Tako postane suho krtačenje še bolj učinkovito!

Zagotovo si slišala že veliko o suhem krtačenju, kajne? A kaj se zgodi, če suhemu krtačenju dodamo eterična olja? Dobimo aromatično suho krtačenje – in ne le to, še mnogo več, saj s tem vplivamo na telo kot celoto. Lahko bi rekli, da vpliv krtačenja stopnjujemo na kubik.

Suho krtačenje telesa je rutina, znana že več tisoč let, ki ima mnogo pozitivnih učinkov na telo in kožo. Z njim namreč odstranimo odmrle celice, odpremo zamašene pore, posledično pa se koža lažje znebi strupov, ki so se nabirali v telesu. Izboljša cirkulacijo krvi in limfe, kar močno vpliva na nastajanje celulita. Hkrati pa poskrbimo tudi za piling kože in masažo telesa. Suho krtačenje priporočamo takoj zjutraj, pred jutranjo prho. Zanj potrebuješ le nekaj minut, ko imaš čas, pa seveda lahko krtačiš dlje. 

Kako pravilno izvajamo suho krtačenje?

Pomembno je, da ima krtača naravne ščetine in da ščetkaš z občutkom; tako da ne boli in da koža ne postane rdeča, na predelih, kjer je bolj občutljiva, pa si še posebno previdna in nežna. 

Zelo pomembno je, da vedno krtačimo v smeri proti srcu, kajti tako teče tudi naša limfa. S ščetkanjem pričneš pri desnem stopalu in nadaljuješ po desni nogi navzgor, nato se posvetiš levi strani noge. Nadaljuješ z rokami, in sicer od dlani vse do ramen. Trebuh ščetkaš v smeri urinega kazalca in na koncu skrtačiš še hrbet od vratu navzdol. Pazljivi smo pri krtačenju kože na dekolteju, pod pazduho, na prsih, intimnih predelih – oz. krtačenje tu izpustimo. Pomembno je, da krtačimo proti limfnim vozličkom, saj bo tako telo lažje izločilo nabrane strupe. Krtačimo se vsak dan, vsaj dve minuti; ko imaš čas, lahko ta čas podaljšaš. Koža bo po rednem krtačenju zdrava, sijoča, poživljena, celulita pa bo vsak dan manj. 

Zakaj dodajamo eterična olja?

  • Ključen je zagotovo njihov VPLIV NA KOŽO (neguje jo, obnavlja …).
  • Drugi pomemben razlog je MOČ DOTIKA. S tem ko nanesemo eterična olja na ščetine krtače/na kožo, preidejo v naš krvni obtok in nas celostno zaobjamejo.
  • Tretji razlog je MOČ VONJA.Vonj je naš najpomembnejši čut in z vdihovanjem arome eteričnega olja potuje prek vohalnega živca v limbični del možganov (in to samo v nekaj sekundah) ter tako neposredno vpliva na del možganov, kjer so doma čustva, spomnim, od koder se uravnavajo hormoni, utrip srca, dihanje ipd. Iz tega sledi, da bo moč vonja hkrati vplivala na pomirjanje tesnobnih občutkov, lajšanje stresa, poživila nas bo, umirila, sprostila in podobno. Moč vonja je nekaj, čemur moramo resnično posvetiti več pozornosti v vsakdanjem življenju. 

Pri aromatičnem suhem krtačenju se vprašamo, kaj želimo doseči z izbiro določenega eteričnega olja.

Se želimo prebuditi, se umiriti, uravnovesiti hormone ali vplivati na nepravilnosti, ki se kažejo v obliki pomarančastega videza kože? Želimo bolj svež in zdrav videz kože, telesu pomagati odvajati škodljive snovi iz njega, si želimo boljši rezultat pri izgubi teže in podobno? Morda pa želimo samo slediti svojemu nosu in intuiciji?

Katera eterična olja uporabljamo in, kako nam lahko pomagajo

Eterično olje komarčka

Zagotovo je prava izbira za vse, ki imate težave z zadrževanjem vode v telesu, saj pospešuje izločanje škodljivih snovi iz njega. Izkušnje in raziskave kažejo tudi, da komarček razgrajuje maščobne obloge, ki jih najdemo tik pod kožo. Z aromatičnim suhim krtačenjem s komarčkom bomo tako korak bližje k lepšemu videzu kože in korak stran od pomarančne kože.

Eterično olje brinovih jagod

Z njim dosežemo boljši tonus kože. Njegova edinstvena lastnost je, da ugodno vpliva na cirkulacijo, kar ima za posledico bolj napeto, lepšo, bolj sijočo kožo. Deluje kot naravno čistilo in pomaga odstraniti škodljive snovi iz telesa. 

Eterično olje ciprese

Aroma ciprese te napolni z energijo in elanom, ki ga potrebuješ čez dan. Hkrati deluje proti stresu in te zvečer lažje zaziblje v kakovosten spanec. Vpliva na mnoge nepravilnosti na koži, težave z žilami, nemirne, težke in utrujene noge. Zagotovo je odlična izbira tako pri jutranji kot večerni rutini aromatičnega suhega krtačenja. 

Rožmarin kožo učvrsti in napne.

Eterično olje rožmarina

Zagotavlja lepši videz kože, zmanjša mnoge kožne nepravilnosti, nevšečnosti, izbruhe na koži. Kadar je koža že čista in zdrava, pa še izboljša njen videz, tako da jo učvrsti in napne. 

Eterično olje grenivke

V grenivki naravno prisoten bromelain poskrbi za zmanjšanje mnogih kožnih nepravilnosti. Grenivka je res odlična izbira, saj uravnava našo energijo, poveča samozaupanje in ustvarjalnost. Pri grenivki in citrusih na splošno pa velja opozorilo, da jih ne nanašamo na kožo zjutraj, če jo bomo izpostavljali soncu. Citrusi so namreč fotosenzibilni, zato se po nanosu na kožo izogibamo neposrednemu soncu nekje 12 ur. V tem primeru citruse uporabimo pri večernem aromatičnem suhem krtačenju. 

Grenivka je res odlična izbira, saj uravnava našo energijo, poveča samozaupanje in ustvarjalnost.

Eterično olje limonske trave

Spodbuja zdravo cirkulacijo, limfni sistem in sproščanje mišic. Naša koža je posledično bolj napeta, hkrati pa moč vonja krepi dobro razpoloženje. 

Eterično olje rožnati poper

Po naravni sestavi ima visok delež limonena, sestavine, ki je znana po tem, da spodbuja zdrav odziv telesa na vnetja in stres, ki se kopiči v telesu. Podpira zdravo delovanje celic in močno omili oksidativni stres, ki ima sicer za posledico tudi pospešeno staranje kože. 

Eterična mešanica zza čiščenje telesa

Mešanica, ki čisti in podpira naravno sposobnost telesa, da se znebi nepotrebnih snovi. V sebi združuje eterična olja tangerine (podpira čiščenje), rožmarina, geranije, brinovih jagod in listov koriandra (podpora naravnim razstrupljevalnim procesom). Pri aromatičnem suhem krtačenju izjemno podpira limfo in naravne čistilne procese.

Eterična metabolična mešanica za vzpodujanje limfe

Gre za mešanico, ki vsebuje pet vrst čistega eteričnega olja, in sicer grenivko, limono, cimet, ingver in poprovo meto. Olja so izbrana in združena, ker vsako opravlja svojo nalogo, skupaj pa predstavljajo edinstveno mešanico, ki čisti telo, pospešuje cirkulacijo, odvaja vodo iz telesa, vpliva na prožnost kože in s svojim hladilno-ogrevalnim učinkom odlično spodbuja limfo. Hkrati ima velik vpliv na naša čustva. Pravimo ji tudi eterično olje notranje lepote, saj podpira našo samozavest in zdravo samopodobo. Če boste šele pričeli aromatično suho krtačenje in izbrali samo eno eterično olje, bo to več kot prava izbira. 

V mislih imejmo, da je nabor eteričnih olj, primernih za aromatično suho krtačenje, še večji. In ne pozabimo, da ima vsako izmed tudi sicer izjemno široke možnosti uporabe. Z drobnimi koraki ustvarjamo velike spremembe in lahko dodobra prevetrimo ves svoj svet.

Uporabljajte samo kakovostna eterična olja

Bodite pozorni, kakšne kakovosti in katere znamke je eterično olje, ki ga boste uporabili.

Ob vsem tem pa je treba poudariti še, da je tudi pri aromatičnem suhem krtačenju silno pomembna izbira kakovost eteričnega olja. Kajti tukaj eterično olje ne samo vdihujemo, pač pa ga tudi nanašamo na kožo. Ne morem dovolj poudariti, da morajo biti eterična olja zares čista, kar zagotavljajo samo transparentna testiranja vsake serije in razumevanje, da napis ‘100-odstotno’ na steklenički tega ne zagotavlja. Izdelovalec vam mora zagotavljati, da je takšno eterično olje varno za aromatično, topično in (določene vrste olja tudi) interno uporabo.

Samo pomislimo, da gredo vse sestavine, ki jih dajemo na kožo, tudi v limfo. In da tudi z vdihovanjem pridejo v naš krvni obtok. Zato izberimo najboljše zase. Če iščete kakovostna in zaupanja vredna eterična olja, med najbolj kakovostnimi veljajo na primer tisti znamke doTerra.

Suho krtačenje je več kot samo lepotni ritual. Je ritual zdravja in dobrega počutja. Ko pa mu dodamo samo kapljico čiste narave, čistega eteričnega olja, nas ponese tudi v nove dimenzije. 

Več o uporabi in varni uporabi eteričnih olj najdete tudi na spletni strani Maje Vodeb Bečić (majinasfera.si), ki mi je pomagala pri pripravi tega članka.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam