogibajte se radiatorjem

Nekateri za hitrejše sušenje perila izkoristijo radiatroje. Resda se perilo na njih hitreje posuši, vendar radiatorji obloženi s debelimi zimskimi oblačili, ne ogrevajo prostora s polno močjo. Posledično povišamo njihovo temperaturo in si ustvarimo dodatne stroške.

Rešitev v pravem gospodinjskem pomočniku

Rešitev, da bo sušenje perila jeseni in pozimi tako, kot v preostalih toplih mesecih leta, komaj omembe vreden opravek, ki vam ne bo vzel veliko časa, pa tudi prostora, je v sušilnem stroju. Le-ta je odličen pomočnik, ki bo poskrbel za naše zdravje, za dolgo življenjsko dobo našega perila ter nam prihranil tudi prostor, čas in denar. Dobra stran sušilnikov je tudi ta, da lahko čas sušenja načrtujemo, vlaga pa ostaja v predalu in sušimo lahko do določene stopnje vlažnosti, kar je dobro v primeru, ko moramo oblačila še zlikati.

Electrolux PerfectCare

Prvi korak pri izbiri sušilnega stroja je, da preverite, ali imate zanj dovolj prostora. Če je odgovor da, potem izberite klasičen 60 centimetrski sušilni stroj lahko postavite na pralni stroj. V kolikor vam zmanjkuje prostora, pa je najboljša izbira pralno sušilni stroj v enem. 

V naslednjem koraku moramo biti pozorni na število kilogramov, ki jih lahko damo v stroj, pri čemer moramo pomisliti na več stvari: Kolikšna je velikost gospodinjstva, kakšne so naše navade oz. kolikokrat tedensko peremo in sušimo perilo, vrste in velikosti perila, ki ga sušimo. Na primer: za najboljše rezultate pri pranju posteljnine, prešitih odej in zaves potrebujete boben z veliko prostornino. Electrolux ponuja sušilne stroje z zmogljivostjo 7–9 kg, ki so primerni za različne potrebe. Hkrati so energijsko učinkoviti, saj bomo z njimi privarčevali tudi pri stroških elektrike. 

Ne glede na količino perila sistem SensiCare namreč uporablja napredne senzorje vlažnosti in temperature, da ustrezno prilagodi čas sušenja. Ko so oblačila dovolj posušena, ustavijo program, zato so tudi tkanine – od volne do svile in celo puh – natančno posušene in negovane. Ob tem je dobrodošel tudi namig: V sušilni stroj ne dajte prevelike količine oblačil. Če oblačilom pustite prostor, da »dihajo«, se bodo posušila hitreje. 

V sušilni stroj ne dajte prevelike količine oblačil. Če oblačilom pustite prostor, da »dihajo«, se bodo posušila hitreje. 

Sušilni stroji s toplotno črpalko (sistem GentleCare) so varni, da perilo posušijo pri skoraj polovico nižji temperaturi od standardnih sušilnih strojev, zato oblačila niso nikoli izpostavljena previsoki temperaturi in posledično tudi dlje časa ostajajo kot nova. Dokaz za brezskrbno sušenje je certifikat Woolmark. Družba Woolmark Company je preizkusila sušilne stroje in potrdila (sušilni stroji serije 900 in 800), da so dovolj nežni za sušenje volnenih oblačil, ki so primerna samo za ročno pranje.

Napredni sušilni stroji Electrolux omogočajo sušenje kar 93 odstotkov vrst tkanin z namenskimi programi za volno, svilo, puh, oblačila za dejavnosti na prostem, denim, bombaž, sintetične tkanine, čipke in druge občutljive kose oblačil celo za puhovke in odeje. Več pranja pa ne pomeni nujno tudi več likanja. Sušenje na vrvici namreč zahteva več prostora kot sušilni stroj in vodi do zmečkanih oblačil, česar se pri sušilnem stroju ognemo. 

Določeni sušilni stroji imajo tudi možnost povezovanja na My Electrolux, kjer lahko preko aplikacije na pametnem telefonu spremljamo, kakšen je status sušenja in uporabimo funkcijo Care Advisor (Svetovalec za nego) za navodila strokovnjaka glede najboljšega ravnanja s perilom. Tako lahko prihranimo tudi nekaj svojega dragocenega časa in tudi denarja. In ko smo ravno pri denarju – ob nakupu določenih modelov sušilnih strojev (serija 800 in 900) in spletni registraciji do 31.12.2020 dobite brezplačno tudi ročni parni likalnik Refine 600, ki vam bo olajšal še eno gospodinjsko opravilo – likanje. Vaše gospodinjenje, povezano s perilo, vam po novem tako vezalo precej manj časa in bo opravljeno z maksimalnimi učinki.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam