Po bogati božični večerji si privoščite lahke in enostavne sladice, za piko na i pa elegantno sladko peneče se vino.
Našo nepremagljivo kuharsko mojstrico Almo Rekič smo prosile, naj nam zaupa tri enostavne recepte za sladice, h katerim se prileže elegantno sladko peneče vino Martini Asti. Asti je peneče se vino narejeno iz belega muškata. Je nežne zlate barve, njegov okus je lahkoten in nežen saden.
Izvrstno se ujema s sladicami in je skupaj z njimi čudovita poslastica po večerji, lahko pa si ga privoščite tudi skupaj s siri kot sta na primer gorgonzola in stilton. Alma predlaga, da Martini Asti postrežemo k trisu sladic: hitra čokoladna krema z božičnimi začimbami, panna cotta z malinami in krema grškega jogurta v ovoju bučnega želeja.
Še namig za postrežbo penečega se vina: Asti lahko pijemo z ledom, iz navadnega “flute” kozarca, ali pa iz vinskega kozarca.
Pa dober tek in na zdravje!
Hitra čokoladna krema z božičnimi začimbami
Čas priprave: 20 minut, za 5 oseb potrebujemo:
- 200 g temne čokolade
- 300 g sladke smetane
- kardamom, cimet, janež, ingver v prahu
Priprava:
To je najhitrejši recept za izdelavo kreme, kajti pomembno je le to, da na pol stepemo sladko smetano, stopimo čokolado, v katero dodamo začimbe, nato smetano s spatulo lepo primešamo k čokoladi.
Nadevamo v modelčke, kjer so na dnu drobljeni piškoti, nato ohladimo.
Omaka iz gozdnih sadežev
- 200 g gozdnih sadežev
- 80 g sladkorja
Gozdne sadeže kuhamo s sladkorjem toliko časa, da se vse skupaj zgosti. Omako lahko pretlačimo in precedimo, ali pa jo pustimo s koščki gozdnih sadežev.
Sladoled
Na krožnik damo čokoladno kremo, dodamo omako gozdnih sadežev, potresemo še nekaj zdrobljenih piškotov, na katere damo poljuben sladoled.
Panna cotta z malinami
Čas priprave: 2 uri, za 5 oseb potrebujemo:
- drobljeni ovseni piškoti ali katerikoli drugi
- 500 ml tekoče sladke smetane
- 150 g sladkorja
- vanilijin strok
- 3 liste želatine
- 300 g malin
- 100 g sladkorja
Priprava:
Tekočo smetano damo v kozico, dodamo sladkor ter vanili strok, ki smo ga predhodno prerezali po dolgem. Namočimo liste želatine.
Ko smetana dobro prevre, ugasnemo in dodamo namočeno in ožeto želatino. Odstranimo strok.
V kozarce damo na dno piškotne drobtine, ko se masa na pol ohladi, jo počasi vlijemo v kozarčke ter jih postavimo v hladilnik in ohladimo. Posebej prekuhamo maline s sladkorjem. Ko je panna cotta ohlajena, po vrhu kreme v kozarcu damo še omako.
Krema grškega jogurta v ovoju bučnega želeja
Čas priprave: 2 uri, Za 5 oseb potrebujemo:
- 300 ml grškega jogurta
- 200 ml sladke smetane
- 150 g sladkorja v prahu
- limonina lupina (pol limone)
- vanili semena – noževa konica
- 4 listi želatine
Priprava:
V grški jogurt dodamo sladkor in limonino lupinico ter vanili semena in dobro premešamo. Posebej do polovice stepemo sladko smetano.
Eno tretjino jogurtove mase damo v kozico in malo pogrejemo, zelo počasi ter dodamo namočeno in ožeto želatino ter mešamo, da se stopi. Nato damo to tretjino toplega jogurta z želatino v preostali jogurt in lepo zmešamo. Na koncu primešamo še stepeno smetano in nadevamo v okrogle višje modele, katerim smo po notranji strani dali acetatno folijo.
Bučni žele
- buča 300 g
- sladkor v prahu 85 g
- 100 ml vode
- 3 listi želatine
- sladkor hibiskusa
- 100 ml vode
- 2 vrečki čaja hibiskusa
- 80 g sladkorja
- 100 g rjavega sladkorja
Vodo zavremo in dodamo obe vrečki čaja, nato dodamo sladkor in kuhamo toliko časa, da skoraj povre in ostane le gosta – živo rdeča omaka. Ohladimo, nato dodajamo postopoma rjavi sladkor in vse skupaj zmešamo.
Bučo očistimo in spečemo. Nato jo damo v kozico ter jo s sladkorjem prevremo do mehkega, da voda izpari. Nato ji dodamo namočeno in ožeto želatino. Maso vlijemo v posodo, ki smo jo po dnu oblekli s plastično folijo in ohladimo.
Ko je krema strjena, jo premerimo in odrežemo trakove iz bučnega želeja, v katere ovijemo kremo jogurta, tako da je bučni žele na zunanji strani in notri ostane jogurtova krema.