Tako lahko uspešno preženemo mačka!

Druženja pa Slovenci ne poznamo brez kakšne kapljice rujnega in dobre jedače, mar ne? Tisti dan, ko nazdravljamo je super, ampak naslednji dan pa si večina ljudi želi, da ne bi preveč globoko pogledala v kozarec.

Da se boste zbudili brez mačka, sem se odločila, da vam izdam nekaj nasvetov in receptov, ki preverjeno delujejo. 

Recept, da se zbudite brez mačka je, da ne pijete. Če to ni opcija, pa berite naprej …

Ne verjamem, da se kdo izmed nas rad zbuja z mačkom, zato je najbolje, da ga preprečite. Sicer je najboljši način, da se po prekrokani noči ne zbudite z mačkom, ravno dejstvo, da ne pijete alkohola, a verjamem, da ta članek ni namenjen abstinentom. Poglejmo, kaj so najboljše rešitve za vse tiste, ki bi se kljub temu, da so se odločili za alkoholni večer, radi drugo jutro zbudili brez nadležnega mačka.

Nasvet, ki se ga je vredno držati

Predlagam, da si ne privoščite vseh alkoholnih pijač, kajti mešanje je najslabša kombinacija za vaše zdravje, prav tako pa se izognite pitju do dna oziroma, kot radi rečemo, pitju na eks. Prav tako je pomembno, da telo primerno hidrirate, medtem ko pijete alkohol, saj je ravno dehidracija eden izmed glavnih razlogov, da se zjutraj počutimo, kot da nas je povozil avtobus. Dehidraciji se preprosto izognete tako, da pred pitjem alkohola in po njem spijete čim več vode. Najbolje je, da za vsako popito alkoholno pijačo spijete en kozarec vode. Obvezno spijte velik kozarec vode tudi neposredno pred spanjem in zjutraj, ko vstanete, za še boljšo detoksikacijo pa priporočam, da vodo obogatite z aloe vero, pazite le, da kupite aloe vero brez aloina. Če želite priporočilo, katera je najboljša, me kontaktirajte za nasvet.

Ne pijte na prazen želodec

Če veste, da vaš čaka zabava in da boste posegali po alkoholu, potem se na to primerno pripravite. Ne posegajte po alkoholu na prazen želodec. Že najmanjši obroki bodo namreč naredili čudeže. Obroki pa naj bodo polnovredni, sestavljeni iz beljakovin, mineralov, vitaminov, kompleksnih ogljikovih hidratov. Izogibajte pa se nekompleksnim ogljikovim hidratom, saj pospešujejo absorpcijo alkohola v telo. Jejte meso, oreščke in mlečne izdelke.

Ponavadi se dolge zabave končajo v jutranjih urah, ko gremo na kebab, burek ali pico, kar je še ena izmed največjih napak, ki jih delamo ljudje. Raje pojejte hruško, jabolko ali spijte sadni ali zelenjavni sok. Res je, da nam po pijači bolj ‘paše’ mastna hrana, bogata z nasičenimi maščobami in ogljikovimi hidrati, ampak takšna hrana nam bo naredila več škode kot koristi. Sama se poslužujem tudi zelo praktične rešitve in s sabo v torbici vedno nosim polnovredno beljakovinsko ploščico ali dve. To je tudi trik, ki vas bo držal bolj trezne od ostalih.


Naslednji dan poskrbite za uravnotežen zajtrk

Ker zaradi uživanja alkohola upade vrednost sladkorja v krvi, zjutraj nikar ne posegajte po kavi, saj je to ena izmed največjih napak, ki jo delajo ljudje! Kave tudi ne pijemo na prazen želodec, pa bili prejšnji večer vinjeni ali ne, saj kava ruši ravnovesje mineralov in vitaminov v telesu in hkrati uničuje naše črevesje, kar pomeni, da posledično uničuje naš imunski sistem. Medtem ko kava po uravnoteženem zajtrku ne škodi. 

Poskrbite za uravnotežen zajtrk.

Takoj ko se zbudite, najprej spijte kozarec vode, nato pa si pripravite uravnotežen zajtrk. Zjutraj ne posegajte po sladkih in gaziranih pijačah. Raje si pripravite napitek iz pol kozarca mleka rastlinskega izvora, banane in dveh žlic medu. Prav tako so priporočljivi čaji, ki jih pijte na eno uro. Še posebej priporočam čaj iz rožmarina ali regrata, ki pomaga pri razstrupljanju jeter, čajne vrečke pa si lahko položite tudi na utrujene veke, pomagale pa bodo tudi kumarice ali kar mrzla žlica. Dobri rešitvi pa sta tudi metin in ingverjev čaj, ki pomirjata črevesje.

 Zjutraj je najpomembneje, da vaš organizem napolnite z vitamini in elektroliti, saj alkohol deluje kot diuretik. Zato je nadomeščanje elektrolitov še posebej pomembno. Zjutraj pojejte banano, kivi, breskev, saj so ti sadeži bogati z elektroliti, še posebej s kalijem. Dober recept je tudi paradižnikov sok s kajenskim poprom in limeto ali sadni sok z medom.

Zagotovo pa ne smete narediti še ene napake in mačka zdraviti po principu ”klin se s klinom zbija”, saj se bo na tak način vaš maček samo še podaljšal in vaših agonij, slabosti in glavobolov še lep čas ne bo konec. 

AVTORICA: Kaly Kolonič, strokovnjakinja za prehrano in dosego fizično energetskega optimuma z diplomo iz Energijske medicine in ustanoviteljica koncepta Spremeni Življenje

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam